Project Taara: Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων μέσω ακτίνων φωτός !

 


Σε ένα οπτικό δίκτυο ασύρματων τηλεπικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων που χρησιμοποιεί ακτίνες φωτός αντί για καλώδια ή ραδιοκύματα εργάζονται ερευνητές της X (Alphabet) , με σκοπό την παροχή πρόσβασης στο Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων σε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής.

 Το Project Taara ήταν προηγουμένως γνωστό ως The FSOC Project. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Μαχές Κρισνασουάμι, general manager του προγράμματος, ο στόχος είνια «οπτική τεχνολογία ασύρματων τηλεπικοινωνιών, που παρέχει υψηλών ταχυτήτων και χωρητικότητας διασυνδεσιμότητα σε μεγάλες αποστάσεις, μέσω ακτίνων φωτός». 

 Το Project Taara συνεργάζεται πλέον με την Econet και τις θυγατρικές της, Liquid Telecom, για την επίτευξη του στόχου του, που είναι η παροχή οικονομικής πρόσβασης υψηλών ταχυτήτων στο Ίντερνετ σε κοινότητες της υποσαχάριας Αφρικής. 

Η τεχνολογία αυτή θα αρχίσει να χρησιμοποιείται αρχικά στα δίκτυα της Liquid Telecom στην Κένυα, μετά από μια σειρά πιλοτικών δοκιμών. Όπως οι συμβατικές ίνες χρησιμοποιούν φως για τη μεταφορά δεδομένων μέσω καλωδίων στο έδαφος, το Taara χρησιμοποεί φως για τη μετάδοση δεδομένων σε πολύ υψηλές ταχύτητες ως μια πολύ λεπτή, αόρατη ακτίνα. 

Η ακτίνα αυτή αποστέλλεται μεταξύ δύο μικρών τερματικών Taara για τη δημιουργία ενός linke. Ένα και μόνο link τέτοιου είδους μπορεί να καλύψει αποστάσεις μέχρι και 20 χλμ και να πιάσει bandwidth μέχρι και 20 Gbps- πάνω από ό,τι απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες χιλιάδων χρηστών που παρακολουθούν ταυτόχρονα YouTube. 

 «Δημιουργώντας μια σειρά από links από το δίκτυο οπτικής ίνας των συνεργατών μας πάνω από το έδαφος σε περιοχές που υποεξυπηρετούνται, τα links του Taara μπορούν να παρέχουν υψηλής ταχύτητας και ποιότητας Ίντερνετ σε ανθρώπους χωρίς να απαιτείται ο χρόνος, το κόστος και ο κόπος που απαιτούν η διάνοιξη χαντακιών ή το άπλωμα καλωδίων. 

Είναι σημαντικό το σήμα μεταξύ των τερματικών Taara να μη διακόπτεται, οπότε οι μονάδες Taara τοποθετούνται ψηλά σε πύργους, στύλους ή σκεπές. Τα links του Taara παρέχουν έναν χαμηλού κόστους και γρήγορο τρόπο για παροχή πρόσβασης υψηλών ταχυτήτων στο Ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές και την κάλυψη κενών κρίσιμης σημασίας σε μεγάλα access points, όπως σε πύργους κινητής τηλεφωνίας και WiFi hotspots», αναφέρει σχετικά ο Κρισνασουάμι. 




 ΠΗΓΗ: sahiel.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Tο gaidouri.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο...Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του...
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε...
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gaidouri.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει...