Μ.Ντράγκι: "Η Ευρωζώνη χρειάζεται επενδύσεις και μείωση φόρων", αλλά το κουαρτέτο στην Ελλάδα ζητάει αύξηση φόρων !

Την ανάγκη να προωθηθούν στην Ευρώπη οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η ζήτηση και οι δημόσιες επενδύσεις και να μειωθούν οι φόροι υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μετείχε χθες το βράδυ στο πρώτο μέρος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε η οικονομία. Την ιδια στιγμή πάντως το κουαρτέτο στην Ελλάδα ζητάει αύξηση φορολογίας για την κάλυψη... του δημοσιονομικού κενού.

Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από τη σύνοδο, ο κ.Ντράγκι μίλησε για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και για «σημάδια βελτίωσης» σε πολλές πλευρές της, όπως στην αγορά εργασίας και στην αγορά χρήματος.

Ο ίδιος ωστόσο, μίλησε για ρίσκα που παραμένουν και τα οποία εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες, από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά, γεγονός στο οποίο απέδωσε και τις πρόσφατες «σημαντικές αποφάσεις» της ΕΚΤ για έγκριση «ισχυρού» πακέτου μέτρων, βασικός άξονας του οποίου -όπως είπε- είναι να υπάρξει απευθείας διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διατύπωσε την εκτίμηση, στη βάση των προοπτικών που υπάρχουν σήμερα, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια μακρά περίοδο, πολύ μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Παράλληλα, είπε ότι η νομισματική πολιτική σηκώνει από μόνη της τα τελευταία χρόνια το βάρος της ανάκαμψης, για να τονίσει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένα βασικά δομικά προβλήματα της οικονομίας της Ευρωζώνης και ότι είναι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος της χαμηλής ζήτησης και των δημοσίων επενδύσεων, και της μείωσης των φόρων.

Ακόμα σημαντικότερο, πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι, είναι να υπάρξει «σαφήνεια» σε ό,τι αφορά το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...