"Τα μέτρα των Μνημονίων παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα", σύμφωνα με Γερμανό νομικό!!!

Σοβαρές επιπτώσεις, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, έχουν τα μέτρα που προβλέπονται στα Μνημόνια, εκ των οποίων κάποια συνιστούν παραβίαση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο.


 Όπως αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα ‘EU Observer’, στον Γερμανό καθηγητή ανατέθηκε η εξέταση της νομιμότητας των Μνημονίων από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων. 

Ο κ. Φίσερ-Λεσκάνο επισημαίνει ότι τα Μνημόνια “έχουν περιορίσει σοβαρά την αυτονομία των εργοδοτών και των συνδικάτων εργαζομένων να διαπραγματεύονται τους μισθούς”, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν την παιδεία και την υγεία είναι επίσης αμφισβητήσιμες, καθώς επικεντρώνονται υπερβολικά στις περικοπές των προϋπολογισμών. 

Η συγκέντρωση όλων αυτών των μέτρων είχε, όπως επισημαίνεται, σοβαρές επιπτώσεις, ειδικά για ευάλωτες ομάδες. Αν και ο Γερμανός νομικός δεν αναμένει τα Μνημόνια να απορριφθούν συνολικά από Δικαστήρια, εκφράζει την ελπίδα ότι μπορούν να γίνουν κάποιες προσαρμογές. 

Αυτή είναι μόνο η αρχή της συζήτησης, τονίζει και, αναφερόμενος στην έρευνα που διεξάγει Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το έργο της τρόικας, εκτιμά ότι ορθώς αμφισβητείται η νομική βάση, ειδικά σε ό,τι αφορά την έλλειψη εντολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις, αλλά επισημαίνει ότι η έρευνα δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η “δημοσιονομική σταθερότητα” τέθηκε υπεράνω κάθε άλλης σκέψης, εξηγεί, “αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα χωρίς κοινωνική σταθερότητα”, τονίζει ο καθηγητής. Και προσθέτει: “Αυτό που λείπει είναι η ανάληψη της ευθύνης για αυτά τα μέτρα από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Λένε πάντα ότι η ευθύνη για την υιοθέτηση και την εφαρμογή των μέτρων ανήκει στα κράτη-μέλη. Αλλά χωρίς συμφωνία για τους όρους, δεν θα είχαν δοθεί δάνεια”, καταλήγει. ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...