ATHENS

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ «ΒΕΝΤΕΤΑΣ» ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ: Με ποιους και γιατί τα έχουν πάρει στο… κρανίο Λαγκάρντ και Τόμσεν !!!

Εξοργισμένοι φέρεται να είναι η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν με την Ελλάδα και με την αντιμετώπισή τους από την διαπραγματευτική ομάδα της ελληνικής κυβέρνησης καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, τα ξένα ΜΜΕ και ιδιαίτερα το Reuters.

Μάλιστα όπως αναφέρουν, αυτές οι διαφορές θα είναι δύσκολο να γεφυρωθούν κατά την επικείμενη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στην οποία, η ελληνική αντιπροσωπία θα βρεθεό αντιμέτωπη με τον Πόλ Τόμσεν.

Το κλίμα άρχισε να αντιστρέφεται από τις πρώτες ημέρες κιόλας της διαπραγμάτευσης όταν τα τεχνικά κλιμάκια ήρθαν στην Αθήνα και έπαιζαν… κρυφτούλι στα ξενοδοχεία. Σε δημοσίευμα του το Reuters γίνεται αναφορά στην αγανάκτηση των ανθρώπων του ΔΝΤ για “τον χαοτικό τρόπο που διεξήχθησαν οι συνομιλίες με τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες, που δεν είχαν πρόσβαση σε δημόσιους λογαριασμούς της Αθήνας” και τους… έκρυβαν στα ξενοδοχεία.

Ένα ακόμη περιστατικό που κακοφάνηκε στους επιτελείς του ΔΝΤ σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν η ελληνική αντιπροσωπεία πήγε να συναντήσει τον Πιέρ Μοσκοβισί. «Επισκεπτόμενοι οι Παππάς και Τσακαλώτος τον Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα, βρέθηκαν ενώπιον και παρατρεχάμενων στελεχών του ΔΝΤ, οι οποίοι προγραμμάτιζαν να παραμείνουν στη συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Ε.Ε. Οι Έλληνες υπουργοί, βλέποντάς τους, απείλησαν ότι θα φύγουν από τη συνάντηση. Έφυγαν τελικώς οι υπάλληλοι του Ταμείου», έλεγε πηγή στις Βρυξέλλες. Οι Έλληνες διαπραγματευτές δεν ήθελαν τους εκπροσώπους του ΔΝΤ πιστεύοντας ότι λειτουργούν υπονομευτικά.

Μήνυμα στην Αθήνα η αποχώρηση του ΔΝΤ

Σύμφωνα επίσης με το Reuters το ΔΝΤ είναι θυμωμένο με τους Έλληνες αλλά εξοργισμένο με την Ευρωζώνη. Τονίζει ότι η αποχώρησή του από το Brusells Group ήταν ένα μήνυμα και προς την Αθήνα και προς την ΕΕ γιατί τις καθυστερήσεις.

Το Reuters αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος μίλησε για «μεγάλες διαφορές» στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τις συντάξεις, το φορολογικό και τη χρηματοδότηση, λίγο πριν αναχωρήσουν οι εκπρόσωποι του Ταμείου από τις συζητήσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε προτάσεις που αφορούσαν το συνταξιοδοτικό, αλλά και τον ΦΠΑ στην ενέργεια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ΔΝΤ καθιστά σαφές πως το κατάλληλο μίγμα εξόδου της Ελλάδας από την κρίση θα πρέπει να απαρτίζεται από το συνδυασμό μίας νέας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους και της παροχής πρόσθετης βοήθειας.

«Το χρέος θα καταστεί βιώσιμο μέσω μίας συνδυαστικής λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μείωση των επιτοκίων, αύξηση του ΑΕΠ και ενίσχυση των δημοσιονομικών στοιχείων» συμπληρώνει ο ανώνυμος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ έχοντας δανείσει πολύ περισσότερα στην Ελλάδα από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλη χώρα, είναι απίθανο να συνεισφέρουν σε οποιονδήποτε τρίτο πρόγραμμα, αν η Ελλάδα… δεν συμμορφωθεί.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει χρέος ίσο με το 185% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η βιωσιμότητα απαιτεί την εκτέλεση σημαντικού πλεονάσματος του προϋπολογισμού πριν από τις πληρωμές τόκων, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Σαμποταζ» ΔΝΤ στη συμφωνία

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, κατηγορώντας ευθέως το Ταμείο ότι «τορπίλισε» συμβιβασμό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν έτοιμος να κάνει πρόταση στην Αθήνα που θα απέκλειε τις περικοπές συντάξεων.

«Η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ. Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια, είπε ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις στην FAZ», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα ο δημοσιογράφος, Τόμας Γκούτσκερ, τονίζει πως οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες και για συμβιβασμό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και υπογραμμίζει:

«Υπήρξε και μια παράλληλη συμφωνία. Εάν για το τρέχουν έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να επιβληθεί στο 0,8% οι συμμετέχοντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Η Λαγκάρντ αρχικά, αν και με δυσκολία, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία. Όμως την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ένας εκ των Ευρωπαίων διαπραγματευτών είπε πως είναι εντελώς παράδοξο να αποφασίζει για την τύχη της Ευρώπης τελικά ένας Οργανισμός που δεν εκπροσωπεί κάποιο συγκεκριμένο έθνος.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.