ATHENS

Ούτε μια παραίτηση για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ούτε εξήγηση για τις καταγγελίες!!!

Δώδεκα νεκροί στο Φαρμακονήσι, αλλά στο υπουργείο Ναυτιλίας και στο Λιμενικό, όχι μόνο δεν υπήρξε ούτε μία παραίτηση, αλλά στήθηκε και μηχανισμός για να στηριχθεί η πολιτική του "η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι". 

 Μάλιστα κατά την χθεσινή ενημέρωση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συνεπικουρούμενος από σύσσωμη τη Ν.Δ. και την Χρυσή Αυγή, κρύφθηκε πίσω από τους άνδρες του Λιμενικού για να μην δώσει απαντήσεις. Και χρειάσθηκε η πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε στο τέλος της συνεδρίασης ο αρχηγός του Λιμενικού Δημήτρης Μπαντιάς με σχεδόν σπασμένη φωνή να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς τους, την ηγεσία του υπουργείου, τους βουλευτές και όλους τους Έλληνες "για τη θέση που σας φέραμε". "Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε", είπε. 

Ωστόσο ούτε ο υπουργός, ούτε το Λιμενικό εξήγησαν γιατί οι μετανάστες που σώθηκαν και οι διεθνείς οργανώσεις κατέθεσαν πως επιχειρήθηκε επαναπροώθησή τους προς την Τουρκία και ότι τους έριχναν στη θάλασσα... "Ο υπουργός από την πρώτη στιγμή, δυστυχώς και το αρχηγείο του Λιμενικού, διατύπωσαν πόρισμα", τόνισε ο Θοδωρής Δρίτσας και αναρωτήθηκε "τι πόρισμα θα βγάλει η ΕΔΕ, η δικαιοσύνη, η ναυτοδίκης όταν η πολιτική και φυσική ηγεσία έχουν εγκιβωτίσει την έρευνα;". Μάλιστα αμφισβήτησε την ΕΔΕ που διεξάγεται ρωτώντας αν τις 4 "καταθέσεις - ρουτίνας" από τους μετανάστες, που είναι πανομοιότυπες, "τις πήραν άνθρωποι που έφθασαν με ελικόπτερο" στην περιοχή.

 Ο Μ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει οδηγία για βίαιες επαναπροωθήσεις ή άλλου είδους απάνθρωπες συμπεριφορές. Είναι σαφής η εντολή για περιφρούρηση των συνόρων και διάσωση κάθε ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα", σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου, τη συνθήκη Σένγκεν και τις συνθήκες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Ανέφερε ότι σε 18 μήνες σε 140 περιστατικά έγιναν 3.174 διασώσεις και στα 14 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνελήφθησαν 10.902 μετανάστες και 152 διακινητές.

 "Ποιες είναι οι κατευθύνσεις αντιμετώπισης των παρανόμων μεταναστευτικών ροών; Υπάρχει πολιτική άτυπων επαναπροωθήσεων; Είναι κεντρική γραμμή της κυβέρνησης;", ρώτησε ο Θ. Δρίτσας, επικρίνοντας τον Μ. Βαρβιτσιώτη πως "αντί να εκφράσει την οδύνη της ελληνικής πολιτείας δήλωσε ότι "η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι"". Κριτική στην κυβέρνηση, όχι στους λιμενικούς Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, Δημήτρης Γάκης και Αγνή Καλογερή ξεκαθάρισαν ότι αντικείμενο κριτικής δεν είναι οι λιμενικοί, αλλά η κυβέρνηση. "Ο έλεγχος των συνόρων είναι υποχρέωση και όλοι τον θέλουμε. Αλλά διέπεται από διεθνείς δεσμεύσεις και προστασία της ανθρώπινης ζωής.

 Η προστασία των συνόρων δεν είναι διαπραγματεύσιμη ως προς την προστασία της ανθρώπινης ζωής, παρά μόνο αν μιλάμε για εμπόλεμη κατάσταση ή εχθρό που επιβουλεύεται την εθνική ανεξαρτησία", είπε ο Θ. Δρίτσας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι χάθηκαν 12 άνθρωποι και επέκρινε τον διοικητή του κέντρου επιχειρήσεων του Λιμενικού Νίκο Πατρινό ο οποίος έκανε λόγο για απλώς "ατυχές" περιστατικό. "Είναι επιεικώς απαράδεκτος χαρακτηρισμός", υπογράμμισε. Από την πλευρά του Λιμενικού το κλίμα έδωσε ο αρχιπλοίαρχος Γιάννης Καραγεωργόπουλος (υπεύθυνος για τα θαλάσσια σύνορα) παρουσίασε ένα σημείωμα με οδηγίες που, όπως είπε, βρέθηκε πάνω σε μετανάστη.

 Όπως είπε οι οδηγίες ήταν να τρυπήσουν το πίσω μέρος της βάρκας όταν πλησιάσουν στα ελληνικά παράλια, ώστε να αρχίσει να βουλιάζει, να δηλώσουν ότι είναι Παλαιστίνιοι και να χρησιμοποιήσουν ένα κοινό αραβικό όνομα, όπως Αλί Μοχάμεντ. Ενημερώνοντας την επιτροπή για τα γεγονότα στο Φαρμακονήσι, ο Ν. Πατρινός είπε ότι αρχικά προσδέθηκα το αλιευτικό στο σκάφος του Λιμενικού, όμως η δέστρα έσπασε, και χρειάσθηκε να δεθούν τα δύο σκάφη στα κιγκλιδώματα για να αρχίσει η μετεπιβίβαση των μεταναστών.

 Όμως έπιασε φωτιά η μηχανή του σκάφους του Λιμενικού και ο πλοίαρχος αποφάσισε να φύγει από την περιοχή κόβοντας το σκοινί που ήταν δεμένο το αλιευτικό. 



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.