ATHENS

«Μαγείρεμα» πλεονάσματος βλέπει η Eurostat!!!!

Ευρωπαϊκά εμπόδια βρίσκει η κυβέρνηση στην επικοινωνιακή αντεπίθεση μεταστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο επικεφαλής της Eurostat με δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα προσγείωσε απότομα τις ελληνικές προσδοκίες αναφορικά με το μέγεθος του πλεονάσματος, επαναφέροντας στη μνήμη όλων τα περιβόητα «Greek statistics».


 Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», ο επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο υπολογισμού του δημοσιονομικού πλεονάσματος από την ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε υπομονή έως ότου η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ανακοινώσει τα επίσημα μεγέθη, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι το μέγεθος του πλεονάσματος θα είναι «μια πολύ πολύ μεγάλη έκπληξη». 

«Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», επισημαίνει ο κ. Ραντερμάχερ, τονίζοντας παράλληλα ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες». Πρότυπα Ο επικεφαλής της Eurostat κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν χρησιμοποιεί σωστές μεθόδους υπολογισμού των στοιχείων, σημειώνοντας ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο», είπε χαρακτηριστικά. 

Οι δηλώσεις του κ. Ραντερμάχερ δημιουργούν την αίσθηση ότι η Eurostat αμφισβητεί ευθέως τη μεθοδολογία με την οποία το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς όπως είπε «εμείς υπολογίζουμε και δημοσιοποιούμε το έλλειμμα βάσει του κριτηρίου του Μάαστριχτ, στην Αθήνα μιλούν για πρωτογενές έλλειμμα» και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε απλώς ένας καλόπιστος και ευγενικός θεσμός, από το 2010 διαθέτουμε σημαντικές δυνατότητες ελέγχου και κυρώσεων». Η ευθεία αμφισβήτηση για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος και μάλιστα από την ευρωπαϊκή αρχή, η οποία θα ανακοινώσει τον Απρίλιο επίσημα το τελικό μέγεθος, προκάλεσε εκνευρισμό αλλά και ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

 «Ο τρόπος που υπολογίζεται είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat. Τα όργανα της Ε.Ε. θα χαρούν πολύ, και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς, με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι «υπολογίζουμε με το σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα για αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση». Ωστόσο, η κόντρα με τον επικεφαλής της Eurostat, αναφορικά με το πραγματικό μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος, έρχεται την περίοδο που η Αθήνα μοιάζει να ποντάρει πολλά τόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο εν όψει εκλογών όσο και σε διαπραγματευτικό εν αναμονή της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας, αλλά και της έναρξης των συνομιλιών για το νέο πακέτο «βοήθειας» προς τη χώρα.

 Της κόντρας με τη Eurostat είχε προηγηθεί η ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα, που πρώτη φορά εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην τρόικα. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η τρόικα έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας ότι αν η κυβέρνηση τις είχε αποδεχτεί «θα ήταν καταστροφή». Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η τρόικα τον Σεπτέμβριο είχε αφήσει ένα χαρτί στο υπουργείο Οικονομικών με λανθασμένες δημοσιονομικές προβλέψεις και ζητούσε μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ για το 2014, κάτι που δεν δέχτηκε η κυβέρνηση.

 «Αν το δεχόμουν θα ήταν μια μεγάλη καταστροφή», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η τρόικα έχει κολλήσει, είχε κολλήσει μάλλον, γιατί ελπίζω ότι τώρα με τα νέα στοιχεία, το μυαλό τους θα έχει προσαρμοστεί κάπως στην πραγματικότητα», υπογράμμισε. Ο κ. Στουρνάρας δεν αρκέστηκε μόνο στο να επιτεθεί στην τρόικα, άλλα (επίσης πρώτη φορά) εμφανίστηκε σίγουρος ότι σύντομα οι Ελληνες θα δουν χρήματα στις τσέπες τους. «Τα νούμερα πλέον δείχνουν σημαντική βελτίωση, ίσως καλύτερη από αυτή που περίμενα και εγώ. Από τη στιγμή που βελτιώνονται τα νούμερα όμως μέχρι τη στιγμή που ο κόσμος θα δει κάποια χρήματα στην τσέπη, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα. 

Αυτό το διάστημα θα το ζήσουμε τώρα», τόνισε ο υπουργός. Προεκλογικά Εξάλλου, κινούμενος στη γραμμή που χάραξε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», με σαφή προεκλογική διάθεση, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, αλλά μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και ζήτησε η στήριξη των εταίρων να έλθει πριν από τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην ενισχυθούν οι ακραίες δυνάμεις. 

 «Εχουμε αρκετά χρήματα», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομιών σε μια προσπάθεια να «ξορκίσει» το νέο δάνειο που θα συνοδεύεται και από νέο μνημόνιο. Ο κ. Στουρνάρας προσδιόρισε το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014 και στα 11 δισ. ευρώ αν συμπεριληφθεί και το 2015. «Εάν όλα πάνε καλά και τηρηθούν οι δεσμεύσεις», δεν θα υπάρχει το κενό 10-20 δισεκατομμυρίων, για το οποίο μιλάει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμπλήρωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.




 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.