ATHENS

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ !!! Στις 5 συνεδριάζει η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης !!!

Σε εξέλιξη είναι ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές. Μάλιστα, όπως επεσήμανε σήμερα ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου, η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο «πακεταρίσματος» των δόσεων προς το ΔΝΤ ο κ. Σακελλαρίδης ήταν κατηγορηματικός επισημαίνοντας ότι δεν εξετάζεται τέτοια περίπτωση από την κυβέρνηση.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ανυπόστατα τα σενάρια περί κλεισίματος των τραπεζών και επιβολής ελέγχου στην κίνηση των κεφαλαίων σε περίπτωση που δεν «κλείσει» άμεσα η συμφωνία με τους δανειστές.

Αναφερόμενος στη διακοπή των συνομιλιών στο Brussels Group, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης εινια μια έντιμη συμφωνία που είναι αντίστοιχη της λαϊκής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση.

«Συζητάμε μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνονται όλα αυτά τα θέματα που έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός. Θέλουμε μια συμφωνία που να δίνει πραγματικές λύσεις και ανάσες στην πραγματική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία» είπε επίσης ο κ. Σακελλαρίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει σύγκλιση απόψεων και με τους θεσμούς για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ωστόσο, παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού, των δημοσιονομικών και τα εργασιακά.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει χρήματα για την καταβολή μισθών και συντάξεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αλλά όσον αφορά στην αποπληρωμή του Ταμείου, αρκέστηκε να πει ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη να πληρώνονται και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της χώρας.

Στο ερώτημα εάν οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής συνδράμουν στο έργο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, δεδομένου ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ουσιαστικά αμφισβήτησε τον πρωθυπουργό ενώ έθεσε θέμα ιδιωτικοποιήσεων και δραχμής, ο κ. Σακελλαρίδης επεσήμανε ότι «στην Κ.Ε. εκφράζονται όλες οι απόψεις ανοιχτά. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει τις απόψεις του και να τις καταθέτει σε ψηφοφορία. Αυτό συναίβαινε από τότε που είμασταν ένα κόμμα μικρό και δεν αξίζει τον κόπο να το θυσιάσουμε ακόμα και τώρα που είμαστε κυβέρνηση».

Ερωτηθείς εάν η 5η Ιουνίου είναι καταληκτική ημερομηνία σε σχέση με τη συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «εμείς δεν βάζουμε τελεσίγραφα. Δεν κάνουμε εκβιασμούς. Δεν βάζουμε καταληκτικές ημερομηνίες. Σίγουρα υπάρχουν κάποια προβλήματα και με βάση αυτά κινούμαστε. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και τους Θεσμούς να επέλθει σύντομα μια συμφωνία».

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία και για το εάν θα περάσει πρώτα από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε «θα έχει σημασία να εκφραστεί και μια πρόταση από την ΚΕ, σε επίπεδο γνωμοδοτικό. Είναι ένα ζήτημα που αφορά στα όργανα και δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από την έκφραση της άποψης από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ».

Περί Κωνσταντοπούλου

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει και τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με αφορμή το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ και την τοποθέτηση του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. «Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει εκφραστεί αρνητικά και επικριτικά στην τοποθέτηση του κ. Ταγματάρχη. Ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψη του ελεύθερα. Επομένως δεν τίθεται κάποιο ζήτημα σε σχέση με την κ. Κωνσταντοπούλου πάνω στο δικαίωμα της να λέει ελεύθερα την άποψη της. Αυτό που είναι σημαντικό είναι αυτό που νομοθετήθηκε πριν από κάποιες εβδομάδες σε σχέση με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, να προχωρήσει άμεσα ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του νόμου που έχει ψηφιστεί» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ωστόσο, ο κ. Σακελλαρίδης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει αρνητική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής ή γνωμοδότηση.

Περί Γιάνη Βαρουφάκη

Στο μεταξύ, ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει και στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στον κ. Βαρουφάκη για ηχογράφηση των συνομιλιών στο Eurogroup. «Όχι, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ο κ. Βαρουφάκης σέβεται την εμπιστευτικότητα και των συνομιλιών στο Eurogroup».

Αναφερόμενος στη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη και στο κατά πόσο αυτή δημιουργεί πρόβλημα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα με τον κ. Βαρουφάκη. Χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού».


Δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού
Πάντως, ο κ. Σακελλαρίδης όταν ρωτήθηκε εάν οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί θα εφασμοστεί από το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα, απάντησε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα ανασχηματισμού και αλλαγή των κυβερνητικών πόστων».

Τι θα γίνει με τον ΦΠΑ

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν συζητά σενάρια τύπου 11% και 23% για ΦΠΑ προσθέτοντας ότι αντιπροτείνει μια ελάχιστη αύξηση στον υπάρχοντα χαμηλό συντελεστή (από 6,5% στο 7%) διευκρινίζοντας ότι «έχουμε προτείνει όλα τα τρόφιμα να πάνε στο 7%».

Κληθείς να τοποθετηθεί για όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τη στάση των εταίρων στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όταν βρίσκεσαι στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν μπορείς να ασκήσεις κριτική και να εκφράσεις διαφωνίες ακόμα και στον τρόπο που γίνεται η διαπραγμάτευση».


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.