Θρίλερ με το «κυνήγι» του ξένου υποβρυχίου στη Σουηδία !!!!!

Σενάριο ταινίας θυμίζει η υπόθεση με το ξένο υποβρύχιο που αναζητά ο σουηδικός στρατός, στη μεγαλύτερη επιχείρηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ενώ την ίδια ώρα οι αρχές της χώρας έδωσαν στη δημοσιότητα μία ερασιτεχνική φωτογραφία με «κόκκους» από μυστηριώδες σκάφος στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης. 


Θρίλερ με το «κυνήγι» του ξένου υποβρυχίου στη Σουηδία Η έρευνα στη Βαλτική, λιγότερο από 30 ναυτικά μίλια από τη Στοκχόλμη ξεκίνησε την Παρασκευή και ανέσυραν μνήμες από τα τελευταία χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι Σουηδία έψαχνε επανειλημμένα ύποπτα σοβιετικά υποβρύχια κατά μήκος των ακτών της. Η εικόνα που έδωσε ο στρτός από κάτι που φαίνεται να είναι σκάφος περιτρυγιρισμένο από λευκούς κυματισμούς. Ο μάρτυρας που τράβηξε τη φωτογραφία δήλωσε ότι στη συνέχεια το πλοίο καταδύθηκε, ένα από τα τρία δείγματα που ο στρατός χαρακτήρισε αξιόπιστες αναφορές. Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ονομάσει αυτήν την επιχείρηση έρευνας και εντοπισμού «ξένης υποθαλάσσιας δραστηριότητας», αλλά εξετάζεουν το τι μπορεί να συμβαίνει. «Μπορεί να είναι ένα μεγάλο υποβρύχιο ή ένα μικρότερο.

 Μπορεί να είνα δύτες που χρησιμοποιούν ένα είδος υποβρύχιου οχήματος και μπορεί να μην έχουν κάποια σχέση με την περιοχή μας», δήλωσε ο υποναύαρχος, Άντερς Γκρένσταντ σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Ο υποναύαρχος πρόσθεσε ότι υπάρχουν ενδείξεις δραστηριότητας «σε μία περιοχή που έχει ενδιαφέρον για ξένη δύναμη», αλλά υπογράμμισε ότι δεν ήταν σε θέση να συνδέσει αυτήν την δραστηριότητα με κάποιο συγκεκριμένο έθνος. «Δεν είναι δικό μας (σκάφος). Είναι ξένο και δεν έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που συμμετέχουν σε υποβρύχια δραστηριότητα», σημείωσε. Το περιστατικό έρχεται εν μέσω αυξανόμενης έντασης με την Ρωσία μεταξύ των Σκανδιναβικών και των Βαλτικών χωρών -οι περισσότερες εκ των οποίων είναι μέλη της ΕΕ- αναφορικά με την εμπλοκή της Μόσχας στην ουκρανική κρίση. 

Την περασμένη εβδομάδα η Φινλανδία κατηγόρησε το ρωσικό Ναυτικό για επεισόδιο με φινλανδικό περιβαλλοντικό ερευνητικό σκάφος σε διεθνή ύδατα. Αναφορές για έναν άνδρα ντυμένο στα μαύρα να διασχίζει τα νερά οδήγησαν σε εικασίες για την ύπαρξη ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο αρχιπέλαγο, που σε κανονικές συνθήκες αποτελεί προορισμό για διακοπές, καθώς απαρτίζεται από μικρά νησιά. Σήμανε συναγερμός Ο σουηδικός στρατός έχει αναφέρει ότι εσωτερικές πληροφορίες για ύποπτη υποθαλάσσια δραστηριότητα ήρθαν από αξιόπιστη πηγή, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ τόνισε ότι πάνω από 200 στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση. Η εφημερίδα Svenska Dagbladet της Σουηδίας έγραψε ότι ανώνυμες πηγές προσκείμενες στις έρευνες είπαν ότι ο συναγερμός σήμανε μετά από καταγραφή μηνύματος στα ρωσικά σε ραδιοσυχνότητες. 

Περαιτέρω κωδικοποιημένα ραδιομηνύματα από σημείο του αρχιπελάγος και τον κόλπο του Καλίνινγκραντ -έδρα του Ρωσικού Στόλου της Βαλτικής- διακόπηκαν το βράδυ της Παρασκευής, αφότου άρχισε η επιχείρηση, προσθέτει η εφημερίδα. Ο υποναύαρχος Γκρένσταντ τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμειες δεν έχουν ακόμη πληροφορίες για σχετικό σήμα κινδύνου. Ρωσία: Το υποβρύχιο είναι ολλανδικό Το μυστηριώδες υποβρύχιο είναι ολλανδικό, υποστήριξε σήμερα μια πηγή στους κόλπους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ιντερφάξ. «Συνιστούμε (στις σουηδικές αρχές) να ζητήσουν πληροφορίες από τη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων της Ολλανδίας», δήλωσε η πηγή αυτή, τη στιγμή που εικασίες σύμφωνα με τις οποίες το εν λόγω υποβρύχιο είναι ρωσικό δημοσιεύονται ευρέως στον σουηδικό Τύπο.

 «Είναι ένα ολλανδικό υποβρύχιο Bruinvis που εκτελούσε την περασμένη εβδομάδα γυμνάσια, περιλαμβανομένων αναδύσεων έκτακτης ανάγκης, πολύ κοντά στη Στοκχόλμη», υποστήριξε η πηγή. Χθες, το ρωσικό υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Βαλτική που να αφορά δικά της σκάφη. «Τα πλοία και τα υποβρύχια του Ρωσικού Ναυτικού εκτελούν τα καθήκοντά τους σε διεθνή ύδατα, σύμφωνα με το σχέδιο», δήλωσε στο πρακτορείο Ιντερφάξ εκπρόσωπος του Υπουργείου. «Δεν υπάρχει καμία έκτκατα περιστατικά, πόσο μάλλον κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που να περιλαβμάνει ρωσικά πολεμικά πλοία», τόνισε. Οι χώρες της Βαλτικής έχουν γίνει όλο και περισσότερο δύσπιστες για τις φιλοδοξίες του Ρωσιού Στρατού από τότε που η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία το Μάρτιο μετά την εκδίωξη του φιλορώσου προέδρου που ακολούθησε τις εκτεταμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τ

ον περασμένο μήνα, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα εισήλθαν στον εναέριο χώρο της και έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση». Αν οι εν εξελίξει έρευνες για το υποβρύχιο αποδείξουν ξένη στρατιωτική δραστηριότητα στις ακτές της Σουηδίας θα είναι το πρώτο κρας τεστ για τον πρωθυπουργό Στέφαν Λοφβεν, λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Το 1981, σοβειετικό υποβρύχιο είχε «αγκυροβολήσει» βαθιά στα σουηδικά νερά όχι πολύ μακριά από τη ναυτική βάση της χώρας, προκαλώντας έντονη καχυποψία για την κλίμακα και τα κίνητρα αυτών των εισβολών. 




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...