Πατριάρχης Αντιόχειας: «Θα χύσουμε το αίμα μας για την πίστη μας» !!!

Ο Ελληνορθόδοξος (Ρωμιός) Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης ο 10ος, ο προκαθήμενος της ρωμαίικης (ανατολικορωμαϊκής – ελληνορθόδοξης) Εκκλησίας που βιώνει τους χειρότερους διωγμούς σε ολόκληρο τον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο, προέστη σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο πολυαρχιερατικού συλλείτουργου στον ναό της του Θεού Σοφίας, στην Λευκωσία.

«Nα προσευχέστε για τις δύσκολες μέρες που περνάμε» αιτήθηκε από την Ιεραρχία και το ποίμνιο της Εκκλησίας Κύπρου ο Πατριάρχης Ιωάννης.

Το συλλείτουργο, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πατριάρχη Ιωάννη στην Κύπρο, τελέστηκε στα ελληνικά και στα αραβικά.

Παρέστη, συμπροσευχόμενος, ο νέος πρέσβης της Ελλάδος στην Λευκωσία Ηλίας Φωτόπουλος, ο οποίος ανέγνωσε το «Σύμβολο της Πίστεως».

Σε ομιλία του στα ελληνικά ο Πατριάρχης Ιωάννης αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Συρία και χαρακτήρισε «μάρτυρα» τον πιστό λαό του Πατριαρχείου του.

«Ο χριστιανικός λαός της Συρίας δεν φοβάται και δεν απειλείται, αλλά είναι έτοιμος να χύσει και το αίμα του για να διαφυλάξει την πίστη του», τόνισε. Επίσης υπογράμμισε: «Καμία δύναμη δεν θα κατορθώσει να μας εκριζώσει από τη γη μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, επεσήμανε ότι οι δύο αδελφές Εκκλησίες υπέστησαν φοβερά κτυπήματα από τη γειτονική Τουρκία.

«Είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο υφήρπασε από την Εκκλησία σας την αρχαία κοιτίδα τού χριστιανικού σας πολιτισμού, την Αντιόχεια. Είναι επίσης γνωστός ο τρόπος που παρανόμως εισέβαλε στην Κύπρο πριν από 41 χρόνια και επέβαλε πολιτική εθνικού ξεκαθαρίσματος, καταλαβούσα το 38% τού εδάφους μας και εκδιώξασα όλους τους ορθόδοξους κατοίκους του νησιού μας από τις πατρογονικές τους εστίες» είπε ο κ. Χρυσόστομος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Συρία ο Κύπρου Χρυσόστομος επεσήμανε ότι «η κατάρα του εμφυλίου πολέμου βρίσκεται στην κορύφωσή του με χιλιάδες τραγικά θύματα. Ο πόνος είναι πολύς και το μέλλον άδηλο».

Επίσης, διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Αντιοχείας ότι η Εκκλησία και ο λαός της Κύπρου θα βρίσκονται πάντοτε στο πλευρό Του, παρέχοντες κάθε ηθική συμπαράσταση.

Ο Κύπρου Χρυσόστομος απένειμε στον Πατριάρχη Αντιοχείας την ανώτατην τιμητική διάκριση τής Εκκλησίας Κύπρου, το «Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα».

Το παράσημο τούτο, είπε ο κ. Χρυσόστομος, «ας αποτελεί μία διαρκή υπόμνηση του χρέους που όλοι έχουμε για τους πρόσφυγες και αγνοούμενους αδελφούς μας, καθώς και για τις οικογένειές τους».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...