ATHENS

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ; NETXIT, FREXIT,SWEXIT,GREXIT ! Οι μισές χώρες της Ε.Ε. θέλουν να σπάσουν τα γερμανικά δεσμά !


Οι μετασεισμικές δονήσεις από το Brexit μπορεί να ξεκίνησαν με την ανακοίνωση του αποτελέσματος αλλά θα συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη καθώς το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος έγινε βούτυρο στο ψωμί για τις ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις σε άλλες χώρες.

Πολλές είναι οι χώρες που ήδη ζήτησαν δημοψηφίσματα ενώ έντονος είναι ο φόβος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες. Και όχι μόνο. Κάποιοι Βρετανοί έχουν ξεκινήσει καμπάνια για την ανεξαρτησία του Λονδίνου από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ δημοψήφισμα ζητούν Σκοτία και Βόρειος Ιρλανδία ενώ στο προσκήνιο βρίσκεται και πάλι το …Grexit.

Γαλλία και Ολλανδία

Οι πρώτες φωνές για δημοψηφίσματα ήρθαν από Γαλλία και Ολλανδία. Ο αρχηγός του oλλανδικού αντί-ισλαμικού κόμματος για την Ελευθερία, Γκερτ Βίλντερς και η Μαριόν Μαρεσάλ- Λε Πεν, ανιψιά της επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν, ανάρτησαν δημοσιεύσεις στους προσωπικούς λογαριασμούς τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, δηλώνοντας την ικανοποίηση τους για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. 

“Από το Brexit στο Frexit: Έχει φτάσει ο καιρός να εισάγουμε τη δημοκρατία στη χώρα μας. Οι Γάλλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν”, έγραψε η βουλευτής του Εθνικού Μετώπου. Από την πλευρά της η ηγέτης του Κόμματος έγραψε «Ελευθερία.»

Ο Γκερτ Βίλντερς, με τη σειρά του προχώρησε στη δημοσίευση επίσημης ανακοίνωσης, όπου επικρότησε την απόφαση των Βρετανών ψηφοφόρων. “Το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται στο δρόμο προς το μέλλον και την απελευθέρωση”, σχολίασε ο Ολλανδός πολιτικός. “Στον ολλανδικό λαό αξίζει, επίσης ένα δημοψήφισμα”, υποστήριξε ο Βίλντερς. Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί δημοσκόπηση του ολλανδικού τηλεοπτικού καναλιού Een Vandaag αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι το 54% των Ολλανδών επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας στην Ε.Ε.

Σκοτία, Β. Ιρλανδία και Λονδίνο

Εντός Βρετανίας το χτύπημα ήταν διπλό ή μάλλον τριπλό αν ληφθούν υπόψη και οι Λονδρέζοι. Δημοψήφισμα ζήτησε η Σκοτία κάτι που ήταν αναμενόμενο καθώς οι προθέσεις της είχαν γίνει γνωστές εδώ και καιρό, ενώ τη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε το αίτημα της Βορείου Ιρλανδίας για ένωση με την Ιρλανδία. Η Σκοτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ. Αυτό δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκοτσέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισε υπέρ της.

«Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκωτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε η Στέρτζον.

«Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκωτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Το Σιν Φέιν, πολιτικό σκέλος του IRA κάλεσε σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της Ιρλανδίας. Το Σιν Φέιν τονίζει ότι το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει τεράστιες συνέπειες στη μορφολογία του βρετανικού κράτους», δεδομένου ότι η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Λονδρέζοι, οι οποίοι επίσης ψήφισαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ, με σχεδόν 60%, ισχυρίζονται ότι η πρωτεύουσα είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι από την υπόλοιπη Βρετανία με σημαντικές οικονομικές, πολιτισμικές και πολιτικές διαφορές

Ιταλία

Στην Ιταλία ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι θα συλλέξει υπογραφές για να προκηρυχθεί δημοψήφισμα στο οποίο οι πολίτες να μπορέσουν να εκφραστούν σχετικά με την διατήρηση σε ισχύ των συνθηκών που διέπουν την σχέση της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωστόσο με βάση το γεγονός ότι η ιταλική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με αντικείμενο τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η χώρα, το οποίο σημαίνει ότι πρόκειται για μια πολιτική κίνηση εντυπωσιασμού χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Δημοψήφισμα για το ευρώ έχει ζητήσει ο Μπέπε Γκρίλο με στόχο να μετεξελιχθεί σε δημοψήφισμα για την Ε.Ε.. Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το 48% των Ιταλών πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα εκτός Ευρώπης αν μπορούσαν να ψηφίσουν.
Αυστρία

