ATHENS

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ! 6 μήνες ζωής έχει !


Χωρίς αμφιβολία όλοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τί σημαίνουν οι επερχόμενες αυξήσεις στις εισφορές αυτοαπασχολούμενων από την 1/1/2017, καθώς και οι αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως καύσιμα, τηλεφωνία και τσιγάρα.

Ας σταθούμε στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, με τη μεσοσταθμική εισφορά έστω 30% επί του εισοδήματος (από 27% ως 37% μαζί με τα επικουρικά σε κάποιες κατηγορίες).

Για μια μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων η εισφορά στο 30% του συνολικού εισοδήματος θα είναι έκπτωση από τη σημερινή αυθαίρετη εισφορά που καλούνται να πληρώσουν.

Η πλειοψηφία των αυτασφαλισμένων που θα δουν μείωση στις εισφορές τους, σήμερα βγάζει 8-20 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης σήμερα, και δεν πληρώνουν το ταμείο αυτασφάλισής τους καθώς έχουν να θρέψουν και μια οικογένεια με τα 10-12-18 χιλιάρικα μικτά ετησίως, και συχνά να συντηρήσουν και την επαγγελματική τους δραστηριότητα με κάποιο μικρό γραφείο ή έξοδα κίνησης.

Το πιθανότερο είναι πως αυτοί θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν τις εισφορές τους, έχοντας να αναμένουν την αναπόφευκτη ρύθμιση και πιθανότατη διαγραφή των οφειλών αυτών, σε συμψηφισμό (ή απώλεια) συντάξιμων ετών για τα χρόνια που ΔΕΝ πλήρωναν, κάτι που τελικά είναι δίκαιο και για όσους πλήρωναν κανονικά τον ίδιο καιρό.

Το πρόβλημα εμφανίζεται σε εκείνους τους 50.000-60.000 μηχανικούς/ασφαλιστές/μικρομεσαίους επιχειρηματίες που ακόμα και εν μέσω κρίσης κατόρθωναν να βγάζουν 30.000 ως 60.000 ευρώ ετησίως, και αυτό τους έδινε τη δυνατότητα να παραμένουν ενήμεροι και συνεπείς στις πληρωμές τους προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ.

Αυτοί είναι ουσιαστικά οι αιμοδότες του συστήματος, και οι εισφορές τους παρείχαν τη δυνατότητα ως τώρα στο κράτος να πληρώνει τις συντάξεις των ταμείων αυτασφάλισης με μόνον 800 ευρώ ετήσια επιχορήγηση ανά συνταξιούχο πχ του ΟΑΕΕ, όταν στο ΙΚΑ η αντίστοιχη ετήσια επιχορήγηση ανά συνταξιούχο φτάνει τα 3.500 ευρώ, ενώ σε ευγενή ταμεία όπως της ΔΕΗ η αντίστοιχη επιχορήγηση πλησιάζει τις 17.000 ευρώ ανά συνταξιούχο ετησίως!

Αυτοί όμως οι αιμοδότες, που με συνέπεια έδιναν ως τώρα περί τα 5.400 ευρώ Χ 50.000 ασφαλισμένοι = 270.000.000 ευρώ (270 εκατομμύρια) ετησίως, τώρα θα κληθούν να δώσουν περί τις 12.000 ευρώ ο καθένας, ή 600.000.000 ευρώ (600 εκατομμύρια) ετησίως.

Για να κερδίζει από ελεύθερο επάγγελμα μετά από 7 χρόνια κρίσης κάποιος το ποσόν των 50-60 χιλιάδων ή και παραπάνω, ξεκάθαρα αποτελεί την αφρόκρεμα του επαγγέλματός του, και σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ούτε χαμηλής ευφυΐας ούτε παθητικοί επαγγελματίες.

