«ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΟΣ» Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Κόβει τον «γόρδιο δεσμό» για να πάρουμε τα λεφτά !!! Σε ποιους έστειλε το σχέδιο !!!

Ενεργό ρόλο φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να λαμβάνει η Κομισιόν και ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αποστέλλοντας στους Θεσμούς και την Ελλάδα ένα πολυσέλιδο κείμενο με προτάσεις για να ξεμπλοκάρουν οι συζητήσεις και να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές. Μέχρι στιγμής ωστόσο, την πληροφορία δεν έχουν επιβεβαιώσει ούτε η Κομισιόν ούτε η ελληνική κυβέρνηση.

Το κείμενο που τιτλοφορείται «σημείωμα βοήθειας για την Ελλάδα» έφτασε πριν από δύο ώρες, σήμερα, σε όλους τους εμπλεκόμενους – στις διαπραγματεύσεις και σε αυτό τίθενται οι προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF πρός την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Απαράβατοι όροι

Στο σημείωμα – σύμφωνα με το «Βήμα» – τονίζεται πως για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις:

- Να ληφθούν μέτρα, ύψους 5 δισ. ευρώ, μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015 – 2016.

- Να εφαρμοστούν το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές για την οικονομία που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ και ήδη συμφωνημένες με τους ευρωπαίους μεταρρυθμίσεις όπως η αλλαγή του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.Πρωτογενές πλεόνασμαΣτο κείμενο προσδιορίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για την τετραετία 2015 – 2018 που είναι οι εξής:

-2015 Πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% του ΑΕΠ

-2016 πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ

-2017 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

-2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.Μέτρα 5 δισ. ευρώΣτην πρώτη λίστα περιγράφονται τα μέτρα για τη κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016. Τα μέτρα είναι:

-η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ που θα εφαρμοστεί μετά το καλοκαίρι (το πιθανότερο από 1η Οκτωβρίου) και προβλέπει την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 18% για συναλλαγές μετρητά και 15% για συναλλαγές με κάρτα και τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή 6,5%.

-Αύξηση της έκτακτης εισφοράς στα ετήσια εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, στα πρό της μείωσης επίπεδα

-Διατηρείται ο ΕΝΦΙΑ ως ο πλέον αποδοτικός (από άποψη εισπραξιμότητας) φόρος

-Δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά, αλλά θα επανεξεταστεί, στα πλαίσια του διαλόγου που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

-Θα επανεξεταστεί το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπό το πρίσμα της έκθεσης του ILO για τις «καλύτερες πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις της Ευρωπαικής Ενωσης, της ανάγκης αύξησης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας.

-Ανεξαρτητοποιείται η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και κατοχυρώνεται θεσμικά ο ανεξάρτητος ρόλος της

-Δημιουργείται το δημοσιονομικό συμβούλιο, επίσης ως ανεξάρτητη αρχή.

-Λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης – και στο πλαίσιο του πακέτου Γιούνκερ – δημιουργείται δίχτυ ασφαλείας για τους «μη προνομιούχους».

Επίσης στο κείμενο – κατ΄ουσίαν έκθεση αξιολόγησης και πρόπλασμα της νέας συμφωνίας – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνειαΟι επιφυλάξεις του ΔΝΤ

Στο κείμενο αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο οι ενστάσεις του ΔΝΤ που περιληπτικά περιγράφονται ως εξής:

-η πρόταση που γίνεται από την ΕΕ είναι πολύ διαφορετική από το τρέχον πρόγραμμα (μνημόνιο). Πρόκειται για ένα καινούριο οδικό χάρτη, με πολύ λίγες λεπτομέρειες για μέτρα και πολιτικές που χρειάζονται καινούριες μελέτες. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι «οπισθοβαρής» δηλαδή μεταφέρεται στο μέλλον.

Κατόπιν τούτων οι ευρωπαίοι θεωρούν ότι το ΔΝΤ δεν θα χρηματοδοτήσει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα δεν θα διατυπώνει δημόσια τις ενστάσεις της και εισηγούνται την ανάληψη της στήριξης της χώρας μας από το EFSF.Οι πόροι

Συγκεκριμένα η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου:

- η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ.

- το ποσό 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) των κεντρικών τραπεζών για το 2014, και

- μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί από τα κέρδη των ομολόγων (πρόγραμμα SMP) για το 2015.

Δηλώνουν άγνοια

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση της Κομισιόν έχει παραληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, βρίσκεται ήδη στα χέρια των θεμών ΕΚΤ και ΔΝΤ, και τις επόμενες ημέρες αν όχι ώρες αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα συναντήσεων που απαιτούνται (σύγκλιση EwG, Eurogroup) που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν επιβεβαιώνει το σχέδιο ενώ αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αν και δήλωσε άγνοια, σημείωσε ότι αυτά που αναφέρονται στο κείμενο είναι κοντά στα δεδομένα των συζητήσεων και τις συγκλίσεις.

Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, πάντως, με μία αμφίσημη δήλωση μέσω Twitter δήλωσε άγνοια για ένα τέτοιο κείμενο, χωρίς όμως να το διαψεύσει.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις αναφορές των ΜΜΕ περί πρότασης Κομισιόν/Γιουνκέρ για την Ελλάδα. Δεν έχω υπόψην μου μία τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε προς μία εποικοδομητική συμφωνία» έγραψε χαρακτηριστικά.

«Υπόγειο πόλεμο» βλέπει ο Πίτερ Σπήγκελ

Κόντρα Κομισιόν με Βερολίνο αλλά και ΔΝΤ σχετικά με την Ελλάδα «βλέπει» πίσω από τις φερόμενες προτάσεις Γιούνκερ, ώστε να υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών, ο Πήτερ Σπίγκελ, αρθρογράφος των Financial Times.ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...