ATHENS

Οι ΗΠΑ "χτυπούν" τη Ρωσία στην Μαύρη Θάλασσα !

Κλιμάκωση στον νέο ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αποτελεί το πρόσφατο σχέδιο των ΗΠΑ για την μόνιμη παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Πιο αναλυτικά το σχέδιο με κωδικό όνομα «θαλάσσιο τείχος», προβλέπει την μόνιμη τοποθέτηση ενός μόνιμου ραντάρ το οποίο θα « βλέπει» σε απόσταση άνω των 40 χιλιομέτρων σε ξηρά , θάλασσα και αέρα. Με βάση τις επίσημες δηλώσεις του αναπληρωτή επικεφαλής της ουκρανικής φρουράς παραμεθορίου, Υποστράτηγου Vasyl Servatyuk, πρόκειται για ένα «μέτρο για την αντιμετώπιση των ρωσικών απειλών από την Αζοφική Θάλασσα».

Οι επίσημες γλώσσες μπορεί να κάνουν λόγο απλά για ένα ραντάρ, αλλά δεν είναι παρά ένα μέρος του πραγματικού σχεδίου καθώς πρόκειται να τοποθετηθούν μόνιμες ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, στο εσωτερικό της Μαύρης Θάλασσας.

Με την πρόφαση της "ναυτικής άσκησης" και της "ελεύθερης ναυσιπλοΐας" πρόκειται να τοποθετηθούν επ αόριστων αμερικανικά πολεμικά πλοία AEGIS και υποβρύχια.

Συγκεκριμένα η άσκηση φέρει το όνομα «Sea Breeze-2015» και θα λάβουν μέρος χώρες του ΝΑΤΟ, η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Σουηδία (χώρες οι οποίες έχουν τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία λόγο του Ουκρανικού ζητήματος).

Παρότι σύμφωνα με τη συνθήκη του Μοντρέ, την οποία πρόκειται να επικαλεσθεί το Κρεμλίνο, απαγορεύεται ρητά η παραμονή πολεμικών πλοίων για περισσότερες από 21 ημέρες στην περιοχή, οι ΗΠΑ πρόκειται να κρυφθούν πίσω από το δικαίωμα της "ελεύθερης ναυσιπλοΐας" σε μια προσπάθεια Ναυτικού των ΗΠΑ «να διατηρήσει μια σχεδόν συνεχή παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα», σύμφωνα με τον διοικητή του 6ου Στόλου Τζέιμς Φόγκο.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις σίγουρα δεν πρόκειται να περάσουν απαρατήρητες από τη Ρωσική πλευρά, η οποία δεν πρόκειται να πάρει με καλό μάτι την ύπαρξη αμερικανικών δυνάμεων έξω ακριβώς από τη ναυτική τους βάση, ενώ αναμένονται δραματικές εξελίξεις τόσο για τους δύο αντίζηλους όσο και για όλο τον πλανήτη.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.