ATHENS

Προσοχή στις θάλασσες !!! Επικίνδυνο βακτήριο στις ακατάλληλες παραλίες !!!

Ο Εντερόκοκκος είναι ένα γένος βακτηρίου γαλακτικού οξέος του φύλου Firmicutes. Οι Εντερόκοκκοι είναι Gram-θετικοί κόκκοι που συχνά απαντώνται σε ζεύγη (διπλόκοκκοι) ή κοντές αλυσίδες. 

Οι εντερόκοκκοι είναι παρασιτικοί μικροοργανισμοί και δεν διαθέτουν δραστικές τοξίνες ή άλλους παράγοντες λοιμοτοξικότητας.

Γι' αυτό το λόγο, τα βακτήρια αυτά θεωρούνται ότι έχουν περιορισμένη δυνατότητα πρόκλησης νόσου. Η νόσος όμως που προσκαλούν μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ιδιαίτερα στους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Οι εντερόκοκκοι προκαλούν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, βακτηριαιμία, βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα, εκκολπωματίτιδα και μηνιγγίτιδα.

Ευαίσθητα στελέχη αυτών των βακτηρίων μπορούν να αντιμετωπιστούν με αμπικιλλίνη και βανκομυκίνη. Από ιατρικής πλευράς, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του γένους είναι το υψηλό επίπεδο της εγγενούς ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.

Μερικοί εντερόκοκκοι είναι εγγενώς ανθεκτικοί σε αντιβιοτικά με βάση την β-λακτάμη (κάποιες πενικιλίνες και σχεδόν όλες τις κεφαλοσπορίνες), όπως και σε πολλές αμινογλυκοσίδες.

Oι επιστήμονες, εφιστούν τη προσοχή στους λουόμενους διότι οι εντερόκοκκοι υπάρχουν σε μολυσμένο νερό, από το οποίο μπορούν να προσβληθούν όσο κολυμπούν σε αυτά. Αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσουν έχουν τα μικρά παιδιά έως 10 ετών και ωστόσο κινδυνεύουν και οι ενήλικοι.

Μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ με ανάλυση δειγμάτων νερού που ελήφθησαν από παραλίες των της χώρας έδειξαν ότι το 33% των δειγμάτων ήταν μολυσμένα με βακτήρια, όπως ο εντερόκοκκος.

Η αμπικιλλίνη και η βανκομυκίνη μπορούν να αντιμετωπίσουν το βακτήριο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.