Σε φάση αυξημένης δραστηριότητας ο ιός της γρίπης... Κυρίαρχη η γρίπη Α (Η1Ν1) !!!!

Αυξητική είναι η τάση της κυκλοφορίας του ιού της γρίπης στη χώρα μας, με κυρίαρχο το στέλεχος της γρίπης Α (Η1Ν1). Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Παστέρ, το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος έχει δεχθεί μεγάλο αριθμό δειγμάτων από ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, πολλά εκ των οποίων είναι θετικά για τον ιό.

 Εκτός από το στέλεχος της γρίπης A (H1N1), καταγράφεται και κυκλοφορία του στελέχους Α (Η3Ν2). Το Ινστιτούτο σημειώνει πως τα στελέχη που κυκλοφορούν δεν διαφέρουν από το στέλεχος του εμβολίου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χώρα μας, μαζί με τη Βουλγαρία, την Πορτογαλία και την Ισπανία αναφέρουν αυξημένη δραστηριότητα, ενώ όλες οι άλλες χώρες παρουσιάζουν χαμηλή δραστηριότητα. 

 Κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι: 

1. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού. 

 2. Η έγκαιρη χρήση των αντιϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Λόγω της επικράτησης του στελέχους Α(Η1Ν1)2009pdm οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιϊικής θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

 3. Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης. 

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:

 • Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω. 

 • Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: - 'Ασθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες - Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές. - Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας). - Μεταμόσχευση οργάνων - Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). - Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. - Χρόνια νεφροπάθεια. - Νευρομυϊκά νοσήματα 

 • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.

 • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

 • 'Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη.ΠΗΓΗΔεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...