S.O.S !!! Γιατί μουδιάζει το πόδι μας !!!

Μούδιασμα είναι η παράλυση που προκαλείται όταν κάποιος, (που συνήθως είναι εξαντλημένος), δεν μπορεί να κουνήσει το χέρι ή το πόδι και να αντιδράσει έτσι στο μυρμήγκιασμα που νιώθει όταν το άκρο του μουδιάζει.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή ακόμη και μόνιμη νευρική βλάβη.
Να τι συμβαίνει σε κανονικές συνθήκες: όταν ασκείται πίεση σε μέρος του ποδιού ή του χεριού, συμβαίνουν πολλά.

Οι αρτηρίες μπορεί να συμπιεστούν και να μην μπορούν να δώσουν στους ιστούς και στα νεύρα το οξυγόνο και τη γλυκόζη που χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Νευρικές διαβάσεις μπορεί επίσης να μπλοκαριστούν, εμποδίζοντας την κανονική μεταβίβαση των ηλεκτροχημικών διεγέρσεων προς τον εγκέφαλο. Μερικά νεύρα σταματούν να δίνουν διέγερση, ενώ άλλα υπεραντιδρούν.

Αυτά τα σήματα στέλνονται στον εγκέφαλο και ερμηνεύονται ως αίσθημα καψίματος, τσιμπήματα ή μυρμήγκιασμα. Τέτοιες αισθήσεις, ή παραισθήσεις, σας αναγκάζουν να κινήσετε το πόδι σας. Το τίναγμα του μειώνει την πίεση και το θρεπτικό αίμα ρέει ξανά στην περιοχή, οπότε τα νευρικά κύτταρα αρχίζουν και πάλι να δίνουν κανονικές διεγέρσεις.

Το μυρμήγκιασμα που νιώθουμε μπορεί να γίνει εντονότερο μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία των νευρικών κυττάρων. Γι’ αυτό πονάτε όταν προσπαθείτε να ξεμουδιάσετε το άκρο σας.

Το επίμονο μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα μπορεί να είναι σημάδι ορισμένων παθήσεων, και σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να επισκέπτεστε το γιατρό σας.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...