ATHENS

Συνέλαβαν τον Θωμά Λιακουνάκο για το σκάνδαλο με τις μίζες στην προμήθεια των ΑΣΕΠΕ EMP-145 ERIEYE !

Σύμφωνα με πληροφορίες συνέλαβαν λίγο μετά τις 22:00 τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο για την υπόθεση του σκανδάλου της προμήθειας των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου EMP-145 Erieye.

Μαζί του συνελήφθη και ο απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας και αντιπρόσωπος της SAAB, Χρηστος Τούμπας, ο οποίος έχει παραδχθεί οτι δωροδόκησε τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Α.Κάντα.
Η σύλληψη έγινε μετά από ένταλμα της ανακρίτριας Βασιλικής Μπράτη και τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας για τη σύμβαση που συνήψε η χώρα μας για το εξοπλιστικό σύστημα.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη μετά το άνοιγμα λογαριασμού στο Μονακό, ο οποίος ανήκει στην οφ-σορ εταιρία Interaction, ιδιοκτησίας του.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, σχολίασε την σύλληψη του πρώην "αρχοντα των εξοπλισμών" ως εξής:

«Επειδή ρωτούσε η κόρη του συνηγόρου κατηγορουμένου για τα εξοπλιστικά προχθές στη Βουλή ενημερώστε την οτι ο πρώτος μόλις συνελήφθη» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Π. Καμμένος.



Το κόστος της αγοράς των 4 αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ έφτασε τα 508,5 εκατ. ευρώ (124 δισ. δραχμές τότε).

Το ένταλμα σύλληψης εξεδόθη το μεσημέρι της Δευτέρας και μετά την σύλληψή του ο Θ.Λιακουνάκος οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ..

Ο Θωμάς Λιακουνάκος ήταν εκπρόσωπος της εταιρείας AXON, η οποία μεσολάβησε μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Ericsson για την επίμαχη σύμβαση.

Πιο συγκεκριμένα, ως εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΧΟΝ, φέρεται να διακίνησε για την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ το ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ.

Τελικοί αποδέκτες των χρημάτων αυτών φέρονται να είναι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι νυν κατηγορούμενοι και καταδικασθέντες για άλλες υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος.

Στο διαγωνισμό της Πολεμικής Αεροπορίας που διεξήχθη το 1998, υπήρξαν τρεις υποψηφιότητες.

Το E-2C Hawkeye 2000, που αποτελούσε την πλέον αναβαθμισμένη έκδοση του αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης του Ναυτικού των ΗΠΑ, το C-130J-30 AEW με ηλεκτρονικά συστήματα ίδια με του Hawkeye 2000, αλλά με καλύτερες επιδόσεις στην εμβέλεια και στην αυτονομία του αεροσκάφους- φορέα, και τέλος το EMB-145H Erieye, που ήταν και ο νικητής του διαγωνισμού.

Η κοινοπραξία που κέρδισε το διαγωνισμό για το σύστημα ΑΣΕΠΕ, περιλάμβανε τις ακόλουθες εταιρείες: την EMBRAER (Βραζιλία) που συμμετείχε με το αεροσκάφος ΕΜΒ-145H, την Ericsson (Σουηδία) που πρόσφερε το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης Erieye και την εταιρεία Thomson-CSF (σήμερα Thales) που συμμετείχε στην ολοκλήρωση και ενσωμάτωση του συστήματος στο αεροσκάφος.

Να σημειώσουμε ότι μετά από μια περίοδο καθυστερήσεων που διήρκεσαν σχεδόν πέντε χρόνια, αφού ο συνδυασμός του συγκεκριμένου αεροσκάφους με το συγκεκριμένο ραντάρ δεν είχε ξαναδοκιμαστεί, τελικά το ΑΣΕΠΕ Erieye εντάχθηκε στην ΠΑ και κατά γενική ομολογία αποτελεί ένα εξαιρετικό σύστημα.

Μάλιστα μετά την προμήθειά του από την Ελλάδα επιλέχθηκε και από σειρά άλλων Αεροποριών.

Η υπόθεση αυτή, δηλαδή η προμήθεια των ΑΣΕΠΕ, μέσω της εταιρείας ΑΧΟΝ είχε ερευνηθεί από τον επίκουρο εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Μετά το πέρας της έρευνας τον Φεβρουάριο του 2014, σε βάρος του επιχειρηματία ασκήθηκε ποινική δίωξη για παθητική και ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και η υπόθεση διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια κ. Βασιλική Μπράτη, η οποία και εξέδωσε το ένταλμα για τη σύλληψη του επιχειρηματία.

Το ένταλμα εκτελέστηκε και ο Θωμάς Λιακουνάκος αναμένεται να οδηγηθεί άμεσα ενώπιον της ανακρίτριας.

Σε βάρος του πιχειρηματία εκκρεμούν ακόμα τρεις υποθέσεις. Του έχουν ασκηθεί διώξεις για τα αντισταθμιστικά των Leopard ΙΙ, έχει προταθεί η παραπομπή του για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς μελετά και την κύρια προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για τον Θ. Λιακουνάκος πριν από λίγες ημέρες η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατσάνη, με πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο είχε ζητήσει την παραπομπή του σε δίκη για κακούργημα για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον Στρατό, που φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.

Η εισαγγελέας είχε ζητήσει τόσο την παραπομπή του επιχειρηματία όσο και 17 ακόμη πρόσωπα, ανάμεσά τους ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος τον Δεκέμβρη του 2013 είχε υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, πως ο Θ. Λιακουνάκος τον δωροδόκησε αφήνοντας ένα σακ βουαγιάζ με 600.000 ευρώ στο γραφείο στο ΥΠΕΘΑ, κάτι παντελώς αναπόδεικτο φυσικά, αφού ο ίδιος ο Κάντας είχε παραδεχθεί ότι ήταν στο pay-roll του επιχειρηματία ήδη πάνω από 10 χρόνια!

Αρα τα περί "σακ-βουυαγιάζ" μάλλον ήταν αερολογίες του Κάντα για να καλύψει άλλους διεφθαρμένους επιχειρηματίες που δεν τους έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.