ATHENS

Παρέμβαση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με αφορμή το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι!!!

Την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη απώλεια ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με αφορμή το ναυάγιο που σημειώθηκε τη Δευτέρα στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, μετά το οποίο μια γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών εντοπίστηκαν νεκροί, ενώ δέκα ακόμη άτομα (δύο γυναίκες και οκτώ βρέφη και μικρά παιδιά) αγνοούνται. 


Κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας μετέβη το μεσημέρι της Τρίτης στη Λέρο, όπου μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες από το Λιμενικό, και συνομίλησε μαζί τους καθώς και με τις Λιμενικές Αρχές. «Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Λόρενς Ζολς, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τη Νότια Ευρώπη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των Λιμενικών Αρχών, το πλοιάριο (ένα αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 28 άτομα -25 Αφγανοί και 3 Σύροι- μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα) είχε εντοπιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 20 Ιανουαρίου, ακινητοποιημένο και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο, συνεκτιμώντας την κατάσταση και τις κακές καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ρυμούλκησή του προς το Φαρμακονήσι. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, μεγάλος αριθμός των επιβαινόντων συγκεντρώθηκε στη μία πλευρά του πλοιαρίου, με αποτέλεσμα την ανατροπή και τη βύθισή του.

 Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών. Μετά τη βύθιση του πλοίου, 16 από τους επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το Λιμενικό Σώμα. 

Μια γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ δέκα ακόμη άτομα αγνοούνται. Ο Οργανισμός του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις ευρωπαϊκών και άλλων χωρών να συνεργαστούν, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών όταν ακολουθούνται επικίνδυνα περάσματα στη Μεσόγειο και σε άλλα καίρια θαλάσσια σύνορα. Ο Οργανισμός επισημαίνει την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των επιχειρήσεων διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και τη δημιουργία διόδων νόμιμης μετανάστευσης ώστε να αποφεύγεται η επιλογή επικίνδυνων παράτυπων μετακινήσεων. 

Ανακοίνωση για την ανθρώπινη τραγωδία στο Φαρμακονήσι εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ: «Για μια ακόμη φορά η Μεσόγειος, το Αιγαίο γίνεται ο υγρός τάφος για γυναίκες και παιδιά στο δρόμο για μια πιο ασφαλή και ελεύθερη ζωή. Οι παράνομοι διακινητές θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων» αναφέρει. «Η ΕΕ, ως πολιτική οντότητα, οφείλει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια παρέμβασης στις εστίες της κρίσης που γεννούν προσφυγιά. 

Οφείλει σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προσφέρει την απαραίτητη στήριξη στις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες και να καταστρώσει και εφαρμόσει ολοκληρωμένα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων σύμφωνα με την αρχή της δίκαιης κατανομής των βαρών» προσθέτει το ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης παρουσίασε στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στο μεταναστευτικό. 






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.