Τεράστια μαύρη κηλίδα εντοπίστηκε στον Ήλιο ! Ποιος ο κίνδυνος για την γη !


Μια τεράστια μαύρη κηλίδα έχει εντοπιστεί στον Ήλιο – αλλά μην φοβάστε, δεν θα σημάνει το τέλος του ηλιακού μας συστήματος.

Αντ ‘αυτού το σκοτεινό σημείο είναι ένα κενό στο καυτό στέμμα του Ήλιου Κηλίδες στην ατμόσφαιρα του Ήλιου είναι ένα σύνηθες χαρακτηριστικό και την συγκεκριμένη την εντόπισε το Παρατηρητήριο (SDO) της NASA Solar Dynamics στο βόρειο ημισφαίριο του άστρου μας.

Η μαύρη κηλίδα εντοπίστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο σε τροχιά, που κοιτάζει συνεχώς προς τον Ήλιο για να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του.

Στεφανιαίες οπές είναι σημεία όπου τα μαγνητικά πεδία του Ήλιου ανοίγουν και επιτρέπουν στον ηλιακό άνεμο να ξεφύγει.

Το υλικό που απορρέει από τις στεφανιαίες οπές θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο πολικό Σέλας χωρίς μεγαλύτερους κινδύνους για την Γη.

Στον Ήλιο εμφανίζονται συχνά οι λεγόμενες «ηλιακές κηλίδες», σκοτεινά σημεία όπου η θερμοκρασία είναι αισθητά χαμηλότερη από τις υπόλοιπες περιοχές του άστρου. Οι ηλιακές κηλίδες προκαλούνται από διαταραχές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.

Ο αριθμός τους αυξομειώνεται (από το ελάχιστο στο μέγιστο και ξανά στο ελάχιστο) κάθε 11 χρόνια, χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στην αντιστροφή των μαγνητικών πόλων του Ήλιου.

Η δράση των κηλίδων προκαλεί το φαινόμενο των «ηλιακών καταιγίδων» (ή ηλιακών εκλάμψεων), την εκτόξευση τεράστιων ποσοτήτων φορτισμένων σωματιδίων.

Οι ηλιακοί άνεμοι οδηγούν αυτά τα σωματίδια σε όλα τα μήκη και πλάτη του ηλιακού μας συστήματος.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες παρατηρούν τον Ήλιο σε καθημερινή βάση και μελετούν το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Αν τα φορτισμένα σωματίδια φθάσουν στη Γη μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, στα συστήματα πλοήγησης (αεροσκάφη κ.α.) καθώς και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το φαινόμενο πάντως δεν έχει ερευνηθεί πλήρως. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς γιατί συμβαίνει και κυρίως ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του στη Γη ενώ οι εντυπωσιακές εικόνες έχουν προκαλέσει στο διαδύκτιο «προβλέψεις» για ένα ακόμη τέλος του κόσμου.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...