Κορωνοϊός & καλοκαίρι: Τι λένε οι επιστήμονες για κινδύνους από κλιματιστικά, κακή χρήση μάσκας & διακοπές !


Το καλοκαίρι του 2020 είναι πλέον προ των πυλών και όπως όλα δείχνουν θα είναι καλοκαίρι που θα έχει την «σκιά» του κορωνοϊού.

Όπως είχε ενημερώσει από την αρχή της πανδημίας το pronews.gr, ερευνητές της αμερικανικής κυβέρνησης για τον ιό SARS-CoV-2,κατέληξαν ότι χάνει την ισχύ του όταν αυξάνονται η θερμοκρασία και η υγρασία, και κυρίως όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Αυτό δήλωσε ο Γουίλιαμ Μπράιαν, ο ασκών χρέη επικεφαλής στην Υπηρεσία Επιστημών και Τεχνολογίας του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Το πιο σημαντικό συμπέρασμά μας μέχρι στιγμής είναι η ισχυρή επιρροή που φαίνεται να έχει το φως του ήλιου στην εξόντωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στην ατμόσφαιρα», επεσήμανε ο Μπράιν.

«Παρατηρήσαμε αντίστοιχο αποτέλεσμα τόσο με τη θερμοκρασία όσο και με την υγρασία. Η αύξηση της θερμοκρασίας ή της υγρασίας ή και των δύο γενικά δεν ευνοεί τον ιό», τόνισε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις ελπίδες ότι ο κορωνοϊός θα μιμηθεί τη συμπεριφορά άλλων αναπνευστικών ασθενειών, όπως η γρίπη, η οποία γενικά είναι λιγότερο μολυσματική όταν αυξάνεται η θερμοκρασία.

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικό στις λοιμώξεις, Παύλο Νικολαΐδη, είπε ότι το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές.

Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Το πρόβλημα εστιάζεται στη διαδικασία, όχι στη βουτιά και στο μπάνιο. Το πρόβλημα λοιπόν είναι οι παραλίες και οι ξαπλώστρες.

Ενδεικτικό το παράδειγμα που δίνει ο καθηγητής είναι οι πιθανές συνθήκες συγχρωτισμού, αν δηλαδή υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται από τον συνωστισμό.

Παράλληλα πρόσθεσε πως το πρόβλημα είναι ο συνωστισμός κατά τη διάρκεια της διαδρομής έως την παραλία, όπως για παράδειγμα μπορεί να προκύψει σε μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κατά την παραμονή μας εκεί, θα πρέπει να τηρείται η απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ των ανθρώπων, πράγμα που μπορεί να γίνει καθώς έχουμε «ατελείωτες» παραλίες και συμπληρώνει «στην ουσία όλα συνοψίζονται στην ατομική υγιεινή και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό».

Την ίδια άποψη για το καλοκαίρι και τα μέτρα στις παραλίες έχει και ο Νικόλαος Σύψας, λοιμωξιολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ενδεικτικά, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε πως κανόνες όπως η τήρηση αποστάσεων ακόμα και στις παραλίες θα συνεχιστούν, ενώ είπε πως η χαλάρωση των μέτρων είναι κάτι που θα εξεταστεί μέσα στον Μάιο, αν και εφόσον η χώρα μας θα συνεχίσει να έχει την ίδια καλή εικόνα.

«Η αλήθεια είναι ότι πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά, αλλά πριν κλείσουμε το πρώτο κεφάλαιο, το πρώτο κύμα δηλαδή, πρέπει ακόμα να προσέξουμε και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Από εκεί και πέρα κλείνουμε το πρώτο κεφάλαιο με επιτυχία. Μετά θα περάσουμε στο δεύτερο κεφάλαιο, το οποίο δεν θα είναι αγώνας δρόμου αλλά μαραθώνιος. Αυτό είναι το κεφάλαιο του καλοκαιριού και της σταδιακής άρσης των μέτρων».

Παράλληλα ο καθηγητής Νικολαΐδης τονίζει πως «θα υπάρξουν κλιμακωτά μέτρα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα καλοκαιρινά μαγαζιά όπως είναι τα beach bars κ.λπ. Θα πρέπει να τηρούνται οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των πελατών και να μην είναι «στριμωγμένοι ο ένας με τον άλλον».

Στο ερώτημα αναφορικά με τη χρήση μάσκας και αν θα πρέπει να τη χρησιμοποιούμε ακόμα και στην παραλία, ο καθηγητής Παύλος Νικολαΐδης υποστηρίζει ότι «θα ήταν καλό να την έχουμε μαζί μας και να τη χρησιμοποιούμε στα μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός. Δεν χρειάζεται σε εξωτερικούς χώρους, πόσω μάλλον στην παραλία».

