ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Έρχεται ρήξη με ΔΝΤ και δημοψήφισμα; Έτοιμο το Plan B με BRICS και αγωγό;

Δεν προχωρούν όπως αναμένονταν, οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για την επίτευξη μίας συμφωνίας ιδίως όταν από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για πρόοδο στη διαδικασία και όχι στην ουσία της διαπραγμάτευσης τορπιλίζοντας για μία ακόμη φορά το κλίμα, δημιουργώντας σκεπτικισμό στην ελληνική κυβέρνηση. Κάτι που φάνηκε από τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στη Βουλή.

Η μέχρι στιγμής στάση των δανειστών οδηγεί την κυβέρνηση ή σε σημαντικές υποχωρήσεις από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει είτε σε ρήξη και δημοψήφισμα.
Ωστόσο κανέναν από τα δύο παραπάνω ενδεχόμενα δεν δείχνουν ότι προχωρά η επίτευξη μίας συμφωνίας που «θα τιμά τη λαϊκή εντολή».

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα αντιμετωπίζει και το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.
Στην κακή τροπή που φαίνεται να έχουν πάρει τα πράγματα στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, με τους δανειστές να εντείνουν τις απειλές και τον εκβιασμό τους προς την Ελλάδα, η κυβέρνηση δέχθηκε «ως μάννα εξ ουρανού» τη δήλωση του υφυπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Sergei Storchak για άμεση χρηματοδότηση της Ελλάδας αν συμμετάσχει στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

«Από την στιγμή που η Ελλάδα γινόταν το πρώτο πλήρες μέλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS θα μπορούσε να αιτηθεί δάνεια για διαφόρους σκοπούς ή για έργα ανάπτυξης» και πρόσθεσε ότι «δεν έχει καμία διαφορά εάν η Ελλάδα γίνει μέλος της τράπεζας συνεισφέροντας ένα μικρό ή μεγάλο ποσό» δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών χθες αργά το βράδυ.

Η πρόσκληση που απεύθυνε η Ρωσία στην Ελλάδα για συμμετοχή στην τράπεζα των BRICS μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε αποδέσμευσή της από το ΔΝΤ και αυτό το βλέπει πολύ θετικά η ελληνική κυβέρνηση.
Άλλωστε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φέρεται να βρήκε τη ιδέα ως αρκετά «ελκυστική», ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα.

Υπήρξε μάλιστα ήδη και η πρώτη δήλωση κυβερνητικού στελέχους πάνω στο ζήτημα αυτό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος υποστήριξε σύμφωνα με το Ria-Novosti «ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσφέρει τη συμβολή της εκ μέρους ολόκληρης της Ευρώπης, ανοίγοντας νέους δρόμους συνεργασίας όχι μόνο με τη Ρωσία, αλλά και με τις χώρες των BRICS» σύμφωνα με άρθρο ειδησιογραφικού πόρταλ.

Ο κ. Ήσυχος πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ και θα συζητήσει το θέμα συμμετοχής της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν κάνει δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να αποκοπεί η χώρα μας από την Ε.Ε. ή να βγει από την Ευρωζώνη. Κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό, αφού και οι δύο χώρες θέλουν να μετατρέψουν της Ελλάδα σε πύλη «εισόδου» των προϊόντων προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή σκοπός Μόσχας και Πεκίνου είναι «να στηριχθεί η παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με οικονομικά και γεωστρατηγικά μέσα». Κι αυτό το έχει ανάγκη η χώρα μας τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι, ακολουθώντας την παρανοϊκή τακτική του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, της γυρίζουν την πλάτη και εκβιάζουν μία συμφωνία που θα ικανοποιεί τους δανειστές και θα επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας στην ελληνική κοινωνία.

Βέβαια, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας αυξάνονται οι πιθανότητες για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος ακόμη και μετά από συμφωνία. Δηλαδή να τεθεί η συμφωνία υπό την κρίση των πολιτών.

Υπάρχουν ωστόσο ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό όχι απλά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης, με τις οποίες συμφωνούν σε ένα μεγάλο βαθμό και οι ΑΝΕΛ για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Τονίζουν πώς δεν μπορεί να τεθεί μία συμφωνία με επαχθή μέτρα τα οποία ουσιαστικά από την αρχή έχει απορρίψει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα και προτείνουν, αν συνεχιστεί αυτή η τακτική από τους Ευρωπαίους τη ρήξη πριν ακόμη χαθούν και τα τελευταία χρήματα για την πληρωμή δανείων και τόκων προς τους δανειστές.

Έτσι όπως εξελίσσεται λοιπόν η υπόθεση η δανειοδότηση της Ελλάδας από τους BRICS και οι προκαταβολές για τον αγωγό φυσικού αερίου, τον λεγόμενο «Greek Stream», είναι τα μόνα χρήματα που μπορεί να πάρει η χώρα μας από τον Ιούνιο και μετά.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...