ATHENS

Νέα τηλεδιάσκεψη Τσίπρα, Μέρκελ, Ολάντ !!!Τι ζητούν οι δανειστές!!!

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη ο κ. Τσίπρας με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, προκειμένου να αρθούν τα αδιέξοδα στα ζητήματα που παραμένουν να δοθεί πολιτική λύση στο θέμα της Ελλάδος.


Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η συμφωνία που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τόσο άμεσα όσο και μεσοπρόθεσμα έχει 7+1 σημεία από την πλευρά των δανειστών:

1. Να ξεχάσει τελείως η ελληνική κυβέρνηση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για νομοθετικές παρεμβάσεις που θα ακυρώνουν μέτρα που έχουν ψηφιστεί με το δεύτερο μνημόνιο. Δηλ. να μην καταργηθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, να εφαρμοστεί ο νέος προσδιορισμός για την ηλικία συνταξιοδότησης, να μην αυξηθεί ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ και να μην δοθεί η 13η σύνταξη.

2. Στον ΦΠΑ θέλουν η Αθήνα να δεχθεί το σύστημα των δυο συντελεστών (23% και 12%) που θα εμπεριέχει αύξηση στα βασικά είδη διατροφής και τα φάρμακα ώστε να αποδίδει επιπλέον έσοδα κοντά στο 1% του ΑΕΠ δηλ. περίπου 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

3. Στο δημοσιονομικό θα αποδεχθεί τη διαφορά των 1,8 δισ. ευρώ για νέα μέτρα που προκύπτει από τον στόχο που θέτουν οι Θεσμοί για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (1,5% του ΑΕΠ) έναντι του στόχου που θέλει η Αθήνα (0,75% του ΑΕΠ) συν ένα μικρό έλλειμμα που καταγράφουν περίπου 500 εκατ. ευρώ χωρίς να ληφθούν καθόλου νέα μέτρα. Η Αθήνα θα πρέπει να κλείσει το κενό αυτό με σίγουρα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα όπως για παράδειγμα την εισφορά στις τραπεζικές συναλλαγές.

4. Στο ασφαλιστικό, οι δανειστές ζητούν μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων που θα καλύπτουν όχι μόνο το έλλειμμα των ασφαλιστικών Ταμείων αλλά θα μπορούν σε μεσοπρόθεσμη βάση, σε συνδυασμό και με την αύξηση της απασχόλησης να μειώσουν και τις λεγόμενες δαπάνες για τη γήρανση του πληθυσμού.

5. Στο εργασιακό, επιμένουν σε θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων και αναδιάρθρωση του συνδικαλιστικού νόμου αφού θεωρούνται ενέργειες που σε μεσοπρόθεσμη βάση θα τονώσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και τελικά θα αυξήσουν την απασχόληση.

6. Στις αποκρατικοποιήσεις, οι δανειστές ζητούν να μείνουν αμετάβλητα τα προγραμματισμένα έσοδα ύψους 18 δισ. ευρώ μέχρι και το 2020.

7. Συνέχιση των αλλαγών στο δημόσιο τομέα με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του για την οικονομία και την κοινωνία. Εκτός από το θέμα των δαπανών θα εξεταστούν περισσότερα μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας, τον εξορθολογισμό των αμοιβών και τη μισθολογική εξέλιξη των σημερινών και μελλοντικών δημοσίων υπαλλήλων.

8. Ολοκλήρωση της προσπάθειας για εκκαθάριση των κόκκινων δανείων και επανεξέταση των κεφαλαιακών αναγκών των μεγάλων εμπορικών τραπεζών. Η λύση θα πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση άμεσα χωρίς γενναιόδωρες ρυθμίσεις για την προστασία από πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.