Άγριο σφυροκόπημα Χατζηνικολάου σε Βαρουφάκη: Όσα είπε και όσα απέφυγε να πει !!!

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «στον ενικό» του Νίκου Χατζηνικολάου, εκτίμησε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά με τους εταίρους δίδοντας χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους, λίγες εβδομάδες.

Ωστόσο, ο υπουργός τα βρήκε μάλλον δύσκολα ερωτηθείς για τον ΦΠΑ όπου έκανε λόγο για δύο συντελεστές απαριθμώντας ουσιαστικά… τρεις. Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντάς το σχέδιό του για τον ΦΠΑ αποκάλυψε ότι αυτός θα διαμορφωθεί ως εξής:

6,5% για τα βασικά προϊόντα, 9,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και 15% για τα υπόλοιπα προϊόντα, «πρόστιμο» 3% σε όσους πληρώνουν με μετρητά (15% + 3% ή 6,5% + 3%) ενώ τα νησιά θα εξακολουθούν να έχουν χαμηλούς συντελεστές, εφόσον προσκομίζουν αποδείξεις.

Επίμονες ερωτήσεις δέχθηκε σχετικά με παλαιότερες δηλώσεις του για τον ΦΠΑ, στις οποίες τόνιζε πως δεν θα αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές. Απάντησε πως οι δηλώσεις του αυτές τον επιβεβαιώνουν, επισημαίνοντας πως όσα ανέφερε αφορούσαν στο πρώτο τετράμηνο! «Σε ό,τι αφορά την εισπραξιμότητα θα μειώσουμε τους συντελεστές: 6.5% σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και 15% σε όλα τα υπόλοιπα και όποιος επιμένει να πληρώνει με μετρητά, θα πληρώνει 3% παραπάνω». «Τα νησιά πρέπει να έχουν άλλη αντιμετώπιση. Θα έχουν τη δυνατότητα να εισπράττουν την διαφορά μεταξύ του 15% και του ποσού που πληρώνουν τώρα. Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι στις θέσεις μας».

Κλειστά τα στόματα για τις συνομιλίες με Σόιμπλε

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον Σόιμπλε να του του έχει ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησε ότι έχουν συμφωνήσει να μην αποκαλύπτουν τί συζητούν μεταξύ τους. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους εταίρους είπε ότι δεν έχει γίνει λόγος για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλο νόμισμα στο «ραντάρ» της κυβέρνησης, αλλά λύση δεν είναι ούτε και η υπογραφή σε μία μη βιώσιμη συμφωνία.

«Είμαι τέσσερις μήνες ελεύθερος πολιορκημένος»

«Η δημιουργική ασάφεια της 20ης Φεβρουαρίου ήταν κάτι που εμείς εκμεταλλευτήκαμε», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και προσέθεσε πως η συμφωνία αυτή άλλαξε τα δεδομένα γιατί πλέον «έχουμε μία συζήτηση που δεν είχε ξαναγίνει». Χαρακτήρισε δε τον εαυτό του ως «ελεύθερο πολιορκημένο της διαπραγμάτευσης». Χαρακτήρισε «ευφημισμούς» τα περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας το 2012, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για πιστωτικό γεγονός και ότι είχαμε χρεοκοπία δύο φορές μέσα σε εκείνη τη χρονιά. «Έπρεπε να είχαμε έρθει σε συμφωνία από τα μέσα Μαρτίου», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας ότι δεν έγιναν δεκτές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο η άλλη πλευρά να αντιπαραβάλλει τις δικές της προτάσεις. Κρίνοντας από τη στάση της άλλης πλευράς, εκτίμησε ότι ήρθε το «πλήρωμα του χρόνου» για συμφωνία, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμες για ρήξη.

Μας ζητούν μαζικές απολύσεις

«Μας ζητούν μαζικές απολύσεις…Να αποδεχθούμε μία αγορά εργασία χωρίς συλλογικές συμβάσεις, κάτι που είναι καταστροφικό. Ζητάμε κάτι που δεν έχει η Γαλλία και η Γερμανία; Γιατί να δεχθούμε μία τέτοια απορρύθμιση. Απαράδεκτη η εμμονή να θεωρούν κάτι τέτοιο μεταρρύθμιση», είπε μεταξύ άλλων ο Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα αιτήματα των εταίρων.

Θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Ιουνίου… Δεν γνωρίζουμε για τη δόση στο ΔΝΤ

Σε ερώτηση για το εάν θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Ιουνίου απάντησε καταφατικά και σε άλλα ερώτημα για το εάν τεθεί το δίλημμα να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ ή οι μισθοί και οι συντάξεις, απάντησε το δεύτερο.

Μισθοί και συντάξεις είναι ιερές μεταβλητές…Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στους δανειστές παρά στους μισθωτούς. Ήρθε η ώρα για τους δανειστές να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας».

Είχαμε σκεφτεί τη ρήξη αλλά….

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση είχε σκεφθεί και το πλέον δυσοίωνο σενάριο που προέβλεπε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ωστόσο, καθησύχασε ότι ούτε θα πτωχεύσουμε ούτε θα φύγουμε από το ευρώ. «Κάνουμε κινήσεις ρήξης για να μην υπάρχει ρήξη|, είπε χαρακτηριστικά. Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής τους αναφερόμενος στην πιθανότητας ρήξης με τους εταίρους ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι «Ποτέ δεν ήταν στην ατζέντα μας η ρήξη».

Ο Ντράγκι έχει την Ελλάδα ως παράπλευρη απώλεια

Για την παρέμβαση του μεγάλου αφεντικού της ΕΚΤ στη διαπραγμάτευση είπε ότι κάνει προσπάθειες να σώσει την ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι στην προσπάθειά του να κρατήσει τις ισορροπίες έχει την Ελλάδα ως παράπλευρη απώλεια.

Ασφαλιστικό, εργασιακά και δημοσιονομικό είναι τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Το ασφαλιστικό είναι μεγάλο «αγκάθι» σύμφωνα με τον υπουργό υπογραμμίζοντας»Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι πρέπει να μπει μία τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το ασφαλιστικό τώρα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Το να υπάρξει ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι ευχή, πρέπει να είναι στόχος».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...