ATHENS

Ένταση στις σχέσεις Κροατίας-Ουγγαρίας ! Υψώθηκε φράκτης 41 χιλιομέτρων !

Συνεχίζονται οι εντάσεις στα Βαλκάνια, με την Ουγγαρία να βάζει "φωτιά" στις διπλωματικές της σχέσεις με τους γείτονές της, Η Σλοβενία "μπαίνει στο χορό" των κρατών που παρουσιάζουν σκληρό πρόσωπο στους πρόσφυγες.

Η Ουγγαρία ολοκλήρωσε την κατασκευή νέου συρμάτινου φράχτη κατά μήκος των 41 χλμ. των συνόρων της με την Κροατία, με στόχο να σταματήσει τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

"Ο φράχτης ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας", δήλωσε ο Ατίλα Κόβατς. Η Βουδαπέστη αποφάσισε να κατασκευάσει νέο συρμάτινο φράχτη κατά μήκος των 41 χλμ. χερσαίων συνόρων της, καθώς τα υπόλοιπα 330 χλμ. συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών που ορίζονται από τον ποταμό Ντράβα, είναι δύσκολο να τα διασχίσει κανείς.

Η Βουδαπέστη, υπέρμαχος της σκληρής γραμμής εναντίον των μεταναστών είχε ήδη κατασκευάσει παρόμοιο φράχτη κατά μήκος των 175 χλμ. των συνόρων της με τη Σερβία, τον οποίο στη συνέχεια ενίσχυσε με έναν δεύτερο φράχτη από πασσάλους, ύψους τεσσάρων μέτρων.

Η χώρα θέλει επίσης να κατασκευάσει έναν φράχτη στην πλευρά των συνόρων της με τη Ρουμανία, στα ανατολικά. Η Κροατία προώθησε 4.400 μετανάστες στην Ουγγαρία, μεταφέροντας τους με λεωφορεία και τραίνα.
ADVERTISEMENT

Εξάλλου, παρολίγον να έχουμε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κροατίας και Ουγγαρίας, όταν την Παρασκευή ούγγρικες αρχές δήλωσαν πως πήραν τα στοιχεία και αφαίρεσαν τον οπλισμό 40 αστυνομικών από την Κροατία που πέρασαν τα σύνορα με τρένο που μετέφερε πρόσφυγες. Από την πλευρά της η Κροατία διαψεύδει το συμβάν. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν προσφέρει βοήθεια στην Κροατία για να αντιμετωπίσει τις εισροές σε μια κρίσιμη καμπή για το θέμα του μεταναστευτικού. Στη γειτονική Σλοβενία η αστυνομία της έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει μια ομάδα πολλών εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με την Κροατία.
Δεν υπήρξαν αφοπλισμοί ή συλλήψεις, λέει η Κροατία

Η κροατική αστυνομία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευή ότι κανένας από τους άνδρες της οι οποίοι συνόδευαν ένα τρένο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες και πέρασε τα σύνορα με την Ουγγαρία δεν αφοπλίστηκε ή συνελήφθη.

«Δεν υπήρξαν αφοπλισμοί ή συλλήψεις. Αυτό δεν είναι αληθές. Υπήρχε μια συμφωνία για τη συνοδεία ανάμεσα στους αστυνομικών των δύο πλευρών εκ των προτέρων», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Γελένα Μπίκιτς, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κροατίας. Η κροατική αστυνομία ανέφερε ακόμη ότι 36 αστυνομικοί επέστρεψαν στην Κροατία χθες το απόγευμα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουγγαρίας Γκιόργκι Μπάκοντι δήλωσε ότι οι ουγγρικές αρχές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ένα τρένο που μετέφερε μετανάστες από την Κροατία, αφόπλισαν 40 αστυνομικούς οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό και έθεσε υπό κράτηση τον μηχανοδηγό του. Το τρένο εκτιμάται ότι μετέφερε πάνω από 4.000 μετανάστες, κατά την ίδια πηγή.

Ο Μπάκοντι είπε σε δημοσιογράφους ότι το κροατικό τρένο που μετέφερε τους πρόσφυγες και του μετανάστες στο Μαγκιαρμπόλι έφθασε χωρίς καμιά πρότερη ειδοποίηση, όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες νέες αφίξεις με τρένα και λεωφορεία. Ο Μπάκοντι επέμεινε πως οι ουγγρικές αρχές πήραν τα στοιχεία και αφαίρεσαν τον οπλισμό των 40 αστυνομικών που συνόδευαν το τρένο, σύμφωνα με βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της δημόσιας ουγγρικής τηλεόρασης M1.

Ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς δήλωσε ότι το συμβάν «εγείρει υποψίες περί παραβίασης των συνόρων» Κροατίας-Ουγγαρίας.
Συνεργασία Γιούνκερ και Μιλάνοβιτς

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσέφερε στην κυβέρνηση της Κροατίας τεχνική και επιμελητειακή βοήθεια για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής μεταναστών που εισέρχονται στο έδαφός της ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Από το πρωί της Τετάρτης πάνω από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Κροατία, την ώρα που η ΕΕ δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά την Παρασκευή το βράδυ από την Κομισιόν σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αύξησης της βοήθειας που προσφέρει η ΕΕ στα κράτη της περιοχής και επίτευξης προόδου στον τρόπο ανακατανομής των προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τεταμένη κατάσταση στα σύνορα Σλοβενίας-Κροατίας

Η αστυνομία της Σλοβενίας έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει μια ομάδα πολλών εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με την Κροατία.

Το επεισόδιο σημειώθηκε σε ένα συνοριακό φυλάκιο στο χωριό Χάρμιτσα, όπου οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, με την υποστήριξη συγκεντρωμένων Κροατών και Σλοβένων ακτιβιστών, ζητούσαν να τους επιτραπεί να μπουν στη Σλοβενία.

Έπειτα από περίπου μια ώρα έντασης, μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας της Σλοβενίας έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών —μεταξύ των οποίων ήταν πολλά παιδιά— όταν εκείνοι προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό τον οποίο είχαν σχηματίσει οι αστυνομικοί για να τους εμποδίσουν να περάσουν τα σύνορα.

Χθες Παρασκευή ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να δημιουργήσει «διαδρόμους» για τη διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών εάν συνεχίσουν να φθάνουν στο έδαφος της Σλοβενίας κατά μεγάλους αριθμούς, προκειμένου να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη.

«Εάν η πίεση των προσφύγων γίνει πολύ μεγάλη, η Σλοβενία πρόκειται βεβαίως να συζητήσει (...) τη δημιουργία αυτών που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει διαδρόμους, προς όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες», ανέφερε ο Τσέραρ σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησής του.

Οι σλοβένικες αρχές κατέγραψαν χθες πάνω από 1.000 μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα, ενώ περίπου 700 παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο συνοριακό φυλάκιο Όμπρεζιε, 20 χλμ. από το Ζάγκρεμπ, την πρωτεύουσα της Κροατίας.

«Νέοι πρόσφυγες φθάνουν συνεχώς, είναι επομένως πολύ δύσκολο να δώσουμε ακριβείς αριθμούς», δήλωσε μια εκπρόσωπος της σλοβένικης αστυνομίας, η Άλενκα Ντρένεκ, στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συνέχιζαν να φθάνουν στο Όμπρεζιε χθες.

Η Σλοβενία ανέστειλε χθες την κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών από την Κροατία.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.