Μας τελείωσε ! Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης έχουν μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 40% !


Το πρώτο μισό του Ιανουαρίου οι εξαγωγές της Gazprom μειώθηκαν κατά 40% και υπάρχει κάθε λόγος να αναμένεται ότι η τάση αυτή θα "παραμείνει" μέχρι το τέλος του μήνα. 

Το επίπεδο των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ έχει μειωθεί σε ποσοστό κάτω του 40%, καθώς η κατανάλωση καυσίμων είναι κατά ένα τρίτο υψηλότερη από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών. 

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους, παρά τον σχετικά ζεστό καιρό, οι ιδιοκτήτες των αποθεμάτων φυσικού αερίου αποφάσισαν να τα εκμεταλλευτούν για να προστατευθούν από τις υψηλές τιμές.

"Πολλά συμβόλαια με προμηθευτές χρησιμοποιούν το δείκτη συναλλάγματος "ένα μήνα μπροστά" και τώρα η τιμή εκπλήρωσής του βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. 

Κατά μέσο όρο, το φυσικό αέριο διαπραγματευόταν στα 1.310 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα τον περασμένο μήνα στον κόμβο TTF, με υψηλές τιμές που έφτασαν τα 2.138 δολάρια", αναφέρει η έκθεση. 

Οι δημοσιογράφοι μπόρεσαν επίσης να διαπιστώσουν ότι η συμπεριφορά αυτή των εισαγωγέων έχει μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Για παράδειγμα, το πρώτο μισό του Ιανουαρίου οι εξαγωγές της Gazprom μειώθηκαν κατά 40% και υπάρχει κάθε λόγος να αναμένεται ότι η τάση αυτή θα "παραμείνει" μέχρι το τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανικός Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων πρόκειται να επαναλάβει την προσωρινά ανασταλείσα πιστοποίηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μετά τη σύσταση νομικού προσώπου για τη διαχείριση του γερμανικού τμήματος του αγωγού.

Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας Naftohaz, Yuriy Vitrenko, αποκάλεσε την απόφαση της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων να επιτρέψει τη λειτουργία θυγατρικής εταιρείας του φορέα εκμετάλλευσης του Nord Stream-2 στη Γερμανία "παρωδία των κανονισμών της ΕΕ". 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...