ATHENS

Αναμένοντας το "πράσινο φως" για μερική άρση των capital controls ! Τι θα αλλάξει και πώς θα "ανασάνει" η ελληνική οικονομία !


Τα capital controls "πνίγουν" την ελληνική οικονομία, τόσο την επιχειρηματικότητα όσο και τα νοικοκυριά και αυτός είναι ο λόγος που η Τράπεζα της Ελλάδας, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας αποφάσισε χθές να ζητήσει από τους δανειστές τη σταδιακή χαλάρωση τους μήπως και αλλάξει κάπως το κλίμα και η ψυχολογία των Ελλήνων. Κάτι που είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτό ένα χρόνο μετά την επιβολή των περιορισμών.

Η ελληνική πλευρά προτείνει επτά βήματα για την χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, με στόχο να βοηθηθούν κυρίως οι επιχειρηματίες. Αν η ΤτΕ πάρει το «οκ», τότε θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά 15 μέρες. Αν δηλαδή κάποιος δεν πάρει τη μια εβδομάδα το ποσό των 420 ευρώ (που ισχύει σήμερα) να μπορεί να πάρει την επόμενη 840 ευρώ.

Το όριο ανάληψης δηλαδή δεν αλλάζει, από τα 60 ευρώ την ημέρα, όριο που θεσπίστηκε από την πρώτη μέρα επιβολής των capital controls, ωστόσο αλλάζει ο τρόπος ανάληψης.

Ακόμη προτείνεται:


  • Άρση της απαγόρευσης της ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (το λεγόμενο "νέο χρήμα")
  • Πλήρης άρση της απαγόρευσης πρόωρης αποπληρωμής δανείων
  • Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό
  • Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό
  • Αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό
  • Άνοιγμα σχεδόν όλων των sites αγορών από το εξωτερικό.


Τα μέτρα στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.

Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι η απαλλαγή από περιορισμούς κίνησης του «νέου χρήματος». Για νέες καταθέσεις η ελληνική πρόταση προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών. Δηλαδή, το νέο χρήμα (σ.σ ελεύθερα κεφάλαια) δεν θα υπόκειται σε κανένα περιορισμό στην ανάληψη μετρητών.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ στόχος της πρότασης είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει σημαντικά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:


  • Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
  • Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
  • Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.


Εκεί που βρίσκεται ασφαλώς η ελληνική οικονομία η μερική άρση των capital controls είναι σταγόνα στον ωκεανό, αλλά δεν παύει να είναι μία σημαντική βοήθεια ιδίως για τις ελληνικές επιχειρήσεις που τα τελευταί χρόνια έχουν στραγγαλιστεί.


ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.