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να καταρρέει από την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις και να δέχεται χώρες, όπως η Τουρκία, τότε διακηρυγμένος πολιτικός στόχος για την Αυστρία καθίσταται η διενέργεια δημοψηφίσματος ως προς τη συνέχιση της παραμονής της στην ΕΕ», Αυτό τόνισε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από το 30%.
Ακόμη ο Στράχε ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι, όπως ο ίδιος διατείνεται, υποστήριξαν την ενσάρκωση της αποτυχημένης ανάπτυξης στην Ευρώπη και με έστω λίγη αξιοπρέπεια και σεβασμό για το μέλλον της Ευρώπης, οφείλουν να παραιτηθούν άμεσα.

Καταλονία

Μία περιοχή όπου το αποτέλεσμα του Βrexit είναι βέβαιο ότι προκάλεσε αισθήματα χαράς είναι η Καταλονία η οποία ζητά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το δημοψήφισμα στη Βρετανία έγινε παραμονές των εκλογών στην Ισπανία τότε τα αποτέλεσμα της κάλπης θα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ωστόσο, όπως και με την περίπτωση της Σκοτίας έτσι και με την Ισπανία δεν είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη θα είναι έτοιμη για νέα δημοψηφίσματα και για ένταξη νέων περιοχών. Ο χρόνος θα δείξει. Ήδη πάντως η Ισπανία άνοιξε το θέμα το Γιβραλτάρ ζητώντας συγκυριαρχία.

Δανία
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Δανίας. Η χώρα αυτή διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Βρετανία ενώ τάχθηκε υπέρ της θέσης του Κάμερον για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της Βρετανίας με την Ε.Ε. .Όπως και η Βρετανία έχει πετύχει μια σειρά από εξαιρέσεις σε σχέση με τη Ε.Ε. ενώ ήδη το ακροδεξιό κόμμα Λαϊκό Κόμμα της Δανίας έχει ζητήσει δημοψήφισμα για τις σχέσεις με την Ε.Ε.

Σουηδία
Αν και η πλειοψηφία των Σουηδών τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. όταν στην εξίσωση μπαίνει η Βρετανία τα ποσοστά αλλάζουν. Η Σουηδία είναι από τους πιο στενούς συμμάχους της Βρετανίας και πολύ συχνά οι δύο χώρες τηρούσαν κοινή γραμμή στις αποφάσεις ενώ είναι και εκτός ευρώ .

Τσεχία

Τριγμούς προκαλεί το Brexit στην Τσεχία με την κυβέρνηση του Μόχουσλαβ Σομπότκα να φοβάται ένα “Czexit” και επιστροφή στη ρωσική σφαίρα επιρροής. Το περασμένο χρόνο δημοσκόπηση έδειξε ότι το 62% των Τσέχων θα ψήφιζαν να εγκαταλείψουν την Ε.Ε. καθώς οργίστηκαν επειδή οι Βρυξέλλες τους ανάγκασαν να δεχθούν πρόσφυγες.
Πολωνία

Τραγικές θα είναι οι συνέπειες του Brexit για την Πολωνία. Μετά την ένταξη στην Ε.Ε. χιλιάδες Πολωνοί εγκατέλειψαν τη χώρα για να εργαστούν και να δουλέψουν στην Ευρώπη. Οι 850.000 από αυτούς πήγαν στη Βρετανία. Τώρα φοβούνται ότι θα πρέπει να ζητούν βίζα εργασίας οι οποίες μπορεί να μην γίνονται αποδεκτές.

Ουγγαρία

Πολλοί είναι και οι Ούγγροι που εργάζονται στη Βρετανία και η έξοδος από την Ε.Ε. είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αναταράξεις. Παράλληλα η Ουγγαρία είναι μία από τις πιο ευρωσκεπτικιστικές χώρες στην Ευρώπη και στο κοινοβούλιο της κυριαρχούν αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Το μεταναστευτικό έχει προκαλέσει τριβές με τις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να δηλώνει ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο για το αν η χώρα θα δεχθεί πρόσφυγες.

Ελλάδα

Τελευταία στη λίστα η Ελλάδα. Πολλοί είναι οι Οικονομολόγοι που προβλέπουν ότι ίσως το Brexit ακολουθήσει ένα Grexit λόγω της αποσταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 50% των Ελλήνων θεωρούν ότι η Ευρώπη δεν έχει βοηθήσει τη χώρα, ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν και κόμματα στο κοινοβούλιο που μπορεί να ζητήσουν δημοψήφισμα.
ΠΗΓΗ: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.