Eurogroup: Νέα Μνημόνια μετά το lockdown ζητούν για την Ελλάδα οι «δορυφόροι» της Γερμανίας !


Επανέρχονται οι χώρες του Βορρά και αυτή τη φορά ζητούν κάθε χώρα που χρειάζεται χρήματα για να καλύψει ελλείμματα να αναγκάζεται να προσφύγει ξεχωριστά στο ESM. 

Τα ελλείμματα τα οποία ουσιαστικά δημιουργήθηκαν από τις εντολές του Βερολίνου, το οποίο υποχρέωσε την κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη να επιβάλει αυστηρά lockdowns και να «νεκρώσει» την οικονομία. 

Οι οικονομικές επιπτώσεις ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας λόγω της μετάλλαξης Δέλτα απασχόλησαν το χθεσινό Eurogroup, κατά το οποίο τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης παρουσίασαν το σχέδιο που έχουν καταρτίσει σε πρώτη φάση για τον Προϋπολογισμό του 2022, ενώ έγινε αναφορά και στην πορεία των ελλειμμάτων που παρουσιάζουν την τρέχουσα χρονιά. 

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο επανήλθαν οι ακραίες φωνές του Βορρά, που ασκούν πιέσεις για καινούργια Μνημόνια στις χώρες που θα μπουν ξανά σε lockdown και θα χρειαστούν νέο δανεισμό για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, χώρες όπως η Φινλανδία, που θεωρείται ένας από τους «δορυφόρους» της Γερμανίας, ζήτησαν κάθε χώρα ξεχωριστά να προσφεύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ESM, για να λάβει την οικονομική στήριξη που απαιτείται. 

Σημειώνεται πως τα δάνεια από τον ESM έχουν ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, ωστόσο συνοδεύονται από σκληρούς όρους, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα Mνημόνια της Ελλάδας. 

Δημοσιονομική ευελιξία και το 2022 !

Το Eurogroup πιστοποίησε την ανάγκη περαιτέρω δημοσιονομικής ευελιξίας και το ερχόμενο έτος, καθώς εκτιμά πως καμία χώρα δεν θα έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα πριν από τη δύση του 2022. 

Αυτή η απόφαση συμφέρει και τη χώρα μας, η οποία, εφόσον επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που εκτιμά για φέτος και το 2022, θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων 16 μηνών. 

 Ωστόσο, σε περίπτωση που η ελληνική οικονομία τεθεί ξανά σε καθεστώς lockdown, θα θεωρηθεί μονόδρομος η προσφυγή στον ESM, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα των 34 δισ. ευρώ αποτελούν χρήματα τα οποία έχουν δανειστεί από τις διεθνείς αγορές και διογκώνουν το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος. 

Πολιτική έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψη !

Στο σημερινό Ecofin αναμένεται να δοθεί και πολιτικά το πράσινο φως για τα σχέδια των κρατών-μελών αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό. 

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, που θα βρεθεί και αυτός στις Βρυξέλλες, θα έρθουν αντιμέτωποι με τις σκληρές… απορίες ορισμένων κρατών-μελών, όπως η Γερμανία, για τον τρόπο που θα διοχετευτούν τα κονδύλια στην ελληνική αγορά.  ΠΗΓΗ: pronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...