Ευρωζώνη : Η ακρίβεια χτυπάει “κόκκινο” ! Σε υψηλό 13 ετών σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο !


O πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών τον Σεπτέμβριο και πιθανόν θα σκαρφαλώσει περαιτέρω, θολώνοντας περισσότερο την «ευνοϊκή» άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 3,4% σε ετήσια βάση από 3% τον Σεπτέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. 

Οι τιμές αυξήθηκαν κυρίως λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους αλλά ήταν αισθητή και η επίπτωση από τις στενότητες στην παραγωγή και τη ναυτιλία καθώς οι τιμές των διαρκών αγαθών αυξήθηκαν 2,3% σε σχέση με τον Αύγουστο. 

Με τις τιμές του φυσικού αερίου να εκτινάσσονται και τις στενότητες να έχουν αντίκτυπο σε οτιδήποτε – από την παραγωγή αυτοκινήτων έως την κατασκευή κομπιούτερ, ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει το 4% στο τέλος του έτους, σε επίπεδο διπλάσιο από τον στόχο της ΕΚΤ, πριν μειωθεί γρήγορα στις αρχές του 2022, όπως αναμένει η ΕΚΤ. 

Ωστόσο, οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα φαίνεται να επιδεινώνονται, αυξάνοντας τις πιθανότητες να περάσουν οι αυξήσεις στον δομικό πληθωρισμό και να δημιουργήσουν πιο μόνιμες πιέσεις καθώς οι εταιρείες θα προσαρμόζουν την πολιτική τιμών και μισθών τους. 


ΠΗΓΗ: el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...