Η Αγκυρα ζητεί την σύλληψη και φυλάκιση του Έλληνα πιλότου του Mirage 2000EGM που "κατέρριψε" το τουρκικό F-16 το 1996 !


Η Άγκυρα ζητεί αποζημίωση για μια υποτιθέμενη "κατάρριψη" τουρκικού μαχητικού πριν από 20 χρόνια όταν σε μια από τις γνωστές τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου η τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) επιχείρησε και τότε να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία δυτικά της Χίου στις Οινούσσες και ξαφνικά από μηχανική βλάβη, κατέπεσε στο Αιγαίο. 

 Μάλιστα ζητούν την προσαγωγή σε δίκη απειλώντας με έκδοση διεθνούς εντάλματος, καθώς επιζητούν την επιβολή ισόβιας κάθειρξης2 του Έλληνα πιλότου που αναχαίτισε το τουρκικό F-16! 

 Μάλιστα την ισόβια κάθειρξη την ζητάνε εις διπλούν!http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-demands-aggravated-life-sentence-for-greek-pilot-over-alleged-jet-downing.aspx?pageID=238&nID=99281&NewsCatID=509 

 Ο Εισαγγελέας της Άγκυρας και ζητά με έγγραφό του από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην Αθήνα να κινηθεί δικαστική διαδικασία αγωγής αποζημίωσης κατά του πιλότου της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τον οποίο κατηγορούν για την κατάρριψη τουρκικού F16 στις 8 Οκτωβρίου 1996 και μάλιστα με πύραυλο. Το πως έγινε η αερομαχία εκείνη την ημέρα το έχει καταγράψει το pronews.gr σε παλαιότερη αρθρογραφία του.

 Σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύεται από πουθενά ότι η κατάρριψη προήλθε από βολή βλήματος Magic-2 από το ελληνικό μαχητικό. Τότε είχε σκοτωθεί ο Τούρκος κυβερνήτης του αεροσκάφους Ναΐλ Ερντογάν και είχε τραυματισθεί ο συγκυβερνήτης Οσμάν Τσιτσικλί. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που περιλαμβάνεται στην επιστολή του Εισαγγελέα της Άγκυρας ο Έλληνας αξιωματικός της πολεμικής Αεροπορίας κατηγορείται ότι αναχαιτίζοντας το τουρκικό αεροσκάφος με το αεροσκάφος τύπου Μιράζ 2000 το οποίο κυβερνούσε, το κατέρριψε μέσα στα διεθνή χωρικά ύδατα και μάλιστα κάνοντας χρήση πυραύλου! 

 Ο Έλληνας αξιωματικός κατηγορείται επίσης και για παράβαση νόμων του τουρκικού κράτους, όπως αυτοί της προστασίας της ανεξαρτησίας, της ενότητας, της ακεραιότητας και της ασφάλειας του τουρκικού κράτους! Τη νομική διαδικασία κινεί η οικογένεια του νεκρού Τούρκου κυβερνήτη, η σορός του οποίου μαζί με τα συντρίμμια του αεροπλάνου δεν ανασύρθηκε ποτέ, με τη βοήθεια ενώσεων αποστράτων αξιωματικών και εθνικιστικών οργανώσεων της γειτονικής χώρας. Αυτή τη φορά στην υπόθεση ενεπλάκη και ο Οσμάν Τσιτσικλί,ο διασωθείς συγκυβερνήτης του αεροπλάνου, ο οποίος το είχε εγκαταλείψει κάνοντας χρήση του μηχανισμού αυτόματης εκτίναξης του καθίσματος του όταν διαπίστωσε ότι θα έπεφτε. 

 Ο Τσιτσικλί, διεκδικεί και αυτός αποζημίωση συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ! Στην αγωγή, η πτήση του τουρκικού F16 στο Αιγαίο χαρακτηρίζεται «εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας» που ξεκίνησε από την αεροπορική βάση του Μπαλίκεσίρ. Πολλά χρόνια τώρα, και ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων η Άγκυρα ανασύρει το θέμα της πτώσης του τουρκικού F16. Η 8η Οκτωβρίου 1996, ήταν μια ηλιόλουστη μέρα στο Αιγαίο, όταν ένα σχηματισμός τουρκικών μαχητικών F-16C/D από την 192 Filo του Μπαλίκεσιρ σηκώθηκε και πήρε την συνήθη κατεύθυνση προς τα δυτικά. Στα readiness της Τανάγρας ήχησε ο συναγερμός και ελάχιστα λεπτά αργότερα δύο Mirage 2000EGM βρέθηκαν στον αέρα. 

 Οι ημέρες ήταν "ύποπτες" καθώς η ελληνική κυβέρνηση μόλις είχε αναλάβει την εξουσία (κάτι ανάλογο με ότι είχε γίνει στα Ίμια μόλις 9 μήνες πριν) μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και τα νεύρα στις Μοίρες ήταν τεντωμένα. Ειδικά στις Μοίρες των Mirage που θρηνούσαν ήδη από το 1992 τον Ν.Σιαλμά. Η συνάντηση των Mirage 2000 με τα τουρκικά F-16 έγινε δυτικά της Χίου μεταξύ των 6 και 10 ν.μ. Αμέσως ζητήθηκε από τα τουρκικά μαχητικά να αποχωρήσουν από την περιοχή και να επιστρέψουν στον διεθνή εναέριο χώρο, αλλά εκείνα επέμειναν και ξεκίνησε η εμπλοκή δυτικά της Χίου. 

 Στα χειριστήρια του διθέσιου F-16D βρισκόταν ο Οσμάν Τσιλεκλί επίσης υποσμηναγός με εκπαιδευτή τον σμηναγό Ναίλ Ερντογάν. Η εμπλοκή ήταν σκληρή και οι Τούρκοι επιχείρησαν να τραβήξουν σε χαμηλό ύψος τα ελληνικά Mirage 2000, όπου τα F-16 υπερτερούσαν σε απόδοση. Το ελληνικό μαχητικό απασφάλισε, όπως συνηθιζόταν σε όλη την δεκαετία του '90, όταν φαινόταν ότι οι Τούρκοι εισβολείς θα επέμεναν να πάρουν την "ουρά" των ελληνικών μαχητικών.

 Και τότε όπως είχε γράψει το 2012 το pronews.gr έγινε το περιστατικό: Σε μία παρατεταμένη στροφή κι ενώ το ελληνικό μαχητικό είχε πάρει την ουρά του τουρκικού F-16 λέγεται ότι, ένα από τα βλήματα μικρής ακτίνας δράσης R-550 Magic II, έφυγε από το ελληνικό μαχητικό. Μετά από πτήση ελάχιστων δευτερολέπτων φέρεται πως καρφώθηκε στην ουρά του F-16. Η έκρηξη φέρεται ότι ήταν τεράστια, βασικά το F-16D έγινε μια πύρινη μπάλα από την μέση και πίσω. 

Μέχρι σήμερα φέρεται ότι είναι η μία και μοναδική παγκοσμίως «κατάρριψη» F-16 παγκοσμίως! Ο Οσμάν Τσιλεκλί, κατάφερε να εκτιναχθεί όταν το αεροσκάφος του δέχθηκε την γιγάντια "κλωτσιά" και άρχισε να πέφτει σε περιδίνηση. Ο σμηναγός Ναίλ Ερντογάν σεν τα κατάφερε και πλήρωσε τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στο Αιγαίο. Η ελληνική νίκη ολοκληρώθηκε με την περισυλλογή του Οσμάν Τσιλεκλί από ελληνικό ελικόπτερο έρευνας-διάσωσης και την νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Χίου.











ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...