Πρωτοφανής δικαστική νίκη της ΔΕΠΑ κατά της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου Botas !


Μετά από πολύχρονη δικαστική διαμάχη των δύο εταιρειών στη Στοκχόλμη και στη Γενεύη ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου !

Με μία πρωτοφανή δικαστική νίκη της ΔΕΠΑ κατά της τουρκικής εταιρείας φυσικού αερίου Botas πέφτει η αυλαία σε μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη των δύο εταιρειών στη Στοκχόλμη και στη Γενεύη ενώπιον του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Η διένεξη αφορούσε την τιμή του τουρκικού αερίου προέλευσης Αζερμπαϊτζάν που παραδίδεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η οποία έληξε με νίκη της ελληνικής εταιρείας κατά της τουρκικής και μάλιστα αναδρομικά-όπως αποκαλύπτει η Χρύσα Λιάγγου στη Καθημερινή.

Η υπόθεση ξεκινάει προ 10ετίας περίπου, όταν η τουρκική εταιρεία είχε απαιτήσει από τη ΔΕΠΑ την πληρωμή ενός ποσού περίπου 300 εκατ. ευρώ, αναδρομικά από το 2008, για διαφορές σχετικά με τις αναθεωρημένες τιμές του φυσικού αερίου. 

Η ΔΕΠΑ τότε είχε αρνηθεί, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν καταστεί ατελέσφορες, και το 2011 η Botas προσέφυγε στη διαιτησία. Το διαιτητικό δικαστήριο παρότι περιόρισε την έκταση της αναδρομικότητας, εντούτοις είχε επιδικάσει τότε στην Botas ποσό περίπου 180 εκατ. από τα 300 εκατ. ευρώ του αιτήματος της Botas.

Ωστόσο, οι νομικοί της ΔΕΠΑ κατέθεσαν νέο αίτημα αναθεώρησης της τιμής επικαλούμενοι την ίδια την πρωτόδικη απόφαση και ζητώντας στη σύμβαση με την τουρκική εταιρεία αερίου τιμή Δυτικής Ευρώπης και συγκεκριμένα τη μεσοσταθμική τιμή αερίου στις εισαγωγές της Γερμανίας.

 Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, χθες δικαιώνει πλήρως τη ΔΕΠΑ και μάλιστα αναδρομικά από το 2011, γεννώντας απαιτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Botas, τα οποία αναμένεται να μετακυλισθούν στην αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΠΑ επικαλέστηκε με επιτυχία συγκεκριμένες αλλαγές σε θεμελιώδεις παραμέτρους της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και ειδικότερα του φυσικού αερίου καθώς και στις διεθνείς τιμές από αντίστοιχους προμηθευτές της. 

Το 2013-2014, η ΔΕΠΑ με βάση αντίστοιχα επιχειρήματα είχε ζητήσει γενναία μείωση τιμής και από τη ρωσική Gazprom, την οποία και πέτυχε έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της προσφυγής σε διεθνή διαιτησία, καθιστώντας έτσι την τιμή του ρωσικού αερίου που προμηθεύεται η ελληνική αγορά κατά πολύ φθηνότερη άλλων χωρών της ΝΑ Ευρώπης και σε κάθε περίπτωση φθηνότερη από την αντίστοιχη τουρκική.

Το εξαιρετικά θετικό αυτό αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης ΔΕΠΑ – Βotas αναμένεται επίσης να επηρεάσει τις τιμές σε ολόκληρη την ενεργειακή αγορά της ΝΑ Ευρώπης, με προφανείς γεωπολιτικές διαστάσεις, σε μια περίοδο που η Τουρκία διεκδικεί τον ρόλο του διαμετακομιστή αερίου στην περιοχή έναντι της Ελλάδας.

Kύκλοι της ΔΕΠΑ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους από την απρόσμενα θετική δικαστική απόφαση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της εταιρείας έχουν καταπιαστεί με τον υπολογισμό του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει η Botas βάσει της απόφασης, ενώ αμέσως μετά θα καταπιαστούν και με τη δύσκολη άσκηση της επιστροφής χρημάτων στους πελάτες της ΔΕΠΑ βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογράψει. 

Η απόφαση αναμένεται να φέρει ελάφρυνση και στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που στο παρελθόν είχαν επιβαρυνθεί αντιστοίχως όταν οι ΕΠΑ Αττικής και ΕΠΑ ΘΕΣΣ μετακύλισαν στα τιμολόγια το κόστος που η ΔΕΠΑ τους μετέφερε από το ποσό που πλήρωσε στην Botas.

Μπορεί η υπόθεση με την Βotas να είχε αίσιο τέλος για τη ΔΕΠΑ, όμως η εταιρεία έχει ανοιχτή την υπόθεση με την ELFE, η οποία πήρε απρόσμενη τροπή μετά τη μερική δικαίωση της λιπασματοβιομηχανίας από το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Το δικαστήριο με απόφασή του περιορίζει τις οφειλές της ELFE κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ, με το σκεπτικό ότι ο τρόπος υπολογισμού των τιμών του φυσικού αερίου είναι καταχρηστικός, διότι η τιμή συνδέεται με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

H διοίκηση της ΔΕΠΑ κατέθεσε χθες έφεση κατά της απόφασης, ζητώντας μάλιστα από το δικαστήριο άμεσο προσδιορισμό της δίκης, προκειμένου η υπόθεση να κλείσει πριν από την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.







ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...