Παρά τις απαγορεύσεις η λαθροθηρία συνεχίζει να εξοντώνει τους ελέφαντες στην Αφρική...

Γενετικές αναλύσεις σε κατασχεμένους χαυλιόδοντες αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελεφαντόδοντου που διακινείται παράνομα προέρχεται από μόλις δύο περιοχές της Αφρικής, οι οποίες μετατρέπονται τα τελευταία χρόνια σε απέραντα νεκροταφεία παχύδερμων.

Τα τελευταία χρόνια οι αφρικανικοί ελέφαντες βρίσκονται σε κρίση, καθώς οι λαθροθήρες σκοτώνουν κάθε χρόνο γύρω στο 10% του συνολικού πληθυσμού των 500.000 ελεφάντων. Σε όλη την έκταση της Αφρικής, το 75% των πληθυσμών συρρικνώνονται αντί να μεγαλώνουν.

Παρά τη διεθνή απαγόρευση στο εμπόριο ελεφαντόδοντου, η ζήτηση είναι μεγάλη στις αγορές της Ασίας, κύριο προορισμό του παράνομου εμπορεύματος.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το δραματικό πρόβλημα, ο βιολόγος Σάμιουελ Ουάσερ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον συνεργάστηκε με την Interpol για να πραγματοποιήσει γενετικές εξετάσεις σε 28 μεγάλα φορτία αφρικανικού ελεφαντόδοντου που είχαν κατασχεθεί το διάστημα 1996-2014.

Το DNA των δειγμάτων συγκρίθηκε με τη γενετική υπογραφή κάθε επιμέρους πληθυσμού αφρικανικών ελεφάντων, η οποία είχε νωρίτερα προσδιοριστεί με γενετικές εξετάσεις σε δείγματα κοπριάς και τριχών από άγρια ζώα.

Η ανάλυση έδειξε μια μεγάλη αλλαγή στους δρόμους των λαθροθηρών, αναφέρει η ομάδα του ερευνητή στο κορυφαίο περιοδικό Science. Μέχρι το 2006, οι κύριες πηγές ελεφαντόδοντου ήταν η Ζάμπια και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Μετά το 2006 οι περιοχές αυτές εγκαταλείφθηκαν από τους λαθροθήρες, καθώς οι ελέφαντες εξαφανίστηκαν από τις ανατολικές περιοχές της ΛΔ Κονγκό και η Ζάμπια άρχισε να δέχεται διεθνείς πιέσεις για την προστασία των ελεφάντων.

Από το 2006 μέχρι το 2014, σχεδόν όλο το κατασχεμένο ελεφαντόδοντο προερχόταν από δύο περιοχές: τη σαβάνα της νοτιοανατολικής Τανζανίας και της βόρειας Μοζαμβίκης και τα δάση που καταλαμβάνουν τμήμα της Γκαμπόν, της Δημοκρατίας του Κονγκό και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνει ο Δρ Ουάσερ, σε πολλές περιπτώσεις το παράνομο ελεφαντόδοντο εξάγεται από διαφορετικές χώρες της Αφρικής από αυτές στις οποίες είχε συλλεχθεί, μια πρακτική που έχει στόχο να παραπλανήσει τις αρχές.

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και τη σωτηρία του εμβληματικού ζώου της Αφρικής.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...