Αμερικανικό εφετείο: Παράνομο το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA !!!

Αμερικανικό εφετείο στη Νέα Υόρκη έκρινε παράνομο το πρόγραμμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) που συνέλεγε τα στοιχεία αμερικανών πολιτών. Η απόφαση έρχεται την ώρα που στο Κογκρέσο εντείνεται η διαμάχη για το εάν πρέπει να μπει τέλος στο πρόγραμμα και να αντικατασταθεί ή εάν θα πρέπει να επεκταθεί.

Στην 97 σελίδων απόφασή τους, οι τρεις δικαστές έκριναν ότι το Patriot Act που επέτρεπε στο FBI να συλλέγει επαγγελματικές πληροφορίες που θεωρούνταν σχετικές με έρευνες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συστηματική μαζική συλλογή οικιακών τηλεφωνικών στοιχείων.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, η απόφαση αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερη ένταση στο Κογκρέσο που καλείται να αποφασίσει σύντομα τι θα κάνει με τον Patriot Act, που είχε εγκριθεί με επείγουσες διαδικασίες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η ισχύς του Patriot Act λήγει τον Ιούνιο εάν το Κογκρέσο δεν ψηφίσει για την επέκτασή του.

Ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζουν την απόφαση που εξέδωσε το εφετείο.

«Χωρίς να σχολιάζουμε τη σημερινή απόφαση, ο πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι πιστεύει πως θα έπρεπε να τερματιστεί το πρόγραμμα μαζικής συλλογής μεταδεδομένων (σ.σ. με βάση το άρθρο 215 του Αντιτρομοκρατικού Νόμου) με την παρούσα μορφή του, με τη δημιουργία ενός εναλλακτικού μηχανισμού που θα διατηρεί τις ουσιαστικές δυνατότητες του προγράμματος χωρίς να συλλέγει η κυβέρνηση μαζικά δεδομένα», ανέφερε ο Νεντ Πιρς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα για να πετύχουμε ακριβώς αυτό και μας ενθαρρύνει η θετική πρόοδος που έχει επιτευχθεί για την εφαρμογή αυτών των σημαντικών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε ο Πιρς στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς,καταθέτοντας σε μια επιτροπή της Γερουσίας, είπε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου «εξετάζουν» την απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο της Νέας Υόρκης. Η υπουργός χαρακτήρισε τη συλλογή δεδομένων «ένα ζωτικής σημασίας εργαλείο για την εθνική ασφάλειά» των ΗΠΑ.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...