Ο Ερντογάν "σκίζει" τη Συνθήκη του Μοντρέ: ''Θα αποσυρθούμε'' ! Ξέσπασε ''εμφύλιος'' στη Τουρκία !


Έρχεται δυναμική ρωσική απάντηση! 

Ο Ερντογάν δίνει τα ρέστα του σε ΗΠΑ και Ρωσία προετοιμαζόμενος να κερδίσει όσα πιο πολλά μπορεί, στην προσπάθεια να σωθεί ο ίδιος μαζί με το ισλαμικό του καθεστώς, εβιάζοντας με απόσυρση του από την συνθήκη του Μοντρέ. 

Ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Mustafa Şentop, δήλωσε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα χθες το βράδυ ότι «ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να αποσυρθεί από την συνθήκη του Μοντρέ και άλλες διεθνείς συμφωνίες, όπως έκανε και με την σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», προκαλώντας σεισμό σε Ουάσιγκτον και Μόσχα όπως είναι φυσικό. 

Ο γνωστός Τούρκος ναύαρχος ε.α. Cem Gürdeniz, απάντησε για την συνθήκη του "Montreux" στον πρόεδρο του τουρκικού κοινοβουλίου Mustafa Şentop, ο οποίος ουσιαστικά προανήγγειλε αυτήν την “απόσυρση της Τουρκίας από την συνθήκη των Στενών του Βοσπόρου.

"Αυτά τα λόγια είναι εξαιρετικά ευχάριστα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις επιδιώξεις της ιμπεριαλιστικής ναυτικής τους δύναμης χωρίς αμφιβολία", δήλωσε ο Τούρκος ναύαρχος για την συνθήκη του Μοντρέ και το καθεστώς των Στενών. 

Ο Gürdeniz συνεχίζοντας τόνισε ότι "οι συνέπειες μιας πιθανής κατάργησης της συνθήκης του Montreux, θα ήταν ισοδύναμη με την εγκατάλειψη του σχεδίου της Γαλάζιας Πατρίδας ή την έγκριση ίδρυσης ενός κουρδικού κράτους μαριονέτα στο νότο"

Ακριβώς 13 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία επίσης θέλει και αυτή να καταργήσει ο Ερντογάν, είχαμε την συνθήκη του Μοντρέ που καθόρισε και συνεχίζει να καθορίζει την είσοδο και έξοδο όλων των τύπων των πλοίων στην Μαύρη θάλασσα. 

Το στυγνό τουρκικό καθεστώς που ελέγχει τα Στενά 85 χρόνια μετά την γνωστή Συνθήκη, ετοιμάζει πιθανόν προεδρικό Διάταγμα για απόσυρση της χώρας από την Συνθήκη, πράγμα εντελώς ασυμβίβαστο με τα διεθνή πρότυπα. 

"Εάν δεχτούμε τη Συνθήκη της Λωζάννης ως τη ραχοκοκαλιά της τουρκικής Δημοκρατίας, η συνθήκη του Μοντρέ, είναι το σημαντικότερο συμπληρωματικό μέρος αυτής της ραχοκοκαλιάς, αφού όχι μόνο αποκατέστησε την κυριαρχία των Στενών, αλλά και καθιέρωσε ένα καθεστώς ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα. 

Η Σύμβαση του Μοντρέ επέζησε επιτυχώς του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, του Ψυχρού πολέμου και της περιόδου που διήρκεσε μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, αλλά και μετά. 

Η συνθήκη του Μοντρέ έσωσε την κατάσταση το 2008, όταν είχαμε τον κεραυνοβόλο πόλεμο μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, αλλά και την περίοδο του 2014, που είχαμε την διένεξη Ρώσων και Ουκρανών. 

Τυχόν κατάργηση της συνθήκης του Μοντρέ θα δημιουργούσε μεγάλο χάος στη Μαύρη Θάλασσα και συνθήκες κλιμάκωσης που μπορούν να έφταναν στο επίπεδο των ένοπλων στρατιωτικών συγκρούσεων στη σημερινή παγκόσμια συγκυρία. 

Ρώσοι και Αμερικανοί θέλουν να πιέσουν την Τουρκία να συμμετάσχει στον επερχόμενο πόλεμο στο πλευρό τους, και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η κύρια αιτία αυτής πίεσης είναι τα Στενά”, δηλώνει ο Γκιουρντενίζ. 

Σε περίπτωση που ο Ερντογάν αποχωρήσει απο την συνθήκη του Μοντρέ ή προσπαθήσει να ελέγχξει πλήρως τα Στενά σύμφωνα με τα συμφέροντα του, η απάντηση των Ρώσων θα ήταν τουλάχιστον "καταιγιστική". 

Η Μόσχα θα ξεκινούσε επίθεση στην περιοχή αυτή και στην Κωνσταντινούπολη ισοπεδώνοντας τα πάντα, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.



ΠΗΓΗpentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...