Πού βρίσκονται οι κλεμμένοι θησαυροί του Μουσολίνι !

Ο Μουσολίνι, όπως κάθε «σωστός δικτάτορας», όταν προσπαθούσε να διαφύγει προς βορρά είχε φροντίσει να έχει μαζί του ότι πολύτιμο μπορούσε να κουβαλήσει. Κοσμήματα, ράβδους χρυσού και κλοπιμαία κάθε πιθανής προέλευσης, από αιχμαλώτους πολέμου μέχρι Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο η περιπετειώδης πορεία όμως του «θησαυρού των κλεμμένων» σταματά στη σύλληψή του, διότι μέχρι σήμερα τα κατασχεθέντα τιμαλφή πιάνουν σκόνη στα υπόγεια χωρίς καν να έχουν καταγραφεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμά του ιταλικού L’Espresso, τα αντικείμενα αξίας που είχαν κατασχεθεί κατά τη σύλληψη του Μουσολίνι βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, ξεχασμένα και μη προσβάσιμα, «σαν να ήταν οποιοσδήποτε σάκος από σκουπίδια».

Μεταξύ τους βρίσκονται πολύτιμοι λίθοι, ακριβά ρολόγια, δύο ράβδοι χρυσού, χρυσά μετάλλια, κοσμήματα και χαρτονομίσματα από διάφορες χώρες.

Η προέλευσή τους, γράφει το ιταλικό περιοδικό, συνοψίζουν μισό αιώνα ιταλικής ιστορίας -πάνω στη βιασύνη του, προφανώς ο Ντούτσε διάλεξε μόνο με γνώμονα τι ήταν μικρό θα κρατούσε την αξία του υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τα κλεμμένα προέρχονται από τις περιουσίες οικογενειών που χτυπήθηκαν από το σεισμό του 1908 στη Μεσσήνη, από τον βασιλικό Οίκο της Σαβοΐας, αιχμαλώτους πολέμου και Εβραίους της Θεσσαλονίκης που είχαν διαφύγει στην Ιταλία μαζί με όσα υπάρχοντά τους μπορούσαν να διασώσουν.

Πριν από μία δεκαετία, το ιταλικό υπουργείο Οικονομίας συνέστησε επιτροπή για την εκτίμηση της αξίας των αντικειμένων και το διαχωρισμό μεταξύ όσων μπορούσαν να αξιοποιηθούν και όσων όχι. Όμως, γράφει το L’Espresso, η επιτροπή τελικά βγήκε στη σύνταξη και το πρόγραμμα έμεινε στη μέση.

Το 2007, τα αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας του «θησαυρού κλεμμένων» παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, πριν επιστρέψουν ξανά στους σάκους στο υπόγειο. Η καταγραφή και ο υπολογισμός της αξίας τους ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...