Όσοι έχουν αποθηκεύσει μετρητά «μπαίνουν» σε ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ! Αυτά θα παρακολουθεί η Εφορία !


Όποιος αποθηκεύει θα μπαίνει σε «μαύρη λίστα» για «μαύρο χρήμα».

Η εφορία αγνοεί τα αποθηκευμένα μετρητά στους φορολογικούς ελέγχους, τα οποία θα μπορούν να χαρακτηρίζονται αποκλειστικά ως «διακίνηση μαύρου χρήματος».

Αυτό γιατί, πλέον, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, απαιτεί, όλες οι αγορές περιουσιακών στοιχείων και γενικά οι συναλλαγές να αποδεικνύονται από τις κινήσεις στον τραπεζικό λογαριασμό.

Η εν λόγω παράμετρος επιφέρει τεράστια προβλήματα σε όσους, κατά την διάρκεια της κρίσης, απέσυραν τα χρήματα που είχαν στις τράπεζες και τα έβαλαν είτε σε θυρίδες είτε τα αποθήκευσαν στο σπίτι.

Όπως υπαγορεύει το εγχειρίδιο των φορολογικών ελέγχων, κάθε ευρώ θα πρέπει να αποδεικνύεται από πραγματικά γεγονότα και από τραπεζικές κινήσεις και υπόλοιπα λογαριασμών.

Με άλλα λόγια, η εφορία αναγνωρίζει τα μετρητά που προκύπτουν από τις τραπεζικές καταθέσεις την κινητή και ακίνητη περιουσία το έτος που διεξάγεται ο φορολογικός έλεγχος.

Όχι μόνο δεν αναγνωρίζονται μετρητά που υπάρχουν σε θυρίδες ή στο σπίτι, αλλά αποτελούν ένα επιπλέον επιβαρυντικό στοιχείο για τους ελεγχόμενους, καθώς η ύπαρξη μετρητών εκκινούν υποψίες για την διακίνηση «μαύρου χρήματος».

Σύμφωνα πάντα με το sofokleousin.gr, ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να επικαλεστεί την ύπαρξη μετρητών οπουδήποτε, τα οποία χρησιμοποίησε για την αγορά περιουσιακού στοιχείου, καθώς ο έλεγχος απαιτεί όλες οι πράξεις να αποδεικνύονται από πραγματικά γεγονότα που είναι η μεταφορά των αντίστοιχων ποσών από τον τραπεζικό του λογαριασμό.

ΠΙΟ ΑΠΛΑ: Ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΤΑΔΕ ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ.

Βλέπουμε πως η προσπάθεια που γίνεται είναι η περιορισμένη και πλήρως ελεγχόμενη χρήση και αργότερα, γιατί όχι, η πλήρης κατάργηση των μετρητών, στον δρόμο για μία αχρήματη κοινωνία, όπου οι συναλλαγές θα γίνονται με μικροτσίπ-βιοτσίπ.

Παράλληλα με τα προαναφερθέντα, ο φορολογούμενος, με την «έμμεση τεχνική ελέγχουν», θα πρέπει να αποδεικνύει με πραγματικά στοιχεία και την προέλευση των χρημάτων που ενδεχομένως υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους δικούς του ή των προσώπων της οικογένειάς του.

Συνεχίζει το ρεπορτάζ του sofokleousin.gr:

Όπως αναφέρουν λογιστές, στη διάρκεια του 2018, που εντάθηκαν οι φορολογικοί έλεγχοι παρουσιάστηκε σε πολλές περιπτώσεις το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς ακόμα υπάρχει μεγάλο απόθεμα μετρητών εκτός του τραπεζικού συστήματος. Έμπλεξαν έτσι σε περιπέτειες αρκετοί φορολογούμενοι που ελέγχθηκαν και δεν έπεισαν τους ελεγκτές για τη νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων τους, που χρησιμοποιήθηκαν για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και σπεύδουν να υποβάλουν προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών με την προσδοκία να δικαιωθούν.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου

Οι «Έμμεσες Τεχνικές Ελέγχου» εφαρμόζονται στις περιπτώσεις που:

Υφίσταται αδικαιολόγητος πλουτισμός (προσαύξηση περιουσιακών στοιχείων).

Πραγματοποιούνται δαπάνες, οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα του Φυσικού Προσώπου.

Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ή και πληροφορίες (πχ. καταγγελίες, διασταυρώσεις από άλλους εν εξελίξει ελέγχους) ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν.

Δεν προσκομίζονται τα φορολογικά βιβλία σε περίπτωση που ελεγχόμενος είναι επιχείρηση.

Επίσης υπάρχει και το «Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο λειτουργείς την ΑΑΔΕ. Η ειδική Ομάδα Εργασίας που το λειτουργεί σκανάρει τις τραπεζικές καταθέσεις των φορολογουμένων και τις συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις, δηλαδή καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται, ο καταθέτης τίθεται στο επίκεντρο του φορολογικού ελέγχου.

Παράλληλα οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν πολύ μεγάλο όγκο πληροφοριών, σχετικά με το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου, μέσω της πρόσβασης που έχει αποκτήσει η ΑΑΔΕ στις τράπεζες καις τον «Τειρεσία», ενώ παραλαμβάνει από άλλες χώρες και μεγάλο όγκο πληροφοριών για καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό από τράπεζες και γενικά χρηματοοικονομικές εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. τα οποία διασταυρώνονται.









ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...