ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ !!! Πληθαίνουν οι προβλέψεις για περιορισμό στις αναλήψεις και ΑΤΜ !!!

Καμπανάκι από Moody's, JP Morgan και Bank of America.

Στην επισήμανση ότι οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αυξάνουν τον κίνδυνο επιβολής ελέγχων (capital controls) στην κίνηση κεφαλαίων προχώρησαν οι Moody's και JP Morgan σε εκθέσεις που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Ο οίκος Moody's σημειώνει πως συνέχιση των εκροών καταθέσεων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο οι ελληνικές αρχές να επιβάλουν ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να περιορίσουν τις εκροές καταθέσεων, κάτι που ξεκαθαρίζει θα ήταν αρνητικό πιστωτικό γεγονός (credit negative) για τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως σημειώνει, τέτοιου είδους έλεγχοι θα επιβάλλονταν υπό την μορφή περιορισμών στις αναλήψεις, πως για παράδειγμα επιβολή ορίου στα ποσά των αναλήψεων και της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό.


«Αν και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα βοηθούσαν ώστε να περιοριστεί η μείωση της ρευστότητας, ωστόσο θα αύξαναν την αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά αναφορικά με την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις καταθέσεις τους και σε ρευστότητα», αναφέρει ο οίκος.
Αλλά και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan προειδοποιεί σε ανάλυσή της πως η πιθανότητα επιβολής capital controls ολοένα και αυξάνεται. «Το μέτρο των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων συνιστά έναν μηχανισμό που ωθεί την Ελλάδα πιο κοντά στη συμφωνία με τους δανειστές, παρά στην έξοδο από το ευρώ», σχολιάζουν οι αναλυτές της JP Morgan.


Όπως επισημαίνουν, πλέον όλα δείχνουν πως η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα είναι τα τέλη Ιουνίου, γιατί τότε η Ελλάδα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με την υποχρέωση πληρωμής 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, αλλά και με την εκπνοή της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος.
Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Bank of America αναφέρουν σήμερα σε ανάλυσή τους με τίτλο "Brinkmanship in Greece: fasten your seatbelts" (Η μικροπολιτική στην Ελλάδα: Δέστε τις ζώνες σας), το οποίο φιλοξενεί το Business Insider, πως το χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα παραμένει πάνω κάτω το ίδιο.


Συγκεκριμένα, ο στρατηγικός αναλυτής Aθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών νομισμάτων της BofA Merrill Lynch στο Λονδίνο ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα πρέπει να τα εγκρίνουν κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. 

Μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ ώστε να αποπληρώσει το ΔΝΤ έως τις 30 Ιουνίου και τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Ιουλίου. Για να καλύψει όλες τις πληρωμές του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ελλάδα χρειάζεται περίπου 10 δισ. ευρώ»

Ο κ. Βαμβακίδης πρόσθεσε επίσης ότι επειδή οι θετικές εξελίξεις πρέπει να αρχίσουν σύντομα ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι 30 Ιουνίου «μπορούμε να δούμε αρνητικά σενάρια να εκτυλίσσονται ακόμη και πριν από τις 30 Ιουνίου».

Οι αναλυτές της Barclays προβλέπουν επίσης μια πολιτική κρίση αναφέροντας:
«Κατά την άποψή μας, το γεγονός αυτό αντανακλά μεγάλες αποκλίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ , ειδικά όσον αφορά τις αποδοχές της κυβέρνησης σχετικά με τα φορολογικά μέτρα και τις περικοπές σε συντάξεις, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία. 

Πιστεύουμε ότι ο συμβιβασμός σχετικά με αυτά τα ακανθώδη ζητήματα της ελληνικής κυβέρνησης θα κοστίσει ακριβά στο κόμμα. Θα μπορούσε να προκαλέσει μια πολιτική κρίση που πιθανότατα να οδηγήσει σε εκροή καταθέσεων και να οδηγήσει στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες.»ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...