Ιδιοκτήτες πληρώνουν ξανά τα ακίνητα λόγω της πολύ υψηλής φορολογίας !

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κλήθηκαν να πληρώσουν σε φόρους κατοχής ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ, ΕΕΤΑ και ΕΝΦΙΑ) ακόμη και το... 10% της τρέχουσας αξίας του ακινήτου τους μέσα στην τελευταία 5ετία. 


Η κατακόρυφη πτώση των τιμών των ακινήτων έναντι των αντικειμενικών αξιών, αλλά και το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται κυρίως βάσει επιφανείας και όχι βάσει πραγματικής αξίας, έχει οδηγήσει σε εξωφρενικά ποσοστά φορολόγησης. Οι ετήσιοι συντελεστές φορολόγησης ως προς την πραγματική αξία του ακινήτου προσεγγίζουν ακόμη και τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης του εισοδήματος που μπορεί να αποφέρει ένα ακίνητο φτάνει να ξεπερνάει ακόμη και το 50%, εκμηδενίζοντας στην πράξη κάθε πραγματική απόδοση. 

Μάλιστα, την ώρα που οι ιδιοκτήτες έρχονται αντιμέτωποι με αυτά τα δεδομένα, στο υπουργείο Οικονομικών συζητείται ακόμη και η περαιτέρω αύξηση της φορολογίας στο εισόδημα από ακίνητα. Το ίδιο το μνημόνιο μιλάει για διαμόρφωση του συντελεστή φορολόγησης από το 11% στο 15% για το εισόδημα από ακίνητα, ενώ σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών φέρνει το εισόδημα από ενοίκια να εντάσσεται στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, κάτι που σημαίνει ότι οι συντελεστές φορολόγησης μπορεί να εκτιναχθούν υπό προϋποθέσεις ακόμη και στο 46%.

Παλαιό διαμέρισμα 70 τ.μ. στο 6ο διαμέρισμα της Αθήνας «κρατάει» αντικειμενική αξία 68.152,5 ευρώ παρά την παλαιότητά του. λόγω της υψηλής τιμής ζώνης που διατηρεί από το 2007 η συγκεκριμένη περιοχή στο κέντρο της πρωτεύουσας. Πρόσφατα, το συγκεκριμένο ακίνητο άλλαξε χέρια προς 22.000 ευρώ. Με πόσο φόρο κατοχής είχε επιβαρυνθεί το συγκεκριμένο ακίνητο από το 2011 μέχρι σήμερα;

• Επί τρεις διαδοχικές χρονιές, ο ιδιοκτήτης πλήρωνε 350 ευρώ για το πρώτο έτος (2011), επιπλέον 350 ευρώ για το 2ο έτος και 297,5 ευρώ για το 3ο έτος λόγω του «χαρατσιού» της ΔΕΗ (αρχικά ΕΕΤΗΔΕ και στη συνέχεια ΕΕΤΑ).

• Ο ΕΝΦΙΑ του 2014 ήταν 264 ευρώ, ενώ άλλα τόσα θα είναι και ο ΕΝΦΙΑ του 2015.

Μέσα σε πέντε χρόνια, λοιπόν, καταβλήθηκαν 1.525 ευρώ φόροι για ένα ακίνητο το οποίο στην αγορά «πιάνει» πλέον 22.000 ευρώ. Ο συντελεστής φορολόγησης στην 5ετία έχει εκτιναχθεί στο 7%. Υπάρχουν και χειρότερα παραδείγματα. Οπως αυτό διαμερίσματος 40 τετραγωνικών επίσης στο κέντρο της Αθήνας. Με αντικειμενική αξία 27.062 ευρώ, άλλαξε πριν από πέντε μήνες χέρια έναντι 9.000 ευρώ. Αυτό το ακίνητο επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ τον χρόνο, ενώ από το 2011 μέχρι σήμερα έχει καταβάλει συνολικά 870 ευρώ σε φόρους κατοχής. Δηλαδή, σε πέντε χρόνια έχει... φύγει σε φόρους το ένα δέκατο της αξίας του ακινήτου.

Το... παράδοξο του ΕΝΦΙΑ είναι ότι τα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας φορολογούνται με χαμηλότερο συντελεστή από τα αντίστοιχα μεγαλύτερης αξίας. Προ μηνών, οροφοδιαμέρισμα 3ου ορόφου στη Βάρκιζα συνολικής επιφανείας 210 τ.μ. (εκ των οποίων τα 50 τ.μ. νομιμοποιημένα) πουλήθηκε προς μόλις 230.000 ευρώ. Ποια ήταν η αντικειμενική του αξία; 405.607 ευρώ, όπως αναφέρει και το συμβόλαιο. Αυτό το ακίνητο επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 1.507 ευρώ, ενώ επειδή η αντικειμενική του αξία ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ, προστίθεται και συμπληρωματικός φόρος ακινήτων ύψους 111 ευρώ. Αρα, ο συνολικός φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 0,7%, όταν τα φθηνότερα ακίνητα των 10.000 και των 20.000 ευρώ φορολογούνται σε ετήσια βάση με συντελεστή 1% και 2%.

Πόσο ενοίκιο μπορεί να εξασφαλίζει σε ετήσια βάση ένα διαμέρισμα 40 τ.μ. το οποίο έχει πραγματική αξία 9.000 ευρώ; Ακόμη και 1.000 ευρώ τον χρόνο να αποφέρει –ποσό που ανεβάζει τη μεικτή του απόδοση στο 11%– ο ιδιοκτήτης του μπορεί να κληθεί να πληρώσει έως και 330 ευρώ φόρο εισοδήματος (σ.σ. ο συντελεστής φόρος κυμαίνεται σήμερα από 11% έως 33% ανάλογα με το συνολικό εισόδημα από ενοίκια), από 20-60 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης και 150 ευρώ ΕΝΦΙΑ. 

Ο συνολικός λογαριασμός μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και πάνω από τα 500 ευρώ, που σημαίνει ότι ο πραγματικός συντελεστής μπορεί να αναρριχηθεί ακόμη και πάνω από το 50%. Αν μάλιστα υιοθετηθεί το σενάριο περί φορολόγησης των ακινήτων βάσει της κλίμακας –που σημαίνει ότι το εισόδημα από ακίνητα θα φτάσει να φορολογείται ακόμη και με 42%-48%– ο πραγματικός συντελεστής θα εκτοξευθεί στο 57%-63%.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...