Το ΔΝΤ προειδοποιεί για ισχυρό πλήγμα στην κεντρική Ευρώπη αν διακοπεί το φυσικό αέριο ! Ελλείψεις μέχρι και 40% !

 


Ενδεχόμενη διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου θα προκαλούσε βαθιά ύφεση στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία αλλά και την Ιταλία, εκτός εάν καταφέρουν να εντείνουν τη συνεργασία τους σε εναλλακτικές προμήθειες, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ειδικότερα, ερευνητές του ΔΝΤ ανέφεραν σε blog ότι ορισμένες χώρες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με ελλείψεις έως και 40% της κανονικής τους κατανάλωσης σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών. 

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ουγγαρία θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με βουτιά άνω του 6% στο ΑΕΠ της, ενώ στη Σλοβακία, την Τσεχία και την Ιταλία η συρρίκνωση μπορεί να φτάσει και το 5%, εάν δεν συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εναλλακτικές ροές προμηθειών, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στο πιο αισιόδοξο σενάριο μιας πλήρως ενοποιημένης αγοράς, η οικονομική ζημιά περιορίζεται για την Ουγγαρία στο 3% του ΑΕΠ της, ενώ η Σλοβακία και η Ιταλία θα αντιμετωπίσουν μείωση 2% και το ΑΕΠ της Τσεχικής Δημοκρατίας θα συρρικνωθεί λίγο λιγότερο από 2%. 

Στο χειρότερο σενάριο, της πλήρους διακοπής, το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2%, ενώ στο αισιόδοξο οι απώλειες για το Βερολίνο θα φτάσουν το 1% του ΑΕΠ, με προϋπόθεση την πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τη μείωσης της κατανάλωσης. 

Οι ερευνητές του ΔΝΤ αναφέρουν ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές υποδομές και η παγκόσμια προσφορά αντιμετωπίζουν από τον Ιούνιο του 2021 μείωση 60% στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου. 


ΠΗΓΗ: pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...