ΔΕΗ: Σήμερα το σχέδιο για αποπληρωμή χρεών με δόσεις !!!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει τουλάχιστον διπλασιασμό δόσεων, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν κάνει δεκτά τα αιτήματα για 100 δόσεις.

Σήμερα ανακοινώνουν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης το σχέδιο των νέων ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη ΔΕΗ.

Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 1,9 δισ. ευρώ λύνει η διοίκηση της ΔΕΗ, ενώ εξετάζεται να καλυφθεί το νομικό κενό που επιτρέπει σε καταναλωτές που χρωστούν μεγάλα ποσά να μεταπηδούν σε άλλες εταιρείες, χωρίς πριν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει τουλάχιστον διπλασιασμό δόσεων, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν κάνει δεκτά τα αιτήματα για 100 δόσεις.

Πριν, λοιπόν, κάποιος καταναλωτής της ΔΕΗ αλλάξει πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να προβεί σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ. Σήμερα, από τα 1,9 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, τα 283 εκατ. ευρώ από βιομηχανίες της υψηλής τάσης, ενώ 173 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη των φορέων του δημόσιου τομέα και 250 εκατ. ευρώ τα χρέη επιχειρήσεων της μέσης τάσης.

Ο αριθμός των δόσεων να εξαρτάται από το βαθμό συνέπειας του οφειλέτη. Τα σενάρια κάνουν λόγο ότι για τους καταναλωτές που έχουν οφειλές ο αριθμός θα ξεπερνά το όριο των 16 δόσεων, ενώ για τους ευάλωτους που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο να ξεπερνούν ακόμα και τις 40. Επίσης, αναμένεται να μειωθεί το «πλαφόν» του 25% επί του ποσού ενός διμηνιαίου λογαριασμού που ισχύει σήμερα ως ελάχιστη καταβολή τον μήνα. Επίσης, η προκαταβολή αναμένεται να μειωθεί από το 20% -που είναι τώρα- γύρω στο 10%.

Άλλα σενάρια αναφέρουν ότι το ποσό των δόσεων που θα κυμαίνεται, ανάλογα με την οφειλή, να φτάνει ακόμα και τις 80 δόσεις. Επίσης, υπάρχει και το σενάριο να υιοθετηθεί ένα ειδικό πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των επιχειρήσεων που έχουν εποχικό χαρακτήρα, όπως είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Μάλιστα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι έμποροι λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν - πολλοί από τους οποίους χρωστούν και στο Ταμεία, εφορία- θεωρούν ότι πρέπει οι σχεδιαζόμενες δόσεις να φτάνουν ακόμα και 100, κατ’ αναλογία των διατάξεων του νόμου 4321/2015. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί κίνητρο σε χιλιάδες επιχειρηματιών να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσουν έτσι να παραμείνουν ζωντανοί μέσα στην κρίση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα σταθερά έσοδα για την ΔΕΗ.

Τι ισχύει σήμερα

Το πρόγραμμα διακανονσιμών της ΔΕΗ «σπάει» σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τη συνέπεια των πελατών της.

1η. Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς. 2η. Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς. 3η. Περισσότεροι από ένας απλήρωτοι λογαριασμοί που ενσωματώνονται σε επόμενο λογαριασμό ή και μια αθέτηση διακανονισμού. 4η. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών. 5η. Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους. 6η. Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές που ανήκουν στις κατηγορίες «συνέπειας» από 1 έως και 5 η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού. Οι κατηγορίες 1, 2 και 3 είχαν δικαίωμα διακανονισμού σε 6, 4 και 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα. Οσο για τους λιγότερο συνεπείς καταναλωτές των κατηγοριών 4 και 5, αυτοί έπρεπε να καταβάλλουν 20% προκαταβολή συν 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις και 50% προκαταβολή συν 2 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα. Στην κατηγορία «συνέπειας» 6 οι οφειλέτες πρέπει να καταβάλουν το 100% της οφειλής ή να προχωρήσουν σε διακανονισμό μετά από την καταβολή εγγυήσεων.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...