Εκλογές στα Σκόπια: Νικητής ο Ζάεφ, τι θα γίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών !


Ποιο το επικρατέστερο σενάριο...

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στα Σκόπια, επικρατώντας με μικρή διαφορά του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, με την ενσωμάτωση στο 94% των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε ότι το SDSM συγκεντρώνει ποσοστό 36,13%, ενώ το VMRO-DPMNE το 34,65%. Η «πρωτιά» του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις έχει «κλειδώσει» καθώς δεν είναι μαθηματικά πιθανή η ανατροπή του αποτελέσματος με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.

Μεταξύ των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, προηγείται το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 11,57%. Ακολουθεί η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα με ποσοστό 8,79%. Σημειώνεται ότι οι σκοπιανές βουλευτικές εκλογές έγιναν με καθυστέρηση λόγω κορωνοϊού (ήταν προγραμματισμένες για τις 12 Απριλίου).

Η Κρατική Εκλογική Επιτροπή διευκρίνισε ότι η κατανομή των 120 εδρών της νέας Βουλής της χώρας θα γίνει γνωστή αργότερα σήμερα Πέμπτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις εκλογικών αναλυτών, τα γκάλοπ το SDSM θα καταλάβει 49 έδρες, το VMRO-DPMNE 47, το DUI 12 και η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» 10 έδρες.

Στην νέα Βουλή εισέρχονται επίσης το αριστερό κόμμα «Levica» (Αριστερά) και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) τα οποία εκτιμάται πως θα καταλάβουν από μία έδρα το καθένα.

Το πιθανότερο σενάριο με την νίκη του Ζόραν Ζάεφ...

Σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, το πιθανότερο σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης του SDSM του Ζόραν Ζάεφ, του DUI του Αλί Αχμέτι και του DPA του Μεντούχ Θάτσι. Στην περίπτωση αυτή τα τρία κόμματα, τα οποία συμμετέχουν εξάλλου στην απερχόμενη κυβέρνηση, εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών.

Τι θα γίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών...

Θα συνεχίσει κανονικά η εφαρμογή της με τους Σκοπιανούς όμως να επιδιώκουν και την απάλειψη του «Βόρεια», ώστε πέραν τη γλώσσας και της εθνότητας να μείνει το «Μακεδονία σκέτο» και για το όνομα.

Όπως σας είχαμε αποκαλύψει, οι Σκοπιανοί δεν αρκούνται στην χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» και προσπαθούν να δημιουργήσουν κερκόπορτα, με στόχο να αναγκάσουν την Ελλάδα να δεχθεί να τους αποκαλεί «Μακεδονία» σκέτο, βασιζόμενοι μάλιστα σε εδάφια που υπάρχουν στην Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ με την στήριξη των ΑΝΕΛ και άλλων βουλευτών.

Τουτέστιν, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση αναγνώρισε «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα», τώρα ζητούν από την Ελλάδα να γίνουν όλα «Μακεδονία», ακόμα και το όνομα.

Η εν λόγω αξίωση των Σκοπιανών γνωστοποιήθηκε κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών για την σύνταξη του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2020.






ΠΗΓΗ: el.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...