Lockdown μέχρι το Πάσχα αποφασίζει σήμερα η «κυβέρνηση λοιμωξιολόγων» ! «Όχι» και στις μετακινήσεις στο χωριό !


Συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σήμερα Παρασκευή και αναμένεται να αποφασίσει την παράταση του lockdown. 

Μπορεί τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής να άνοιξαν την προηγούμενη εβδομάδα και η κυβέρνηση να υποστήριζε πως θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, όμως είναι ήδη γνωστό πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και της εστίασης θα αργήσει αρκετά. Μάλιστα δεν είναι διόλου απίθανο τελικά το λιανεμπόριο να ανοίξει... το Πάσχα, ή λίγο πριν το Πάσχα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι απίθανο πλέον να ανοίξει η αγορά και στις 5 Απριλίου (η 29η Μαρτίου έχει ήδη «καεί»), ενώ δύσκολα θα ανοίξει και στις 12 Απριλίου. 

Όπως φαίνεται οι ημερομηνίες που «παίζουν» είναι 19 και 26 Απριλίου με την κυβέρνηση βέβαια να διαψεύδει πριν λίγες ημέρες πως έχει αποφασιστεί η παράταση του lockdown για έως τις 26 Απριλίου, παρόλο που κάτι τέτοιο είχαν ισχυριστεί φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. 

Από το πρωί ο Eυάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έδωσε το στίγμα, καθώς υποστήριξε ξεκάθαρα πως «ή θα κάνουμε Πάσχα, ή θα κάνουμε καλοκαίρι», προαναγγέλλοντας την πιθανή παράταση των περιοριστικών μέτρων. 

Ο καθηγητής ανέφερε πως η αποκλιμάκωση δεν θα είναι σε μία εβδομάδα, αλλά θα πάρει αρκετό καιρό. 

«Ο Απρίλιος με τον έναν ή το άλλο τρόπο θα είναι επιβαρυμένος, ωστόσο θεωρώ πως μπορούμε να αποφύγουμε το τέταρτο κύμα λόγω εμβολιασμών», τόνισε. 

Ο καθηγητής ανέφερε πως το θέμα με τα μέτρα είναι δύσκολο, οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν, αλλά είναι δύσκολο να στηρίζονται στα νούμερα, καθώς αυτά θα παραμείνουν ψηλά. 

Μάλιστα στην ερώτηση αν θα γιορτάσουμε Πάσχα, ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι. 

Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο ότι σήμερα η επιτροπή θα εισηγηθεί την παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα στην κυβέρνηση. 

Τι θα γίνει με λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση... 

Μπορεί η κυβέρνηση να υποσχόταν την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στα τέλη Μαρτίου, την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων στις αρχές Απριλίου και το εκ νέου άνοιγμα της εστίασης, τουλάχιστον σε εξωτερικούς χώρους, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, αλλά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει. 

Συγκεκριμένα, υπάρχουν εισηγήσεις ειδικών για άνοιγμα τουλάχιστον μικρών εμπορικών καταστημάτων με αυστηρά μέτρα προστασίας, αλλά δεν πρόκειται να εισακουστούν καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης, επιθυμεί τη γενική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με το άνοιγμα του λιανεμπορίου να πηγαίνει για λίγο πριν το Πάσχα. 

Ως εκ τούτου, ακόμα πιο πίσω πηγαίνουν η επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων και το εκ νέου άνοιγμα της εστίασης και, μάλιστα, δεν αποκλείεται ακόμα και το Πάσχα (2 Μαΐου) να εορταστεί σε... lockdown. 

Όσον αφορά την απελευθέρωση μετακινήσεων από νομό σε νομό που θα επέτρεπε στους πολίτες να κάνουν τις γιορτές τους στο χωριό. 

Όσο κι αν οι επιστήμονες έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που έχει θέσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σύμφωνα με την οποία, δεν είμαστε σε θέση ακόμη να θέσουμε στόχους τόσο μακρινούς. 

Τι λένε οι «ειδικοί» για το Πάσχα... 

Οι «ειδικοί» θα συνεδριάσουν προκειμένου να κάνουν μία εκτίμηση της κατάστασης, όμως με τους τελευταίους ημερήσιους απολογισμούς των κρουσμάτων, έχουν ήδη αποκλείσει, όπως και η κυβέρνηση, το ενδεχόμενο χαλάρωσης κι άλλων μέτρων. 

Ηδη έχει σβήσει κάθε σενάριο για άνοιγμα στο λιανεμπόριο αυτή την εβδομάδα, ενώ ορισμένοι θεωρούν πως πριν τις 12 Απριλίου δεν πρέπει να γίνει κανένα άνοιγμα. Κάποιοι μάλιστα, όπως ο καθηγητής Ν. Θωμαϊδης, κρατούν τις επιφυλάξεις τους για το αν θα είναι σε θέση να ανοίξει η αγορά πριν το Πάσχα. 

Ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα υπάρχουν καλά νέα για το Πάσχα. «Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο» είπε χαρακτηριστικά. 

 Τις αμφιβολίες του για άνοιγμα πριν το Πάσχα εξέφρασε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε. 

Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη εβδομάδα. «Τα κρούσματα λογικά θα αρχίσουν να ελαττώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή. 

Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία και ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, τις μάσκες, να αποφεύγεται ο συνωστισμός. 

Λέω συνέχεια για τις μικρές κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου με γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις διασπείρεται ο ιός, που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός. 

Γίνεται επίθεση του ιού, σε περιοχή που δεν είχε καθόλου κρούσματα» σχολίασε. 





ΠΗΓΗ: pronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...