Σήμερα «κληρώνει» για ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ !!! Πιθανή ημερομηνία η 7η Ιουνίου εάν το Eurogroup δεν βγάλει κάτι θετικό !!!

Πολλά κρίνονται σήμερα από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η κυβέρνηση θα λάβει απόφαση ακόμα και για δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν υπάρξει έστω μια θετική δήλωση για την Ελλάδα και με βάση την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Το θέμα της προσφυγής στο λαό ακούγεται όλο και πιο έντονα από υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος θεωρείται η 7η Ιουνίου.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι σε 4 εβδομάδες ακριβώς, οπότε «βγαίνει» και χρονικά, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη της σχετικής απόφασης της Βουλής.

Η 7η Ιουνίου είναι Κυριακή και όπως προβλέπει το Σύνταγμα ως ημέρα διεξαγωγής ορίζεται η Κυριακή, ενώ η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Real News το 58,8% επιθυμεί στην περίπτωση έντιμου συμβιβασμού επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή, το 28,8% δημοψήφισμα και το 5,8% εκλογές. Όμως στο σενάριο που η συμφωνία προβλέπει την λήψη όλων των μέτρων που ζητούν οι εταίροι, το 42,6% θέλει δημοψήφισμα, το 37% επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή και το 11,3% πρόωρες εκλογές.

Ποιο μπορεί να είναι το ερώτημα σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα;

Κανείς από την κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός δεν έχει διευκρίνισε ποιο ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί στην ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών με ένα δημοψήφισμα. Θα πρόκειται για ένα ερώτημα «Ευρώ ή δραχμή»; Ή για ένα ερώτημα «Οι εταίροι ζητούν νέα μέτρα. Συμφωνείτε;». Και στις δύο περιπτώσεις οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι».

Το μήνυμα στη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου δεν ήταν άλλο από το «ή το Eurogroup κάνει τη θετική κίνηση και έτσι δίνει σήμα στην ΕΚΤ να αποκαταστήσει την ομαλή ρευστότητα προς την ελληνική οικονομία –έστω και με ημίμετρα– ή η Αθήνα δεν θα καταβάλει αύριο την δόση προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 780 εκατ. ευρώ».

«Θέλουμε την καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει, όμως σε κάθε περίπτωση η επίτευξη της οποιαδήποτε συμφωνίας πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει», ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, με αποδέκτες τόσο τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και το εσωτερικό του κόμματός του.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο αυτοί που υποστηρίζουν πως για την Αθήνα είναι μονόδρομος η μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ προκειμένου να αντιληφθούν και

Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ

Ετσι η πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πετύχει μια «αμοιβαία και επωφελή συμφωνία», επανέρχεται επιτακτικά τα τελευταία 24ωρα στο πολιτικό σκηνικό και προκαλεί τριγμούς σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπουργοί, βουλευτές και στελέχη χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα.

Οι υπέρμαχοι του δημοψηφίσματος

Αλέκος Φλαμπουράρης

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Πάνος Σκουρλέτης

Αλέξης Μητρόπουλος

Νίκος Φίλης

Αυτοί που λένε «όχι»

Γιώργος Σταθάκης

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Πάνος Καμμένος

Δημήτρης Παπαδημούλης

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Στο Σύνταγμα προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα:

Δημοψήφισμα για «κρίσιμα εθνικά θέματα»: προκηρύσσεται για ένα θέμα που η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμο και εθνικής σημασίας, με τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών.

Νομοθετικό δημοψήφισμα: προκηρύσσεται για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.

Ειδικότερα, στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπονται τα εξής:

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου.

Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου (σ.σ.: 180 βουλευτές) και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...