Συναγερμός στην Κυβέρνηση ! Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό ! «Επίθεση» στην Ελλάδα ετοιμάζουν τα Σκόπια για τη μαζική εισβολή προσφύγων !

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό.

Οι εξελίξεις στην Ειδομένη με περισσότερους από 1000 πρόσφυγες να έχουν περάσει τα σύνορα με την ΠΓΔΜ από αφύλακτο σημείο και οι συλλήψεις περίπου 30 φωτορεπόρτερ και μελών εθελοντικών ομάδων από την αστυνομία των Σκοπίων σήμαναν συναγερμό στην Κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής “Αμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, καθώς επίσης και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη υπήρξε ενημέρωση και προγραμματισμός και συζητήθηκε και η σημερινή εξέλιξη στην Ειδομένη.

Με αφορμή και τα σημερινά γεγονότα στην Ειδομέμνη η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πρόσφυγες να εμπιστευτούν το ελληνικό κράτος και να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας. Επίσης, καλεί εθελοντικές οργανώσεις και αλληλέγγυους να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές για την έγκυρη πληροφόρηση προσφύγων και μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους.

Επ” αυτού του θέματος, σε δήλωση του κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Γιώργος Κυρίτσης μετέφερε έκκληση της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην εμπιστεύονται ψέματα που διανέμονται π.χ. μέσω φυλλαδίων (όπως έγινε σήμερα) από «επιτήδειους» και που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά, αντίθετα, να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας και να αντιληφθούν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη.

Η έκκληση απευθύνεται επιπλέον και στις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους «να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».

Ειδικότερα, ο κ. Κυρίτσης δήλωσε σχετικά με το σημερινή εξέλιξη στην Ειδομένη ότι «υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση ομάδας ατόμων που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή». Είπε ότι «έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια που δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση πάρα πολύ επικίνδυνη, έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων που πέρασαν μέσα από χείμαρους και ποτάμια». 

«Γνωρίζουμε», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν κι άλλα φυλλάδα που διανέμονται, με ψέματα, τα οποία λένε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μην μπαίνουν στα πούλμαν τα οποία διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία».

«Όλα αυτά είναι ψέματα», υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης και τόνισε: «Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευτούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας, τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη». «Καλούμε επίσης», συνέχισε, «τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».

Διπλωματικό επεισόδιο ετοιμάζουν τα Σκόπια

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» (kathimerini.gr), tα Σκόπια αναμένεται να δώσουν διαστάσεις μείζονος διπλωματικού θέματος στην μαζική εισβολή προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης στο έδαφος της ΠΓΔΜ το απόγευμα, βάλλοντας εναντίον της Ελλάδας για αδράνεια των αρχών της.

Καλά ενημερωμένες πηγές στη γειτονική χώρας ανέφεραν στην «Κ» ότι τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα προβεί σε ανακοινώσεις και πιθανότατα και στις σχετικές ενέργειες δια της διπλωματικής οδού, για το συμβάν, δια των οποίων θα επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά ότι δεν εμπόδισε τους πρόσφυγες να φτάσουν στην συνοριογραμμή, μολονότι είχε υποχρέωση να το πράξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ειδομένη αλλά και τα Σκόπια, όταν τα καραβάνια των προσφύγων κινήθηκαν προς το χωριό Χαμηλό για να παρακάμψουν τον φράχτη, υπήρξε επαφή ανάμεσα στις αστυνομίες των δυο χωρών και η ΕΛΑΣ έστειλε δυο διμοιρίες των ΜΑΤ στο σημείο απ’ όπου περνούσαν, χρησιμοποιώντας σκοινιά στον φουσκωμένο με νερό ξερόλακκο.

Αξιωματικοί της ελληνικής δύναμης προσπάθησαν να πείσουν τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στον καταυλισμό, εξηγώντας τους πως εάν περάσουν θα συλληφθούν από την αστυνομία της γειτονικής χώρας, πλην όμως εισέπραξαν την άρνησή τους.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...