Η Μόσχα «πάγωσε» τον Ερντογάν: «Οι Κούρδοι δεν είναι τρομοκράτες, διαφωνούμε με την Τουρκία» ! Το Κρεμλίνο «αδειάζει» την Άγκυρα !


Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου

Αναταραχές προκάλεσε στην Άγκυρα η επίσημη θέση του Κρεμλίνου για το ζήτημα των Κούρδων της Συρίας.

Ο Ρώσος διπλωμάτης ξεκαθάρισε πως το Κρεμλίνο δεν συμφωνεί με την Τουρκία ως προς την «τρομοκρατική» υπόσταση των Κούρδων.

Πίσω από αυτές τις δηλώσεις βέβαια κρύβεται κάτι πολύ μεγαλύτερο. Οι Κούρδοι και το εκολλαπτόμενο Κουρδιστάν ανήκουν στην επιρροή των ΗΠΑ, κατάσταση που η Μόσχα θέλει να ανατρέψει.

Η Ρωσία και η Τουρκία δεν κατέληξαν σε συμφωνία ως προς το ποιες κουρδικές μονάδες στη Συρία πρέπει να θεωρηθούν τρομοκρατικές, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη με τα βιετναμέζικα και κινεζικά τηλεοπτικά κανάλια.

«Δεν συμφωνούμε στο ότι οι κουρδικές ομάδες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές. Η Τουρκία έχει μια ξεχωριστή θέση, κατανοούμε τις ανησυχίες της, αλλά υπάρχει ανάγκη να διαχωριστεί το σιτάρι από το σκώληκα και να καταλάβουμε ποιες κουρδικές μονάδες είναι εξτρεμιστικές και αποτελούν απειλή για την Τουρκία και ποιες όχι«, ανέφερε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ρωσικής διπλωματίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν προβλήματα στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, δεδομένου ότι βασίστηκαν σε Κούρδους που διοικούσαν αραβικές περιοχές, γεγονός που προκάλεσε τον εκνευρισμό και την ανησυχία της Τουρκίας.

«Ίσως το σχέδιο της Ουάσιγκτον ήταν να δημιουργήσει τόσα πολλά προβλήματα ώστε να μπορούν να χειραγωγήσουν την κατάσταση προς το συμφέρον τους«, εκτίμησε ο Λαβρόφ.

Η Τουρκία θεωρεί τις κουρδικές μονάδες στη βορειοανατολική Συρία ως τρομοκρατικές και έχει επανειλημμένα αναδείξει τη δυνατότητα μιας στρατιωτικής λύσης στο πρόβλημα. Το ερώτημα τέθηκε και πάλι μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αποσύρει στρατεύματα από τη Συρία.

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον δεν θέλει η Δαμασκός να αποκτήσει τον έλεγχο της βορειοανατολικής Συρίας. Οι ΗΠΑ έχουν προτεραιότητα να δημιουργήσουν το συριακό Κουρδιστάν, μια νέα αυτόνομη περιοχή στο έδαφος της Συρίας.

Η ρωσική δύναμη δεν θέλει να αφήσει τους Κούρδους στα χέρια των Αμερικανών, αλλά αντίθετα να ενισχύσει την επιρροή της στη συριακή επικράτεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δημιουργεί ένα νέο χάσμα στις σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας. Το Κρεμλίνο λαμβάνει αποφάσεις καθαρά με βάση το ρωσικό συμφέρον, πράγμα που σημαίνει πως οι συμμαχίες εύκολα ανατρέπονται.

Για πόσο καιρό θα παραμείνουν στρατηγικοί «συνοδοιπόροι» Πούτιν και Ερντογάν; Μήπως η Ρωσία αναζητά νέους συμμάζους;







ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...