Νεπάλ: Ένα μήνα μετά τον φονικό σεισμό, τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο !!!

Χιλιάδες μαθητές, που δεν έχουν ξεπεράσει το σοκ του σεισμού που κατέστρεψε ένα τμήμα του Νεπάλ πριν από ένα μήνα, επέστρεψαν στο σχολείο σήμερα παρά τους μετασεισμούς που συνεχίζονται.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών σημειώθηκε την 25η Απριλίου και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 8.600 ανθρώπων και την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων κτιρίων ανάμεσά τους πολλών σχολείων.

Ο Σαχάτζ, 8 ετών, δεν φεύγει από το πλευρό του πατέρα του ενώ κατευθύνονται προς το δημόσιο σχολείο Μαντάν Σμαράκ στην κοιλάδα του Κατμαντού. Σύμφωνα με τη μητέρα του Μίνα Σχρέστα, το αγοράκι που έχει τρομοκρατηθεί από το σεισμό αρνείται να παραμείνει μονάχο του έκτοτε.

«Οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Είναι δύσκολο να μην ανησυχούμε στέλνοντας τα παιδιά στο σχολείο όμως οι εκπαιδευτικοί μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος» δήλωσε η ίδια.

«Τουλάχιστον το να δουν τους φίλους του και να μελετήσουν τα μαθήματά τους θα τους αλλάξει τις ιδέες».

Κάποια μαθήματα παραδίδονται σε τάξεις που έχουν στηθεί στο γήπεδο του ποδοσφαίρου. Άλλα σε κτίρια όπου οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν γράψει με κεφαλαία γράμματα: Ασφαλές.

«Παραμείναμε στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλό που ήρθα εδώ για να παίξω και να ξαναδώ τους φίλους μου» είπε ο 9χρονος Μουσκάν.

Τα μεγαλύτερα παιδιά ενθαρρύνονται να περιγράψουν στους συμμαθητές τους όσα βίωσαν, την απώλεια του σπιτιού τους και συχνά τον θάνατο ενός κοντινού τους προσώπου.

«Τα μαθήματα δεν θα γίνουν όπως συνήθως και έχουμε εκπαιδεύσει τους δασκάλους προκειμένου να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν τα ψυχικά τραύματα από το σεισμό» εξήγησε ο διευθυντής Γκοβίντα Πούντελ.

Τουλάχιστον 8000 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές στο Νεπάλ. Στις πλέον πληγείσες περιοχές, το 90% των σχολικών εγκαταστάσεων έχει ισοπεδωθεί.

«Γνωρίζουμε ότι όλα τα σχολεία δεν έχουν τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου να λειτουργήσουν. Όμως η εκπαίδευση συνιστά ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας ανοικοδόμησης και εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία» εξήγησε ο γενικός διευθυντής εκπαίδευσης στο Νεπάλ Ντίλι Ραμ Ριμάλ.

Η Unicef, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, εκφράζει ανησυχίες για τις επιπτώσεις του σεισμού στον τομέα της εκπαίδευσης στο Νεπάλ, μιας χώρας όπου το ποσοστό των παιδιών που πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο έχει εκτοξευθεί από τη δεκαετία του 1990 από το 64% στο 95%.

«Όσο τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι τους τόσο περισσότερο θα τους είναι δύσκολο να επιστρέψουν στο σχολείο» εξήγησε ο Τόμο Χοζούμι, αντιπρόσωπος της Unicef στο Νεπάλ.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...