Όταν έχουν κανονίσει τη ζωή τους ώστε να επιβιώνουν αρκετά καλύτερα από τον μέσο όρο, και ξαφνικά από 1/1/17 θα κληθούν να πληρώσουν παραπάνω από το διπλάσιο, ως και 1.000 ευρώ το μήνα περισσότερα από πριν για εισφορές, και να αθετήσουν ανειλημμένες υποχρεώσεις της καθημερινότητάς τους, έτσι ξαφνικά, ποιες οι πιθανότητες να συνεχίσουν άπραγοι να πληρώνουν, όμηροι ενός συστήματος που θα τους ξεζουμίσει γνωρίζοντας πως η σύνταξη που θα πάρουν στα 67 τους πιθανόν θα είναι περί τα 384 ευρώ το μήνα έτσι κι’αλλιώς, και σε καμία περίπτωση στο ύψος των εισφορών τους;

Το αναμενόμενο, εντός εξαμήνου ή νωρίτερα, είναι αυτοί οι άνθρωποι ή να συνεννοηθούν για μια καθολική στάση πληρωμών προς τους ασφαλιστικούς τους φορείς, ή την άμεση συνταξιοδότησή τους, ή την παύση της λειτουργίας τους στην Ελλάδα ανοίγοντας ταυτόχρονα μια εταιρία σε ξένη χώρα, ή φτιάχνοντας συνεταιρικά κεφαλαιουχικές εταιρίες στις οποίες θα πληρώνουν ένα μικρό μισθό στον εαυτό τους με μικρές εισφορές στο ΙΚΑ, και τα υπόλοιπα θα τα λαμβάνουν ως μερίσματα (29% επί των συνολικών καθαρών κερδών της εταιρίας + 15% επί όσων μοιράσουν ως μέρισμα) που δεν υπόκεινται ούτε στις ασφαλιστικές εισφορές των ταμείων αυτασφάλισης, ούτε στην προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς για όσα μοιρασθούν, και σίγουρα δεν έχει προκαταβολή το ποσόν που θα λαμβάνουν ως μισθωτοί.

ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΥΤΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ από την αναπόφευκτη φυγή αυτών των ανθρώπων από αυτά.

Ο τρόπος που σχεδιάστηκε το "νέο” ασφαλιστικό ήταν σαν να απευθυνόταν σε ομήρους, σκλάβους, ηλιθίους ή κάτι τέτοιο, όταν αυτοί που θα κληθούν αδίκως να σηκώσουν περισσότερο από το 70% του βάρους του, είναι άνθρωποι που διαπρέπουν για την δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους.

Το νέο ασφαλιστικό οδεύει για ναυάγιο, για τον κύριο λόγο ότι καλούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι να σηκώσουν το βάρος της κρίσης μόνοι τους, χωρίς την στήριξη που απολαμβάνουν οι συνταξιούχοι των μισθωτών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, και των ευγενών ταμείων.

Αυτό δεν θα πετύχει. Αντίθετα, από τον ρυθμό μετανάστευσης και αλλαγής εταιρικού σχήματος που παρατηρείται, είναι βέβαιο πως η αδικία θα έχει κοντά ποδάρια.

Το κακό είναι πως η προσχεδιασμένη κατάρρευση των ταμείων αυτασφάλισης θα πάρει μαζί της εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους των ταμείων αυτών, που απλά θα πέσουν θύματα της ανόητης και άδικης μεταχείρισης των αυτοαπασχολούμενων από τις μαξιμαλιστικές αυταπάτες και την απληστία του κ. Κατρούγκαλου, στο ομώνυμο ασφαλιστικό σχήμα που ψυχανεμίστηκε.

Δεν θα περιμένουμε πολύ.

Ένα εξάμηνο το πολύ.

Το θέμα είναι μετά την κατάρρευση ποιος θα πληρώσει το βαρκάρη;

Οι σημερινοί "θεωρούμενοι” όμηροι είναι πολύ εξυπνότεροι και ικανότεροι του εμπνευστή αυτής της επαπειλούμενης αδικίας, και είναι βέβαιο πως εντός εξαμήνου θα έχουν κάνει τα κουμάντα τους, και μάλιστα απολύτως νόμιμα.

Σιγά μη ρισκάρουν το σπίτι τους!ΠΗΓΗ: voicenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.