Με τη θερμοκρασία σιγά σιγά να ανεβαίνει, η χρήση του κλιματιστικού αναμένεται να ξεκινήσει τόσο στην εργασία όσο και στο σπίτι, αλλά ακόμα και σε εστιατόρια, καφέ, καταστήματα -όταν αυτά ανοίξουν ξανά. Ωστόσο με τη χρήση του κλιματιστικού υπάρχει ο κίνδυνος της διασποράς του κορωνοϊού. Σε αυτό το ζήτημα είχε αναφερθεί πρόσφατα ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος κάλεσε να μη χρησιμοποιούνται στα κλιματιστικά στην ανακύκλωση, σημειώνοντας πως προτιμά το ανοιχτό παράθυρο και τον καλό εξαερισμό του δωματίου.

«Προτιμούμε τα ανοιχτά παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας, από τα κλιματιστικά, ειδικά όταν υπάρχει ασθενής στο σπίτι». Οπως είπε, «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ναι, μπορεί να σημαίνει ότι όσο λιγότερο χρησιμοποιείται τόσο το καλύτερο», ειδικά εάν στον χώρο υπήρξε θετικό κρούσμα κορωνοϊού.

Ο κ. Τσιόδρας γνωστοποίησε ότι επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα μελετούν τη σχέση κορωνοϊού-κλιματιστικού και έχουν βρει, όπως δήλωσε, ότι σε κάποια κλιματιστικά βρέθηκαν ίχνη όταν υπήρξε θετικό κρούσμα.

Σε κλειστά μέρη που ενδεχομένως να υπάρχει συχνή κίνηση, όπως τα καταστήματα, η χρήση της μάσκας είναι ενδεδειγμένη, αφού δεν έχει στόχο μόνο να μην έρχεται κανείς σε επαφή με σταγονίδια αλλά και για να μην εισπνέει τον αέρα των κλιματιστικών.

Ενδεικτικές είναι εξάλλου οι δηλώσεις του πνευμονολόγου-εντατικολόγου Παναγιώτη Μπεχράκη: «Τα σταγονίδια του αέρα που εκπέμπει ο άνθρωπος που είναι φορέας του κορωνοϊού αιωρούνται πολύ περισσότερη ώρα όταν υπάρχει οποιαδήποτε παρουσία στον αέρα μέσα στο εσωτερικό του χώρου όπου παρήχθησαν.

Εάν ρεύμα αέρος που σχηματίζει στροβίλους υπάρχει εκεί που κάποιος έχει εκπνεύσει ή έχει βήξει με σταγονίδια που φέρουν επάνω τον κορωνοϊό είναι αποδεδειγμένο ότι θα αιωρούνται περισσότερη ώρα. Άρα θα αυξάνουν τον κίνδυνο της εισπνοής τους από κάποιον υγιή, ο οποίος κινδυνεύει να νοσήσει. Η επαναφορά στην ομαλότητα σε χώρους κλειστούς όπου τα δύο μέτρα φυσικά δεν θα μπορούν να τηρούνται και ο κίνδυνος της σταγονιδιακής ρύπανσης πάντοτε θα υπάρχει, πρέπει να επιβληθεί η χρήση της μάσκας».

Διακοπές και τουρισμός στην Ελλάδα...

Αν και μοιάζουν τρικυμιώδη, για την ώρα παραμένουν αχαρτογράφητα τα νερά στα οποία θα κινηθεί η τουριστική σεζόν φέτος στην Ελλάδα, αφού η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρώπης ξεκαθαρίζουν πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν αφήνει -τουλάχιστον για την ώρα- περιθώρια για διακοπές στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι.

Ενδεικτικές οι δηλώσεις από τον Γάλλο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, που τόνισε πρόσφατα πως δεν είναι πιθανό για τους Γάλλους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι.

«Μπορούμε να κλείσουμε τις διακοπές μας αυτό το καλοκαίρι; Φοβάμαι πως δεν θα είναι φρόνιμο να υπολογίζουμε σε διακοπές στο εξωτερικό. Γιατί δεν είμαι βέβαιος πως οι αεροπορικές μετακινήσεις θα αποκατασταθούν».

Αβέβαιο και το ενδεχόμενο διακοπών στο εξωτερικό και για τους Γερμανούς, με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Χάικο Μάας, να σχολιάζει «να μην τρέφουν μεγάλες ελπίδες» για ταξίδια στο εξωτερικό το προσεχές διάστημα.

Διστακτικός στο ενδεχόμενο διακοπών στο εξωτερικό εμφανίστηκε και ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Γκραντ Σεπς, ο οποίος τόνισε πως δεν θα έκανε κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές στην παρούσα φάση: «Δεν θα έκανα κράτηση για τις καλοκαιρινές διακοπές στην παρούσα φάση, ας το αφήσουμε για την ώρα».

Αν οι εισηγήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών εισακουστούν, η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή.
ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...