Α.Μέρκελ και Φ.Ολάντ επιβεβαιώνουν τον Γ.Βαρουφάκη για διαγραφή χρέος: "Θέλουμε μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα" !!!

Να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη αλλά με μακροπρόθεσμη λύση για το χρέος της ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντησή τους σήμερα στο Βερολίνο, με αφορμή τον «Διάλογο για το Κλίμα» και πρόσθεσαν "Θα κάνουμε τα πάντα ώστε ως το τέλος Μαΐου να βρίσκονται λύσεις στο τραπέζι".

Οι δύο ηγέτες ζήτησαν και την επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και αναφέρθηκαν στην συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες στην Ρίγα, ενώ επισήμαναν ότι «ο χρόνος τρέχει».

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά με μια μακροπρόθεσμη λύση», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, θέτοντας το ζήτημα του τεράστιου ελληνικού χρέους, το οποίο πρέπει να διαγραφεί μέρος του αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να ορθοποδήσει.

Eπί της ουσίας επιβεβαιώνουν άμεσα τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκη ο οποίος αναφερόμενος στη συμφωνία με τους εταίρους, επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας στην κυβέρνηση που θα υπογράψει συμφωνία που δεν θα προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους".

«Ο τρόπος που λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση, με γεμίζει με πλήρη ικανοποίηση, στο ότι λειτουργούμε σαν ομάδα, σαν μία ψυχή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "στον ενικό".





«Θα συναντήσουμε τον πρωθυπουργό Τσίπρα στην Ρίγα (στην Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της Ε.Ε.) και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίως να επιταχυνθούν. Επιθυμούμε να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, όπως στο Brussels Group, διότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προβλέπει να υπάρχει πρόγραμμα ως το τέλος Μαΐου και αυτό είναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Όλοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος Μαΐου. Όταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Πρέπει να επιταχύνουμε, διότι η ημερομηνία του τέλους Μαΐου πλησιάζει γρήγορα. Η Ελλάδα έχει και ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία δεν μπορεί πλέον να περιμένει. Πρέπει να βρεθούν πόροι. Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως το κάνουμε συχνά, να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και στη Ρίγα και εκεί θα μιλήσουμε με μια φωνή», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά θέλουμε και να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση ώστε να μην έχουμε πάντα αυτή την ανασφάλεια. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων - Ελλάδας και Ε.Ε. - αυτό είναι το πνεύμα το οποίο μας οδηγεί και σίγουρα θα μας οδηγήσει και τις επόμενες ημέρες. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε ως το τέλος Μαΐου να βρίσκονται λύσεις στο τραπέζι».

Με τη δήλωση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την ενδιάμεση συμφωνία, που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να χρηματοδοτηθεί, και ξεκινά ταυτόχρονα η διαπραγμάτευση για την επόμενη τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει το χρέος.

«Ο Γιούνκερ βοηθάει στη διαπραγμάτευση» έλεγε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης -χωρίς να διευκρινίζει αν ετοιμάζονται κείμενα συμφωνίας με συγκεκριμένο περιεχόμενο- μετά τη σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών οι κ.κ. Βαρουφάκης, Δραγασάκης, Τσακαλώτος και Σταθάκης.

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνιζε πως «στην Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο θέλουν λύση στο ελληνικό θέμα. Θα το τραβήξουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να κλείσουμε. Το ΔΝΤ είναι light στο χρέος και σκληρό στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις (σ.σ.: πχ περικοπές μισθών και συντάξεις) και η ΕΕ το αντίθετο, δηλαδή light στις μεταρρυθμίσεις και σκληρή στο χρέος (σσ: δηλαδή δεν δέχεται "κούρεμα"), η συνισταμένη όμως των δύο είναι πως έρχονται σε εμάς με τα "σκληρά" και των δύο».

Άλλη κυβερνητική πηγή υποστήριζε πως «η συμφωνία θα μπορούσε να έχει κλείσει προ πολλού εάν υπήρχε πολιτική βούληση. Τα εργασιακά δεν είναι στο τραπέζι, αλλά για τα δημοσιονομικά φαίνεται πως κλείνουμε. Οι θεσμοί είχαν λάθος στατιστικά στοιχεία, τους δώσαμε και εμείς στοιχεία» υποστήριξε.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...