ΕΚΤΑΚΤΟ: 11 δισ. ευρώ η δόση που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα ! 4 από αυτά θα πάνε στην εξόφληση των ιδιωτών !


11 δισ. είναι η δόση που θα εκταμιευθεί για την Ελλάδα με τα 4 δισ. ευρώ να οδεύουν για την εξόφληση των ιδιωτών σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών όμως αυτό δεν θα συμβεί χωρίς πρώτα να κλείσει η αξιολόγηση και να νομοθετηθούν 17 ακόμα προαπαιτούμενα.


Θα δοθούν 4 δισ.ευρώ για να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ιδιωτικό τομέα ενώ ήδη έχει γίνει συφωνία για το πρώτο πακέτο μέτρων

Ακόμα δεν έχει συμφωνηθεί ο περιβόητος «κόφτης» δαπανών όπως δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Καμία συμφωνία ακόμα για το χρέος λόγω του ΔΝΤ το οποίο ζητάει και... άλλα μέτρα μαζί με τους Γερμανούς συνεχίζοντας τις παράλογες απαιτήσεις τους. Η ευρωζώνη προτείνει πέντε χρόνια περίοδο χάριτος, πάγωμα των επιτοκίων και εξαγορά μέρους των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ με βάση την πολύ καλή ομολογουmένως πρόταση του Κ.Ρέγκλινγκ.

Όπως αποκαλύπτει δισέλιδο έγγραφο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ προτείνει, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, την εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ από τον ESM ενώ όπως τονίζεται εάν εφαρμοστεί μπορεί να μειώσει το ελληνικό χρέος από το 183% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 74% σε λίγα μόλις χρόνια!

Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για να αποδεσμευθεί η δόση θα πρέπει να ψηφισθούν πάλι μέτρα τα οποία μάλιστα τα χώρισε σε τέσσερις «ασαφείς» προς το παρόν τομείς όπως η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, η δημοσιονομική σταθερότητα, ο ανταγωνισμός και ο εκσυχρονισμός του Δημοσίου.

Το τι θα περιλαμβάνεται εκεί μέσα είναι αυτό που θα κάνει την διαφορά.

Μαζί με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την χρηματοδότηση των δανειακών δεσμεύσεων, η δόση για την Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 9 και 11 δισ. ευρώ.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε το πρόγραμμα «τεράστιο στο εύρος του» και δήλωσε πως «έχουν γίνει πολλά από τον Αύγουστο καθώς έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Απομένει τώρα να νομοθετηθούν τα 17 προαπαιτούμενα και να ελεγχθούν από τους Θεσμούς για να εκταμιευθεί η δόση. 

Πέρα από τα μέτρα για να φτάσει η Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, υπάρχουν και μέτρα για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής εσόδων, τη νομοθεσία των κόκκινων δανείων και την μεταρρύθμιση του ανταγωνιστικού πλαισίου.

Στο ζήτημα του ανταγωνιστικού πλαισίου της χώρας τα μέτρα προβλέπουν το άνοιγμα μεγάλων αγορών όπως αυτή του ηλεκτρισμού, με το σπάσιμο μονοπωλίου της ΔΕΗ και την μείωση του ποσοστού της κατά τουλάχιστον 50%.»

Όπως γίνεται κατανοητό ο... Γολγοθάς ακόμα δεν τελείωσε. Τουναντίον μόλις άρχισε για άλλη μια φορά.

Η πηγή από τις Βρυξέλλες χαρακτήρισε «τεράστια» την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και ότι χτύπησε την «ρίζα του προβλήματος». 

Εν ολίογοις τόνισε το γεγονός ότι σύμφωνα με το νέο νόμο όλοι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν σύνταξη βάση των νέων μαθηματικών τύπων υπολογισμού των συντάξεων αλλά και αυτοί που ήδη έχου συνταξιοδοτηθεί θα δουν τις συντάξεις τους να μένουν στάσιμες μέχρι να εξισορροπηθούν βάσει του πληθωρισμού και των νέων διατάξεων.

Αναφέρθηκε και στο ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, όπου βασικό σκέλος του θα είναι το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο και θα διαχειρίζεται κεφάλαια του ελληνικού δημοσίου.

«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία υπάρχουν 5-6 δισ. ευρώ έτοιμα προς αξιοποίηση, όπως και μετοχές του ελληνικού κράτους και τεράστια ακίνητη περιουσία.»

Αυτό το τελευταίο το είπε ο αξιωματούχος, που σημαίνει ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις ως προς την δημόσια περιουσία.

«Το ταμείο θα είναι ανεξάρτητο και θα διοικείται από ένα Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από 5 άτομα και ο Πρόεδρος θα καθορίζεται από τους θεσμούς.

Το ΔΣ θα έχει όλες τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για να κινηθεί και να αξιοποιήσει την περιουσία, και θα γίνεται με επίκεντρο την ελληνική οικονομία και δεν θα υπάρχουν συμφέροντα άλλων κρατών».

Για το τελευταίο δεν το πολυπιστεύουμε. Όπου ανακατεύεται η Γερμανία αυτό καθίσταται αδύνατον.

Προχώρησε και σε δηλώσεις για τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελλάδας τα οποία ο ίδιος βλέεπι ότι «πηγαίνουν καλύτερα από ό,τι περιμέναμε με χαρακτηριστική να είναι η περίπτωση του ΑΕΠ που για το 2015 εν μέσω capital controls η πρώτη πρόβλεψη ήταν -2.5% ενώ τελικά είναι -0.5%. 

Παράλληλα υπήρχε μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών όπως και χαμηλή κατανάλωση το 2015 και αναμένουμενα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0.5% του ΑΕΠ το 2016.»








ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...