Αριθμός - ρεκόρ στις αερομαχίες σήμερα στο Αιγαίο !!! Επικράτησαν σε όλες τις περιπτώσεις τα ελληνικά μαχητικά !!!

Σκηνικό υψηλής έντασης και σκληρών αερομαχιών σήμερα στο Α. Αιγαίο με την τουρκική Αεροπορία να προχωρά σε αριθμό ρεκόρ - για τα τελευταία χρόνια - εμπλοκών με μαχητικά της ΠΑ.

Συγκεκριμένα είχαμε τρεις σκληρές και επίμονες εεμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών, τις περισσότερες σε μία ημέρα μετά το 2009.

Ελάχιστες ημέρες μετά τη λήξη της άσκησης «Ηνίοχος» και την πτήση του Έλληνα και του Ισραηλινού Α/ΓΕΑ μέχρι το Καστελόριζο σε μια κίνηση που θορύβησε του Τούρκους, η Αεροπορία τους επιχείρησε σήμερα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις «θερμής» αναμέτρησης με τα μαχητικά της ΠΑ.

Ο τουρκικός σχηματισμός εισήλθε στο ελληνικό FIR μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και αποτελείτο από 6 μαχητικά F-16 εκ των οποίων τα δύο έφεραν οπλισμό. Με την είσοδό των τουρκικών αεροσκαφών στο FIR αμέσως δύο F-16 της ΠΑ τα οποία βρίσκονταν σε καθήκοντα ετοιμότητας στην 130ΣΜ στη Λήμνο απογειώθηκαν για να τον αναχαιτίσουν.

Η πρώτη σκληρή εμπλοκή πραγματοποιήθηκε δυτικά της Λέσβου όταν οι πιλότοι των τουρκικών αεροσκαφών αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των Ελλήνων πιλότων για αποχώρηση από το FIR και τον Εθνικό Εναέριο χώρο.

Δύο από τα τουρκικά αεροσκάφη τότε αποσπάσθηκαν από τον σχηματισμό και επιχείρησαν να δημιουργήσουν συνθήκες εικονικού εγκλωβισμού των μαχητικών της ΠΑ. Η εμπλοκή σημειώθηκε στις 15:25 και θα ήταν η πρώτη από τις τρεις συνολικά που πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

Στη συνέχεια ο τουρκικός σχηματισμός κινήθ8ηκε νότια και βόρεια βορειοδυτικά των Ψαρών πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εμπλοκή πραγματοποιήθηκε στις 15:35 με το ζεύγος των ελληνικών F-16 που είχαν απογειωθεί από τη Λήμνο να έχουν γίνει η σκιά των τουρκικών μαχητικών. Στη συνέχεια και ενόσω ο σχηματισμός άρχισε να παίρνει πορεία για αποχώρηση δύο από τα τουρκικά f-16 αποσπάσθηκαν για άλλη κα φορά από τον σχηματισμό και ενεπλάκησαν στις 15:45 με τα F-16 της ΠΑ νότια και δυτικά της Χίου.

Για ακόμη μια φορά τα δύο μαχητικά της ΠΑ επικρότησαν των τουρκικών αεροσκαφών τα οποία στη συνέχεια αποχώρησαν από το ελληνικό FIR.

Ο τουρκικός σχηματισμός συνέχισε όμ,ως να παρακολουθείται από το Εθνικό σύστημα Αεράμυνας και για αυτό το λόγο αμέσως μετά απογειώθηκε ένα νέο ζεύγος μαχητικών Mirage 2000 που ήταν σε ετοιμότητα για να αντικαταστήσει τα F-16 τα οποία έπρεπε να προσγειωθούν για ανεφοδιασμό, αλλά δεν χρειάστηκε να επέμβουν καθώς ο τουρκικός σχηματισμός δεν επιχείρησε κάποια άλλη εισβολή στον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Επιπρόσθετα τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν και 6 παραβιάσεις του ΕΕΧ.


ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...