ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ !!! Γιατί «άδειασαν» τον Βαρουφάκη με τον ΦΠΑ !!!

Για συμφωνία σε δύο φάσεις έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ωστόσο, διαρροή (non paper) από το Μέγαρο Μαξίμου, το διέψευσε λίγη ώρα αργότερα.

Στην σύσκεψη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί μία συμφωνία μέχρι τα τέλη του μήνα για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης και αμέσως θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μέχρι το Φθινόπωρο για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το χρέος και το ασφαλιστικό.

 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές με έμφαση στα εργασιακά και λέει «όχι» στις ομαδικές απολύσεις, ενώ θα προωθήσει άμεσα συλλογικές συμβάσεις στα πρότυπα που έχουν συμφωνηθεί με το Διεθνές γραφείο Εργασίας, καθώς και την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού πιθανότατα και μέσα στο καλοκαίρι.

«Επιδιώκουμε συμφωνία σε δυο φάσεις», φέρεται να έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν – πέραν των κοινοβουλευτικών στελεχών – ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπεύθυνος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Καλύβης και ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης.

Οι δανειστές δεν θέλουν μειωμένο ΦΠΑ

Στην συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής ομάδας όπου συμμετείχε ο Γραμματέας της ΚΕ Τ. Κορωνάκης και το μέλος της Π.Γ. Αλ. Καλύβης, αναφέρθηκε ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων γράφονται και σβήνονται μέτρα ενώ υπάρχει μικρή εμπλοκή στο ΦΠΑ καθώς τα τεχνικά κλιμάκια φαίνεται πως δεν δέχονται την έκπτωση 3% στη χρήση πιστωτικών καρτών οπότε αναζητείται νέα φόρμουλα.

Σύγκλιση για τα πλεονάσματα

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την βούληση να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε στις ομιλίες του. Τόνισε δε, ότι υπάρχει σύγκλιση με τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015 και του 2016.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιθέσεις και να απαντήσει στα ερωτήματα και τις ενστάσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Αλέξη Μητρόπουλου. Ο Θ. Πετράκος από την πλευρά του έχει ζητήσει την σύγκληση της ΚΟ ενώ στελέχη του κόμματος έχουν ζητήσει την σύγκλιση της ΚΕ προκειμένου να ενημερωθούν τα κομματικά στελέχη και οι βουλευτές για τους όρους της συμφωνίας και τα όρια της ελληνικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο όργανα θα συγκληθούν άμεσα αρχής γενομένης από την συνεδρίαση της Π.Γ. αύριο.

Η διάψευση του Μαξίμου

Την πληροφορία για την συμφωνία σε δόσεις, διεψευσε λίγη αργότερα σε non paper το Μαξίμου επισημαίνοντας συγκεκριμένα:

«Ο Πρωθυπουργός τόνισε στην ετήσια συνέλευση ΣΕΒ [18.05.2015] ότι με την συμφωνία δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα» αλλά να αντιμετωπιστεί «μέσο και μακροπρόθεσμα το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».

»Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία. Αντίθετα η κυβέρνηση με την ενιαία συμφωνία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα».

»Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα [Economist, 15.05.15] για την συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.
«Αυτή η συμφωνία προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:

** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.

** Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.

** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.

** Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».



ΠΗΓΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...