Γ. Βαρουφάκης: Ουσιαστική πρόοδος, θέμα του Πρωθυπουργού το δημοψήφισμα !!!

Για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα». Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθάρισε ότι είναι ανεξάρτητη και δεν αναμένει αποφάσεις του Eurogroup. 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος υποστήριξε ότι είναι ζήτημα του Πρωθυπουργού, ωστόσο, «δεν είναι σενάριο που εξετάζεται».

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το θέμα της ρευστότητας είναι «φλέγον ζήτημα και είναι γνωστό, μην κλείνουμε τα μάτια μας. Ο λόγος που δεν αναφέρθηκε στη δήλωση είναι γιατί δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει αναφορά. Από την άποψη του χρονοδιαγράμματος μιλάμε για τις επόμενες εβδομάδες».

«Έχουμε μία διαδικασία που αφορά την τεχνική δουλειά από τη μια πλευρά και τις πολιτικές διαπραγματεύσειες από την άλλη. Αναζητούμε έναν κοινό τόπο μεταξύ μνημονιακού και μετα - μνημονιακού προγράμματος» σχολίασε ο υπουργός.

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι και ουσιαστική και διαδικαστική. Οι τομείς που υπάρχει πρόοδος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ΦΠΑ.

Ο κ. Βαρουφάκης αναγνώρισε ότι η ελληνική πλευρά έχει συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τονίζοντας ωστόσο ΄τοοι «δεν θα υπαναχωρήσουμε στις βασικές αρχές. Πρώτον να σταματήσει ο κύκλος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού».

Ερωτηθείς για το αν είναι στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς ο έλεγχος επί των διακινούμενων κεφαλαίων για να αποφευχθούν οι διαρροές τόνισε ότι έλεγχος των κεφαλαίων και νομισματική ένωση είναι δύο όροι αντιφατικοί.

Για το δημοψήφισμα ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «αποτελεί πάντα μία δυνατότητα, προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι θέμα του Πρωθυπουργού να το αποφασίσει και του ΠτΔ να το εγκρίνει. Δεν αφορά τον υπουργό Οικονομικών. Η προσφυγή στο λαό είναι μία κίνηση άμυνας την οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να την κάνουμε, έχουμε πρόσφατη εντολή. Δεν είναι σενάριο που εξετάζεται».

Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι «κάθε φορά που έχουμε βρεθεί η συζήτηση είναι φιλική και εποικοδομητική. Σήμερα ήταν η πιο φιλική και ήταν μία συζήτηση από την οποία έχω μάθει πράγματα και ελπίζω να έχει μάθει κι εκείνος».

Ο υπουργός αναγνώρισε ως καίριο ζήτημα της διαπραγμάτευσης το συνταξιοδοτικό. «Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόση υψηλή ανεργία και ανασφάλιστη εργασία. Χρειάζεται μία ενίσχυση της ανάπτυξης και των ασφαλιστικών ταμείων. Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Όλες οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης. Το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση» σημείωσε.

Γενικότερα, πάντως, σημείωσε ότι οι διαφορές έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. «Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση σε θέματα όπως το ΦΠΑ. Στα εργασιακά έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη και δεν είναι απόλυτα συμβατή με αυτή των θεσμών και είναι ζήτημα διατύπωσης και όχι ιδεολογίας. Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση είναι αν οι αλλαγές που θα εφαρμόσουμε θα οδηγήσουν στο τέλος της ύφεσης; Αυτό το πακέτο αλλαγών θα γίνει αποδεκτό από ένα λαό που βλέπει συνεχώς μειώσεις; Αν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις δύο ερωτήσεις ικανοποιητικά τότε θα έχουμε βρεί σύγκλιση και συμφωνία».

Διαβεβαίωσε ότι όπως κάθε κυβέρνηση έτσι και η ελληνική σκοπεύει να τηρεί τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δικαιούχους.

Ερωτηθείς αν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης δημιουργεί προσδοκία ως προς τις αποφάσιες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δέχεται απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. »Δεν χρειάζεται κάποια απόφαση του Eurogroup για να ληφθούν αποφάσεις».

Δίνοντας το στίγμα των διαπραγματεύσεων ο υπουργός τόνισε ότι «υπήρχε μία προσέγγιση τις τελευταίες εβδομάδες, δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση πασχίζει για μία λυτρωτική συμφωνία, το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...